Τουρκικό ισλαμικό κόμμα κατηγορεί τον Ερντογάν για «ανταλλάγματα» στο Κυπριακό
19:45 - 18 Οκτωβρίου 2024
Διάφορες εικασίες για αλλαγή της στάσης της Τουρκίας στο Κυπριακό σε σχέση με την ‘ομοσπονδιακή λύση’, πυροδότησε το τριμερές άτυπο δείπνο στην Νέα Υόρκη, δηλώνει το ισλαμικό Νέο Κόμμα Ευημερίας και αφήνει αιχμές εναντίον του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι πήρε «ανταλλάγματα» τα οποία σχετίζονται με την ΕΕ και την ανατολική Μεσόγειο.
«Υποστηρίζεται ότι ο κ. Ερντογάν έχει δώσει το ‘πράσινο φως’ για την επανέναρξη τετραμερών διαπραγματεύσεων για την Κύπρο», αναφέρει το μικρό ισλαμικό κόμμα το οποίο είχε στηρίξει την υποψηφιότητα Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου 2023, ωστόσο την απέσυρε αργότερα λόγω της πολιτικής της Άγκυρας για αποκατάσταση των σχέσεών της με το Κάιρο.
Στην γραπτή ανακοίνωσή του το Κόμμα Νέας Ευημερίας, αναφέρει ότι «η αυξανόμενη γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου και τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου αποτελούν αναπόφευκτα αιτία αύξησης του ενδιαφέροντος των παγκόσμιων δυνάμεων για το θέμα της Κύπρου».
«Στο πλαίσιο αυτό, η προσέγγιση των ΗΠΑ με την ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου» - όπως αναφέρεται η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας - «και η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας αποσκοπούν στην εξασφάλιση του ελέγχου των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου και στην επιθυμία των ΗΠΑ να έχουν λόγο. Η απόσυρση των πλοίων σεισμικών ερευνών και εξερεύνησης φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο εκ μέρους της Τουρκίας, εκούσας-άκουσας, άνοιξε ένα ευρύ πεδίο δράσης για τις ΗΠΑ και την ΕΕ, οι οποίες ενεργούν από κοινού με την Ελλάδα και την ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου. Παράλληλα, καθώς συνεχίζεται η επιθετικότητα του σιωνιστικού Ισραήλ κατά της Γάζας και του Λιβάνου, η στρατιωτική ανάπτυξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη νότια Κύπρο θεωρείται ως ένα εξαιρετικά επικίνδυνο βήμα για την περιφερειακή ειρήνη», υποστηρίζει το ακραίο ισλαμικό κόμμα.
Προσθέτει ότι «σε αυτό το στάδιο, το γεγονός ότι ο πρόεδρος της τδβκ Ερσίν Τατάρ και ο Ελληνοκύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκαν εκ νέου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε ένα ανεπίσημο δείπνο το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, πυροδότησε διάφορες εικασίες περί επανέναρξης της πολιτικής ‘ανοιχτών θυρών’ προς την Τουρκία για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανατολική Μεσόγειο, με αντάλλαγμα την αλλαγή της στάσης της Τουρκίας στο Κυπριακό όσον αφορά την ‘ομοσπονδιακή λύση’».
Το Νέο Κόμμα Ευημερίας αναφέρει ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση, από την πλευρά της, η οποία εγκατέλειψε το τραπέζι στο Κραν Μοντανά στις 7 Ιουλίου 2017, κατά το πρόσφατο δείπνο και δεν έκανε βήμα πίσω από τις πολιτικές που προτάσσει και δεν είναι διατεθειμένη να προβεί σε καμία υποχώρηση, κρατώντας εν τέλει μια στάση παρόμοια: ζητώντας δηλαδή ‘μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια’ και εξηγώντας ότι αυτό ‘δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης’». «Όλα αυτά, καθώς και το γεγονός ότι τέθηκαν ξανά στο τραπέζι η διατήρηση ως ενιαίου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο τερματισμός του συστήματος Εγγυήσεων και η πλήρης αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την τδβκ, αποκαλύπτουν μια εξαιρετικά προβληματική κατάσταση για τη συνέχιση της ανεξάρτητης και κυρίαρχης τδβκ» αναφέρεται σε σχέση με το ψευδοκράτος.
«Υποστηρίζεται ότι ο κ. Ερντογάν, ο οποίος έχει δεχτεί θετικές προσεγγίσεις από αξιωματούχους της ΕΕ, ιδιαίτερα αναφορικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και με τα θέματα των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, έχει δώσει το ‘πράσινο φως’ για την επανέναρξη τετραμερών διαπραγματεύσεων για την Κύπρο. Ως Νέο Κόμμα Ευημερίας, θα θέλαμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι η τδβκ θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει ως ‘ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος’ και θα πρέπει να αναγνωριστεί από άλλες τουρκικές και ισλαμικές χώρες. Είναι γεγονός ότι μια ομοσπονδιακή λύση δεν θα αποφέρει κανένα όφελος για τους Τουρκοκύπριους, πέρα από ένα αδιέξοδο, και αυτό είναι η απόλυτη αλήθεια» καταλήγει.
Πηγή: ΚΥΠΕ