Το Βραβείο Φιλίας της Κίνας στον τ. Πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κ. Γουλιάμο

Στον καθηγητή και πρώην πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστα Γουλιάμο απονεμήθηκε το "Βραβείο Φιλίας", την ύψιστη τιμητική διάκριση που απονέμει η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας σε διακεκριμένους ξένους ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες.

Ο Πρόεδρος Xi και η κυβέρνηση της Κίνας επιβραβεύουν ξένους από τα πεδία των γραμμάτων, τεχνών, επιστημών και της οικονομίας ως αναγνώριση της εξαιρετικής συμβολής τους στην πολιτισμική, εκπαιδευτική, και κοινωνικο-οικονομική πρόοδο της χώρας.

Η απονομή πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα του "Μεγάρου του Λαού" από την Shen Yiqin, State Councillor του Υπουργικού Συμβουλίου της Κίνας, ενώ στην τελετή παραβρέθηκαν αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Επίσης, όλοι οι βραβευθέντες έλαβαν από τον Πρόεδρο της Κίνας προσωπική πρόσκληση σε επίσημο δείπνο μετά το πέρας της τελετής στο "Μεγάρου του Λαού", με την ευκαιρία της επετείου των 75 χρόνων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Για την βράβευσή του ο καθηγητής Κώστας Γουλιάμος ανέφερε: «Το "Βραβείο Φιλίας" αποτελεί ύψιστη τιμή. Νιώθω βαθύτατα συγκινημένος γι’ αυτή την αναγνώριση από την Κίνα. Μια μεγάλη χώρα, με τεράστια ιστορία. Μ' έναν από τους πιο αρχαίους και σπουδαίους πολιτισμούς του κόσμου. Αρκεί να σκεφτούμε πως δύο μεγάλοι πολιτισμοί και σχολές σκέψης, ο ελληνικός και ο κινεζικός, "συναντώνται" όταν, για παράδειγμα, μελετήσουμε την έννοια της αρμονίας στους προσωκρατικούς, ειδικά στον Ηράκλειτο, και στον Κομφούκιο ή στον Ταοϊσμό. Το βραβείο αντικατοπτρίζει, όχι μόνο τη δική μου συμβολή, αλλά και την αφοσίωση όλων εκείνων των συναδέλφων σε Ελλάδα και Κύπρο που έχουν συμβάλλει με τον τρόπο τους στην προώθηση της διαπολιτισμικής συνεργασίας και διεπιστημονικής ώσμωσης με την Κίνα».

Σημειώνεται ότι το "Βραβείο Φιλίας" έχουν λάβει επιστήμονες, συγγραφείς, διανοητές και καλλιτέχνες, όπως και κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ. Η ιστορία του βραβείου ξεκίνησε το 1950, από τον τότε πρωθυπουργό της Κίνας Zhou Enlai, ενώ μέχρι σήμερα το έχουν λάβει περισσότεροι από 1.900 επιστήμονες και πολιτικοί από 80 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί πως η ύψιστη αυτή βράβευση απονέμεται για πρώτη φορά σε Έλληνα-Κύπριο ακαδημαϊκό διανοούμενο.

Δειτε Επισης

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στο Metropolis Mall: Η Αγάπη ανθίζει!
Μοιραστείτε την αγάπη με το Wolt Gifting Activation for Valentine’s Day
Αναγνώριση Καινοτομίας στον τομέα των Υπηρεσιών: Υποβάλετε αίτηση για το Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας ΟΕΒ
The Sovereign Art Foundation Students Prize Cyprus 2025: Βραβεύσου για το ταλέντο σου και δείξε τις ικανότητές σου!
Μπορεί η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη να μας φέρει ένα καλύτερο αύριο;
Αγαπήστε τον χώρο σας: Συμβουλές για να δημιουργήσετε μια ζεστή, ρομαντική ατμόσφαιρα για δύο
Διακριθείτε στον τομέα Κοινωνικής Καινοτομίας με το Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας η ΟΕΒ
Διαδραστικό Εργαστήρι Ψηφιακής Προσβασιμότητας
The Sovereign Art Foundation Students Prize Cyprus 2025: Βραβεύσου για το ταλέντο σου και δείξε τις ικανότητές σου!
To The International School of Paphos εντάσσεται στη μεγάλη διεθνή οικογένεια της Globeducate