Ένα χρόνο μετά, ξανά στην Επ. Υγείας το θέμα υποστελέχωσης της Νεφρολογικής Κλινική στο Νοσοκομείο Λάρνακας

Ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα, το πρόβλημα της υποστελέχωσης στη Νεφρολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν οι εφημερίες και το υφιστάμενο προσωπικό να έχει φτάσει στα πρόθυρα της εξάντλησης.

Μιλώντας στον REPORTER, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, ανέφερε πως ήταν προγραμματισμένη σύσκεψη παρουσία και του Παγκύπριου Συνδέσμου Νεφροπαθών Κύπρου, ωστόσο ο ίδιος ο σύνδεσμος ζήτησε αναβολή και ως εκ τούτου, το θέμα μεταφέρθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως διευκρίνισε ο κ. Δίπλαρος, υπάρχει έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην κλινική, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν κλίνες γιατί δεν μπορεί να στελεχωθεί.

Την περασμένη εβδομάδα, οι γιατροί της Νεφρολογικής Κλινικής, απέστειλαν επιστολή, μέσω της οποίας ενημέρωναν ότι το υφιστάμενο ιατρικό προσωπικό, αδυνατεί να καλύψεις τις εφημερίες στην ειδικότητα της νεφρολογίας για το επόμενο χρονικό διάστημα, λόγω σοβαρής υποστελέχωσης του τμήματος, κάτι το οποίο, όπως σημείωσαν, αποτελεί «απόρροια της κωλυσιεργίας της διεύθυνσης του ΟΚΥπΥ για σωστή στελέχωση των τμημάτων».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει και υποστελέχωση στους νοσηλευτές, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η στελέχωση των κλινών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά σε ΠΑΣΥΚΙ για Νεφρολογική Κλινική ο ΟΚΥπΥ-«Καμία ακύρωση ραντεβού»

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Νεφρολογική Κλινική, πέραν από το μόνιμο ιατρικό προσωπικό, εργάζονται και τρεις νεφρολόγοι από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, κάτι το οποίο δεν είναι αρκετό, αφού υπάρχει ανάγκη για συνολικά έξι. Οι συγκεκριμένοι ιατροί έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν μόνο τις πρωινές βάρδιες και έτσι δεν υπάρχει περιθώριο για πραγματοποίηση εφημεριών.

Σημειώνεται, πως στην συγκεκριμένη Κλινική εξυπηρετούνται περίπου 170 ασθενείς που λαμβάνουν την αιμοκάθαρση, ωστόσο πραγματοποιείται και εξυπηρέτηση ασθενών από τα εξωτερικά ιατρεία, κάτι το οποίο επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το ιατρικό προσωπικό.

Αυτό που ζητούν οι γιατροί της Νεφρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Λάρνακας, είναι η πλήρης και μόνιμη στελέχωση της, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τους ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται, χωρίς καμία καθυστέρηση, τις απαραίτητες διαδικασίες για αιμοκάθαρσή αλλά και να σταματήσει η επιβάρυνση του μειωμένου προσωπικού που ήδη εργάζεται εντατικά.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης της Νεφρολογικής Κλινικής, δεν είναι κάτι καινούργιο. Πριν από περισσότερο από ένα χρόνο και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2023, ο βουλευτής Χρήστος Ορφανίδης, είχε εγγράψει στην Επιτροπή Υγείας το θέμα προς συζήτηση για να βρεθούν λύσεις.

Το πρόβλημα συζητήθηκε εκτενώς σε συνεδρία της Επιτροπής και δόθηκαν υποσχέσεις για επίλυση του προβλήματος, ενώ η τότε υπουργός Υγείας δήλωνε πως απαιτείται οριστική επίλυση του προβλήματος.

Ένα χρόνο μετά, το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί, με τους εμπλεκομένους να υποδεικνύουν πως η καθυστέρηση οφείλεται αποκλειστικά στον ΟΚΥπΥ. Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν πως η μείωση στον αριθμό νεφρολόγων της Κλινικής, οφείλεται στην παραίτηση γιατρών, ενώ εκτός από τους νεφρολόγους του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, οι οποίοι προσφέρουν ορισμένες υπηρεσίες σε αυτή, υπάρχει και βοήθεια στις εφημερίες από γιατρό του Νοσοκομείου Αμμοχώστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ακύρωσαν ραντεβού νεφρολογικών ασθενών χωρίς την συγκατάθεση των ιατρών στο ΓΝ Αμμοχώστου

Δειτε Επισης

Ένα χρόνο μετά, ξανά στην Επ. Υγείας το θέμα υποστελέχωσης της Νεφρολογικής Κλινική στο Νοσοκομείο Λάρνακας
Νέα σελίδα για την Διερώνα-Οι προοπτικές, ο καινούργιος δρόμος και οι νέες προκλήσεις
Ούτε η Interpol δεν έριξε φως για το ορφανό πέλμα ποδιού που εντοπίστηκε στην Πάφο-Στο αρχείο η υπόθεση
Τα δύο σχέδια ΥΠΕΣ για απάμβλυνση του προβλήματος στέγασης-Η βοήθεια σε νέους και η στήριξη ιδιοκτητών
Τα τρία singles απέναντι στην «κυριαρχική ισότητα» και το έγγραφο της τουρκικής πλευράς για «δύο κράτη»
Θρίλερ στη θάλασσα-Επιχείρηση από το ΚΣΕΔ με τις Αρχές του Ισραήλ για σκάφος που αγνοείτο
Η Χαμάς σε νέα εποχή-«Κλειδί» ο νέος της ηγέτης για το μέλλον του πολέμου και ομήρων
Εξωστρεφή αγροτική παραγωγή επιθυμεί το Υπουργείο Γεωργίας
Το ιστορικό της εγκατάστασης φώτων τροχαίας στον κυκλικό κόμβο του νοσοκομείου εξήγησε ο Δήμος
Διαψεύδει τον Τατάρ η Κυβέρνηση-Μόνος του έθετε το θέμα των σφετεριστών, αρνήθηκε ο Πρόεδρος