Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός στη Βουλή-Παρουσιάζει πλεόνασμα 4,8%

Σε κατάθεση του προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2025 στην Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, προέβη την Τετάρτη ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, ο οποίος δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός είναι αναπτυξιακός και παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,8%.

Κατά τη διάρκεια της παράδοσης του προϋπολογισμού που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της Προέδρου της Βουλής, ο κ. Κεραυνός απευθυνόμενος στην κ. Δημητρίου είπε «με βάση τις συνταγματικές πρόνοιες έχουμε καταρτίσει τον προϋπολογισμό, ο οποίος εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 20 Σεπτεμβρίου και σας τον υποβάλλω για μελέτη και έγκριση από την Βουλή των Αντιπροσώπων».

Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός για το 2025 παραμένει αναπτυξιακός και είναι πλεονασματικός σημειώνοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι στο 4,8%. Πρόσθεσε ότι «με τις συνθήκες που υπάρχουν ναι μεν η οικονομία μας έχει θετικές προοπτικές, αλλά σε ένα περιβάλλον με μεγάλη αβεβαιότητα λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων. Έτσι προχωρούμε συνεχώς με πλεονασματικούς προϋπολογισμούς για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιεσδήποτε προκλήσεις, αλλά ταυτόχρονα να μπορούμε να εφαρμόζουμε και μια κοινωνική πολιτική».

Παραλαμβάνοντας τον προϋπολογισμό, η κ. Δημητρίου είπε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην κοινωνική πολιτική προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να κρατήσουμε την οικονομική σταθερότητα και προοπτική, η οποία είναι πολύ σημαντική δεδομένων και των αναταράξεων και εξελίξεων που υπάρχουν στην περιοχή».

Διαβεβαίωσε τον κ. Κεραυνό ότι οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές προεξαρχούσης της Επιτροπής Οικονομικών θα κάνουν αυτό που χρειάζεται και θα ασκήσουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο σημειώνοντας ότι η συζήτηση των προϋπολογισμών θα απασχολήσει την Βουλή των Αντιπροσώπων μέχρι και το δεύτερο δεκαήμερο Δεκεμβρίου οπόταν θα υπάρξει και η ψήφιση του προϋπολογισμού.

«Θα αναλύσουμε και θα δούμε κάθε συνισταμένη του προϋπολογισμού με κοινό σκοπό να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για να μπορέσει να λειτουργήσει το κράτος μας, η οικονομία του κράτους, αλλά και για να υπάρχει μια σωστή οικονομικά κατανομή των πόρων εκεί και όπου ακριβώς υπάρχει προτεραιότητα», σημείωσε η Πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Κεραυνός εξέφρασε την ετοιμότητά του προκειμένου να δοθεί κάθε απαραίτητη πληροφορία και να γίνουν οι απαραίτητες παραγωγικές συζητήσεις στην Επιτροπή Οικονομικών.

Η κ. Δημητρίου είπε ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι η υπέρτατη νομοθετική πράξη σημειώνοντας ότι «ανυπομονούμε για τη διαδικασία αυτή για να μπορέσουμε παράλληλα να μεταφέρουμε και όλα αυτά τα οποία εισπράττουμε από τους πολίτες».

Πιθανή νομοθετική ρύθμιση για έγκαιρη κατάθεση προϋπολογισμών Ημικρατικών

Η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε αυτή την καθυστέρηση στην κατάθεση προϋπολογισμών. Ειδικότερα, όσον αφορά τους ημικρατικούς οργανισμούς, έχω στείλει και επιστολή προς τον εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και είμαι σίγουρη -όπως είπατε και εσείς στο Υπουργικό Συμβούλιο- ότι θα κάνετε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μην έχουμε αυτή την καθυστέρηση, η οποία παρατηρείται και αντιλαμβάνεστε ότι φέρνει και τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε δύσκολη θέση».

Σημείωσε ότι η Βουλή θέλει να έχει τον χρόνο που χρειάζεται προκειμένου να γίνεται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος όπως απαιτείται «και να μην έχουμε ενώπιον μας τελευταίας στιγμής κατάθεση προϋπολογισμού και να πιέζεται και το παραγόμενο και το κοινοβουλευτικό έργο».

Ο κ. Κεραυνός συμφώνησε με την τοποθέτηση της κ. Δημητρίου σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν σταλεί δύο επιστολές και έχουν γίνει και πολλές προφορικές υποδείξεις. Πρόσθεσε ότι αναμένει ο κάθε Υπουργός να πιέσει τους ημικρατικούς οργανισμούς που βρίσκονται στις αρμοδιότητές του προκειμένου να γίνεται έγκαιρη κατάθεση των προϋπολογισμών.

Η Πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι «ίσως θα πρέπει να εξετάσουμε κατά πόσον δικαιούμαστε να ρυθμίσουμε και αυτό το ζήτημα νομοθετικά -υπάρχουν κάποιες συζητήσεις και εδώ στη Βουλή-προκειμένου να μην είμαστε ενώπιον κάποιων δεδομένων κάθε χρόνο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιβεβαίωση στοιχείων πραγματικών δικαιούχων ζητά το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών
Εντός δύο εβδομάδων τα νέα μέτρα για δημογραφική πολιτική-Πάνω από τριάντα εκατομμύρια το κόστος
Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός στη Βουλή-Παρουσιάζει πλεόνασμα 4,8%
Στρατηγική για αύξηση συμμετοχής πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ ενέκρινε το Υπουργικό
Πράσινο Υπουργικού για δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης
Επεκτείνεται στα γυμνάσια ο θεσμός των επιτηρητών ασφαλείας με απόφαση Υπουργικού
Αυξάνονται οι παροχές προς ηλικιωμένους για φροντίδα Στέγης και ιδρυματική φροντίδα
Ενέκρινε χορηγία για εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού το Υπουργικό
Δέκα πτήσεις στην Κύπρο μετά την επίθεση στο Ισραήλ-Σε ξενοδοχεία και αεροδρόμιο διανυκτέρευσαν πολίτες
Έξι με επτά αφίξεις πλοίων με Ευρωπαίους πολίτες και προσωπικό πρεσβειών φτάνουν καθημερινά στην Κύπρο