Η Χαμάς σε νέα εποχή-«Κλειδί» ο νέος της ηγέτης για το μέλλον του πολέμου και ομήρων

Η Χαμάς σε αντίθεση με τη Χεζμπολάχ σήμερα, 48 ώρες μετά τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ, μοιάζει υποχρεωμένη να ορίσει αντικαταστάτη του. Οι λόγοι δεν έχουν να κάνουν τόσο με το εάν η οργάνωση θα συνεχίσει να μάχεται εντός των ερειπίων της Γάζας όσο με τις εξελίξεις που μοιάζουν πιθανές στο κομμάτι μίας νέας πρότασης για κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων και τελικώς μίας εκεχειρίας.

Η Χαμάς δεν έχει την δυναμική και τα μέσα της Χεζμπολάχ και το σημαντικότερο δεν έχει τα κεφάλαια και τα οπλικά συστήματα που διαθέτει από την Τεχεράνη η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου. Μπορεί να μην έχει εξαλειφθεί και να έχει αποδειχθεί στη μακρά ιστορία των συγκρούσεων πως είναι σχεδόν αδύνατο να εξαλειφθούν τέτοιου τύπου οργανώσεις στην περιοχή, αλλά η μορφή της Χαμάς θα αλλάξει ριζικά με τον θάνατο του Σινουάρ.

Το εάν θα μεταλλαχθεί σε ένα πιο ακραίο κίνημα ή θα αποφασίσει να παράξει περισσότερη πολιτική για τους Παλαιστινίους, παρά μάχες, είναι κάτι που σήμερα δεν εξαρτάται απόλυτα από την ίδια. Μεγάλο ρόλο στο πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην περιοχή θα διαδραματίσει το ίδιο το Ισραήλ.

Εάν τις επόμενες ημέρες το Τελ Αβίβ αποφασίσει πως έχει έρθει η στιγμή για μία πρόταση εκεχειρίας αποκλειστικά με τους δικούς του όρους, τότε θα πρέπει να υπάρχει ένας εκπρόσωπος της Χαμάς ο οποίος και θα την υπογράψει.

Πιθανότατα τις τελευταίες ημέρες η ισραηλινή διπλωματία να βρίσκεται σε διαρκείς διαβουλεύσεις τόσο με τους εταίρους της στην Αίγυπτο όσο και με τις πηγές της στο Κατάρ προκειμένου το πρόσωπο που θα οριστεί να είναι δεκτικό τόσο στους όρους όσο και στο ισραηλινό χρονοδιάγραμμα. Τα ονόματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ίσως να μην έχουν το παραμικρό έρεισμα κι αυτό γιατί η ίδια η Χαμάς που δεδομένα βρίσκεται σε αποδρομή δεν έχει εικόνα πια από τα μέλη της ιεραρχίας της βρίσκονται εντός Γάζας και πόσα από αυτά είναι εν ζωή.

Για τον Νετανιάχου η εξεύρεση ενός προσώπου από την πλευρά της Χαμάς είναι μία κίνηση που επείγει μεν, αλλά είναι και μικρού ρίσκου, καθώς ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει πως στο κεφάλαιο «επόμενη ημέρα» στη Γάζα δεν περιλαμβάνεται η οργάνωση. Ο άνθρωπος που θα δώσει υπογεγραμμένη τη συμφωνία, θα έχει ολοκληρώσει και το έργο του, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το Ισραήλ.

Διάδοχο για τη Χαμάς επιθυμούν όμως και οι ΗΠΑ. Οι λόγοι για την Ουάσινγκτον περιλαμβάνουν και την επόμενη ημέρα, όσο κι αν το Τελ Αβίβ «φωνάζει» πως τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει. Ο Τζο Μπάιντεν, ή για την ακρίβεια ο επόμενος/η πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θέλει να συμπεριλάβει τη Χαμάς σε κανένα σχέδιο, θέλει όμως εγγυήσεις διαρκείας πως ο παλαιστινιακός θύλακας δεν θα μετατραπεί εκ νέου σε «θερμοκήπιο» τρομοκρατών και θα υπάρξουν και πάλι εκλογές, αυτή την φορά με επίκεντρο τους αμάχους και όχι με στόχο την διάδοχη κατάσταση της PLO και της Φατάχ.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η Γερμανία δεν θα δώσει στην Ουκρανία πυραύλους Taurus, αλλά θα στείλει 4.000 drone
Κυνήγι πετρελαίου ξεκινά η Τουρκία στο Αιγαίο-Εταιρία έλαβε άδεια για γεωτρήσεις σε 9 θαλάσσια οικόπεδα
Σειρήνες προειδοποίησης για εισερχόμενους πυραύλους στο Τελ Αβίβ
Οι πιο κρίσιμες ημέρες του πολέμου-Γιατί η Ουκρανία είναι «υποχρεωμένη» να χτυπήσει με όπλα μεγάλου βεληνεκούς τη Ρωσία
Η νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Bluesky θέλει να γίνει σαν το παλιό, καλό Twitter
Το Ισραήλ έπληξε ένα στοιχείο του πυρηνικού του προγράμματος του Ιράν
Κατάσταση εθνικής ανάγκης θέλει να κηρύξει ο Τραμπ, για να εφαρμόσει το πρόγραμμα μαζικών απελάσεων μεταναστών
Πεθερά έπνιξε την νύφη της στο Πακιστάν και αφού την τεμάχισε σκόρπισε τα κομμάτια της στους δρόμους
Ο Ζελένσκι επισκέφθηκε στρατιώτες στο Ποκρόφσκ-Τρεις νεκροί από ρωσικά πλήγματα στο Ντονέτσκ
Λεηλατήθηκε μεγάλο κονβόι φορτηγών που μετέφερε τρόφιμα στη Λωρίδα της Γάζας-Χάθηκαν 98 από τα 109 οχήματα