Επιμένει ο Τατάρ ότι ο ΓΓ ζήτησε αμνηστία για τον Αϊκούτ-«Πάγωσε ο Χριστοδουλίδης όταν το άκουσε»

Κανείς δεν πρέπει να περιμένει λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα στην Κύπρο, ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι ως Τ/κ περιμένουν πλέον να επιλυθούν προβλήματα που έχουν σχέση με ΜΟΕ, κάτι που ζήτησε ο ΓΓ, ο οποίος ζήτησε τουλάχιστον να καταβληθεί προσπάθεια για να γίνουν βήματα που θα διευκολύνουν τη ζωή του λαού, όπως το άνοιγμα σημείων διέλευσης. 

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, τ/κ ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Τ/κ ηγέτης μίλησε σε Τούρκους δημοσιογράφους που βρίσκονται στα κατεχόμενα και ισχυρίστηκε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε αμνηστία για τον ισραηλινής καταγωγής Τούρκο επιχειρηματία Σιμόν Αϊκούτ που τελεί υπό κράτηση για σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «πάγωσε όταν το άκουσε αυτό» κατά την έκφρασή του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ισχυρισμοί Τατάρ ότι ο ΓΓ ζήτησε από τον Πρόεδρο να «χορηγήσει αμνησία» στους σφετεριστές

Κατά τον κ. Τατάρ, ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα η διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα το 2017. Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ακολούθως ότι «ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι ο [τέως Πρόεδρος] Αναστασιάδης γκρέμισε το τραπέζι. Όμως εγώ είπα ότι ο πραγματικός ένοχος είναι εδώ. Και με μία έννοια εξελέγη επειδή οδήγησε το Κραν Μοντάνα σε κατάρρευση. Κανείς να μην περιμένει λύση σύντομα».

Υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χρησιμοποιεί συχνά ως ατού την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και λέει ότι πρέπει να βρίσκεται και η Ένωση στο τραπέζι, ο κ. Τατάρ είπε ότι ανέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «ο λαός μας βλέπει ως ίσους ηγέτες εδώ, όμως γιατί με εμποδίζετε στη διεθνή σκηνή;». Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης του απάντησε «να σου εξασφαλίσω ραντεβού από τις Βρυξέλλες να συναντηθείς» και είπε ότι ο ίδιος αντέδρασε διερωτώμενος «μήπως έχει κάποιο παιδί μπροστά του;». 

«Δική τους ντροπή είναι το γεγονός ότι δεν μας βλέπει η ΕΕ. Προσπαθείτε να κάνετε να συμφωνήσουν δύο ίσες πλευρές στην Κύπρο. Τότε πρέπει να μας δουν. Όμως, η πρόσθεση των ανθρώπων είναι να μας κάνουν υποτελείς στη νότια Κύπρο. Η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ‘να υπάρχει μια κυρίαρχη ταυτότητα η κυπριακή’. Επομένως, θέλουν να πάμε πίσω και από το 1960. Λέει υπερασπιζόμαστε την Κυπριακή Δημοκρατία, όμως παραγνωρίζει την ιδρυτική τουρκική παρουσία. Τι θα διαπραγματευτούμε; Το έδαφος, τις περιουσίες, τη σχέση με τη μητέρα πατρίδα, δηλαδή την ασφάλειά μας. Για τον λόγο αυτό θέλουμε τις εγγυήσεις της Τουρκίας και να είναι στο τραπέζι» είπε. 

Υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ζητά τις εγγυήσεις της ΕΕ επειδή η Ελλάδα είναι μέλος και έτσι προσπαθεί να αποκλείσει την Τουρκία από τις πιθανές διαπραγματεύσεις και την Κύπρο, ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι κατά το δείπνο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «οι εγγυήσεις της Τουρκίας θα τερματιστούν την ημέρα που βάλετε την υπογραφή σας επειδή δεν είναι μέλος της ΕΕ». «Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τις εγγυήσεις. Ο τουρκικός στρατός είναι εδώ, όμως δεν τον βλέπετε. Ξέρει πού θα σταθεί, όμως αν συμβούν επεισόδια ο τουρκικός στρατός κάνει αυτό που χρειάζεται. Γι’ αυτό λέμε κυρίαρχο ίσο κράτος» συνέχισε.

Ο κ. Τατάρ είπε στους Τούρκους δημοσιογράφους είπε ότι αναμένουν θετική απάντηση από χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν στην έκκληση του Τούρκου Προέδρου για αναγνώριση του ψευδοκράτους. 

Ερωτηθείς για την άποψή του σε σχέση με την θέση του προέδρου του ΡΤΚ για λύση ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, ο κ. Τατάρ είπε ότι την ίδια λανθασμένη στάση επέδειξαν στο παρελθόν οι Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Μουσταφά Ακιντζί και ο Τουφάν Έρχιουρμαν τα λέει αυτά για να εκλεγεί «πρόεδρος». «Εκείνοι λένε πολιτική ισότητα, δεν λένε κυριαρχία. Λέχθηκε τελευταία φορά στο Σχέδιο Ανάν. Οι άνθρωποι δεν σε δέχονται ως βασικό στοιχείο, σε λένε μειοψηφία. Δυστυχώς μας διασπούν εκ των έσω. Πρέπει να είμαστε ομόψυχοι. Ο Τουφάν Έρχιουρμαν πάει και λέει ‘ο Ερσίν Τατάρ είναι άνθρωπος της Τουρκίας’. Κάνουν δολοπλοκίες πίσω από την πλάτη μου. Αυτή είναι προδοσία. Είμαι εκλεγμένος πρόεδρος. Ο άνθρωπος που εξέλεξε ο λαός. Όμως λένε για μένα ότι δεν εκπροσωπώ τους Τούρκους της Κύπρου. Αυτό είναι προδοσία» είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Τατάρ ως «δικηγόρος» των σφετεριστών, οι εσωτερικές πιέσεις και η πολιτική κρίση στα κατεχόμενα

