Συμβασιούχοι Οπλίτες: Άμεση ανάγκη για στήριξη και αναβάθμιση τους στην Εθνική Φρουρά

Στο προσκήνιο ξανά το θέμα του θεσμού των Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥ.ΟΠ.) καθώς αύριο βρίσκεται εκ νέου ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας, με αφορμή τον σημαντικό αριθμό συμβασιούχων που δεν επιθυμούν να συνεχίσουν στην Εθνική Φρουρά. «Η έγνοια μας για την άμυνα και την ασφάλεια είναι ύψιστης προτεραιότητας», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας, Γιώργος Κάρουλλας.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στα ζητήματα που αφορούν τους ΣΥ.ΟΠ., υπέδειξε πως έχοντας ως βάση τη διαβούλευση για τη συνεχή βελτίωση των ζητημάτων που αφορούν το προσωπικό, Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς, Συμβασιούχους Υπαξιωματικούς και Συμβασιούχους Οπλίτες (ΣΥ.ΟΠ.) θεωρούμε αναγκαία την άμεση επίλυση των ζητημάτων ειδικά των ΣΥ.ΟΠ. αφού καταγράφονται σοβαρά προβλήματα.

«Οι ΣΥ.ΟΠ. της Εθνικής Φρουράς, όχι μόνο πρέπει να στηριχτούν αλλά και να αναβαθμιστούν. Ως η κατηγορία στρατιωτικού προσωπικού που μετασχηματίζει την Εθνική Φρουρά σε έναν σύγχρονο ημιεπαγγελματικό στρατό, έτσι που με την εκπαίδευση και την εμπειρία τους την καθιστούν ακόμα πιο αξιόμαχη, ως ο θεσμός στον οποίο στηρίζεται η υλοποίηση επιχειρησιακής δυνατότητάς και ετοιμότητας, αυτός πρέπει επιτέλους να μελετηθεί συγκροτημένα άμεσα και να ενδυναμωθεί ολοκληρωμένα»., ανέφερε ο βουλευτής.

Όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας, η πρόσφατη μισθολογική αναβάθμιση, ως ένα μονομερές μέτρο, που πρόσφερε η κυβέρνηση, φαίνεται ότι δεν έχει αποδώσει αφού καταγράφεται έντονα η δυσφορία των ΣΥ.ΟΠ. με τεκμηριωμένο κύμα παραιτήσεων δημιουργώντας έτσι κενό στη στελέχωση και στις δυνατότητες και επακόλουθα κενό ασφάλειας. Είναι για τους λόγους αυτούς που απευθύνουν επιτακτικά έκκληση προς το Υπουργείο Άμυνας και την κυβέρνηση να μελετήσει άμεσα το όλο ζήτημα, σε όλες του τις πτυχές και να προχωρήσει σε ριζική αναθεώρηση του όλου θεσμού έτσι που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τόσο της Εθνικής Φρουράς όσο και των ίδιων των ΣΥ.ΟΠ. ως μιας επαγγελματική ομάδα με ιδιαιτερότητες στην οποία στηρίζεται η ασφάλειά μας σε μια ημικατεχόμενη χώρα.

Ταυτόχρονα οφείλουμε όλοι να σκεφτούμε έξω « από το κουτί» και να διαμορφώσουμε συλλογικά αποφάσεις και δράσεις προς όφελος της πατρίδας. Καλούμε την κυβέρνηση να μελετήσει επισταμένα τις ολοκληρωμένες προτάσεις που κατέθεσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός τον περασμένο Απρίλιο. Με γνώμονα τη συνεχή ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς αλλά και την ποιότητα ζωής των ΣΥ.ΟΠ. το ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων μας θέτει με σαφή τρόπο ιδέες - προτάσεις για την επαγγελματική τους αποκατάσταση καθώς και για την οικονομική – μισθολογική διάσταση και άλλα σχετικά ζητήματα, σημείωσε ο κ Κάρουλλας.

Τι προτείνει ο ΔΗΣΥ

Επιγραμματικά ο ΔΗΣΥ προτείνει τη διαμόρφωση Κανονιστικού Πλαισίου ειδικά για τους ΣΥ.ΟΠ. που να ρυθμίζει όλα τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του θεσμού.

Παράλληλα, προτείνουν συγκεκριμένα κίνητρα συγκράτησης των ΣΥ.ΟΠ στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς. Ανάμεσα σε άλλα γίνεται εισήγηση για αναθεώρηση των απολαβών τους, την παροχή επιδόματος μετακίνησης, την παροχή επιδόματος υπηρεσίας και την κατάθεση σχεδίου μεταθέσεων και μετατάξεων.

Επιπλέον, προτείνεται πλαίσιο διαδικασίας για μετεξέλιξη των ΣΥ.ΟΠ. σε Υπαξιωματικούς Μακράς Θητείας ή Συμβασιούχους Υπαξιωματικούς.

Δειτε Επισης

Αυτισμός και η ποικιλομορφία του
Συμβασιούχοι Οπλίτες: Άμεση ανάγκη για στήριξη και αναβάθμιση τους στην Εθνική Φρουρά
Η νομιμότητα αποστολής προσκλητηρίων γάμου με φακέλους της Αστυνομίας και η άγνοια του Αρχηγού
Η έκθεση Ντράγκι και η επιβίωση της ΕΕ
Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε ομαλά, με δεκάδες νέες δράσεις και καινοτομίες, στον δρόμο για ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και συμπεριληπτικό σχολείο
Καιρός να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας
Πενήντα χρόνια μετά-Μνήμη Δώρου Λοΐζου
Η νομιμότητα κατοχής ταυτόχρονα τριών θέσεων στην Αστυνομία
Η ακύρωση του GSI θα είναι μια κολοσσιαία στρατηγική αποτυχία
Όταν η Αστυνομία συνεχίζει να παρανομεί, το φαινόμενο της δυστροπίας της Διοικήσεως στην εκτέλεση ακυρωτικών αποφάσεων