Μικρό αλλά υπαρκτό το σενάριο να πληγεί από τους πυραύλους η Κύπρος-Η ανάλυση στρατιωτικού μελετητή

Το ενδεχόμενο να πληγεί η Κύπρος τυχαία ή μη από τις εκτοξεύσεις πυραύλων μεταξύ των εμπλεκομένων στη σύγκρουση που λαμβάνει χώρα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δυνάμεων είναι πολύ μικρό, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο στρατιωτικός μελετητής, Συνταγματάρχης ε.α. Άντης Λοΐζου, κληθείς να σχολιάσει ενδεχόμενες επιπτώσεις από την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε χθες το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Όπως εξήγησε, επί του παρόντος η Κύπρος βρίσκεται εκτός του κάδρου των ιρανικών επιδιώξεων, ενώ ούτε οι ΗΠΑ θα επέτρεπαν μια τέτοια εξέλιξη, καθώς έχουν αναπτύξει κατά το πρόσφατο διάστημα στενές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, κάνοντας χρήση των υποδομών της σε πολλές περιπτώσεις για ανεφοδιασμό και υποστήριξη.

Πρόσθεσε πως και το ίδιο το Ιράν δεν έχει την πολυτέλεια να βάλλει κατά άλλων στόχων πλην του Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή, χαρακτήρισε ως επικίνδυνη πιθανή εμπλοκή της Τουρκίας στο μέτωπο του Λιβάνου, σε συνέχεια δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου περί στήριξης σε περίπτωση χερσαίας επιχείρησης από πλευράς Ισραήλ.

Όπως σημείωσε, μια τέτοια στήριξη θα μπορούσε να περιλαμβάνει την παροχή όπλων, πυρομαχικών και συμβούλων, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί η Τουρκία υπέρ της τις εξελίξεις στην περιοχή.

Είπε ακόμη ότι για τον σκοπό αυτό θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και παράνομες στρατιωτικές υποδομές στα κατεχόμενα, αποδεικνύοντας, όπως ανέφερε, τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την παρουσία της στο νησί, η οποία δεν αφορά στην προστασία των Τουρκοκυπρίων αλλά στη δυνατότητα αυτόκλητων παρεμβάσεων και προβολής ισχύος στην περιοχή.

Σε σχέση με τον ρόλο των βρετανικών βάσεων, είπε ότι υπάρχει υποστήριξη στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών προς το Ισραήλ και λοιπούς συμμάχους, ενώ ανέδειξε και τον ρόλο της Ιορδανίας, η οποία, όπως ανέφερε, ήταν μεταξύ των κρατών που αναχαίτισαν τους ιρανικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ.

Αναφορικά με τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύρραξης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πιθανότητες μιας τέτοιας εξέλιξης είναι μάλλον μικρές, δεδομένης αφενός της στήριξης που παρέχουν στο Ισραήλ οι σύμμαχοί της, με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ, αφετέρου λόγω γεωγραφικών, επιχειρησιακών, τεχνολογικών και οικονομικών περιορισμών που δεν επιτρέπουν στο Ιράν να εμπλακεί σε απευθείας σύγκρουση με το Ισραήλ, περιοριζόμενο σε χτυπήματα μέσω αντιπροσώπων ή συμβολικών κινήσεων όπως η χθεσινή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στρατηγικής σημασίας οι σχέσεις Κύπρου με Αίγυπτο-«Στον ενεργειακό τομέα έχει φτάσει σε νέους ορίζοντες»
Φεύγει για Κάιρο ο ΠτΔ-Διμερής συνάντηση με Σίσι και υπογραφή συμφωνιών για Αφροδίτη
Πάει Κάιρο ο Παπαναστασίου για τις υπογραφές για το κοίτασμα Αφροδίτη
Οι ετεροχρονισμένες διαγραφές, ο ενισχυμένος ρόλος της βάσης και τα βαθύτερα προβλήματα του ΔΗΣΥ
Και ο Πρόδρομος στην επίθεση κατά ΔΗΣΥ-«Κάποτε ήταν κόμμα εθνικό, τώρα πιο πολύ φαντάζει παρδαλό»
Παρέμβαση Ιωνά για τις διαγραφές υπουργών από το ΔΗΣΥ-«Προωθείται επικίνδυνο πολιτικό ξεκαθάρισμα»
«Δεν ήταν εκδικητική, αλλά αναγκαία»-Ξεκαθαρίζει η Αννίτα για τη διαγραφή Υπουργών από τον ΔΗΣΥ
Ικανοποιημένος για τις διαγραφές υπουργών Χριστοδουλίδη ο Αβέρωφ-Το μήνυμά του προς την Αννίτα
Έκλεισαν ανοιχτά κεφάλαια και πληγές στο καταστατικό συνέδριο του ΔΗΣΥ
Επίσημα εκτός ΔΗΣΥ οι Υπουργοί της Κυβέρνησης-Πέρασε η καταστατική τροποποίηση