Ο κ. Τατάρ είπε ακόμη ότι στο δείπνο δεν αποδέχθηκε τις προτάσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη. «Λένε να συσταθεί μια Επιτροπή Αλήθειας. Ποιος θα κατηγορήσει ποιον; Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τέτοια επιτροπή. Πριν το 1974 σκότωναν Τούρκους. Προσπαθούν να βγάλουν τον λογαριασμό σε εμάς, στον τουρκικό στρατό για εκείνους που σκότωσαν στις ημέρες του πραξικοπήματος. Όμως αλληλοσκοτώθηκαν μεταξύ τους».

Αναφέροντας ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πρότεινε επίσης να γίνει μια κοινή επιτροπή για τους νέους είπε ότι μέσω αυτής της πρότασης θα μπορούν (οι Ε/κ) να προσπαθήσουν να κατευθύνουν την κοινωνία των πολιτών. «Προσπαθούν να τραβήξουν τους ανθρώπους μας προς διαφορετική κατεύθυνση, με έργα της ΕΕ για παράδειγμα. Εμείς έχουμε την Άγκυρα και πηγαίνουμε στην Άγκυρα» είπε.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μιλά για τους νέους όμως δεν βρήκε λύση για τα παιδιά μεικτών γάμων που η μητέρα ή ο πατέρας τους ήρθαν από την Τουρκία μετά το 1974. «Αυτά τα παιδιά ούτε να περάσουν στο νότο ούτε να πάρουν διαβατήριο της ΕΕ. Αυτό αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα» ανέφερε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προδικαστικές ενστάσεις στη δική Αϊκούτ-Εγείρει θέμα μη δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου η υπεράσπιση

«Δεν υπάρχει καμία αποδοχή των θέσεων Τατάρ»

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία αποδοχή στη διεθνή κοινότητα των θέσεων Τατάρ που ζητά «δύο κρατικές οντότητες ή κυριαρχική ισότητα ή 3Α» κι αν πρόκειται να υπάρξει συνολική λύση, η βάση είναι τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, δήλωσε, πάντως, ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχιουρμαν. Πρόσθεσε ότι το δείπνο στο οποίο συμμετείχε ο Τ/κ ηγέτης ήταν άτυπο αλλά το θεωρούν θετικό και πιστεύουν πως ό,τι και αν συμβεί, η λύση είναι κάτι που μπορεί να βρεθεί μέσω της διπλωματίας, του διαλόγου και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται στις δηλώσεις που έκανε ο κ. Ερχιουρμάν σε συνάντησή του χθες με διάφορες ΜΚΟ, συντεχνίες και την κοινωνία των πολιτών, συνάντηση που είχε καθορισθεί με αφορμή και το δικό του ταξίδι στην Νέα Υόρκη για την σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στο περιθώριο της τελευταίας ΓΣ του ΟΗΕ.

Εξίσου σημαντική από το δείπνο, συνέχισε, είναι η ιδέα πραγματοποίησης μιας διευρυμένης συνάντησης. Αναφέρθηκε επίσης στην προσέγγιση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και είπε ότι η κινητικότητα που παρατηρείται μετά από 8-10 μήνες και το γεγονός ότι ο ΟΗΕ διοργάνωσε ένα τέτοιο δείπνο, έστω και ανεπίσημα, ενώ σε διάφορα μέρη του κόσμου λαμβάνουν χώρα σοβαρές συγκρούσεις, δείχνει ότι ο ΟΗΕ δεν μένει μακριά από το Κυπριακό. «Αυτό που συνέβη έδειξε ότι κανένα από τα μέρη δεν προτιμά την πλήρη κατάρρευση της διαδικασίας», κατέληξε.

Κόμμα Ενωμένη Κύπρος

Το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος (ΚΕΕ) σε ανακοίνωσή του ανέφερεε πως είναι σημαντικό να συνεχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Το γεγονός πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν με τη συμμετοχή των εγγυητών αποτελεί βήμα προς θετική κατεύθυνση και το ότι είναι υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα εγγυάται ότι το μοντέλο της ομοσπονδιακής λύσης θα αποτελέσει το κύριο πλαίσιο. «Δεν είναι δυνατόν να βρουν έδαφος προτάσεις όπως το μοντέλο της λύσης των δύο κρατών». 

Σημειώνεται ότι θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος το γεγονός ότι ο ΓΓ έκανε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να αποδεχτούν την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων.

Ο επιχειρηματικός κόσμος

Σύμφωνα με την Κίπρις, ο επιχειρηματικός κόσμος στα κατεχόμενα χαιρέτισε και εξέφρασε στήριξη στο θέμα του ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης. Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού εμπορικού εεπιμελητηρίου (KTTO), Τουργκάϊ Ντενίζ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το γεγονός ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης και υπογράμμισε ότι υποστηρίζουν την ανάπτυξη του αμοιβαίου εμπορίου. 

Χαιρετίζοντας την συμμετοχή Τατάρ στο άτυπο δείπνο, αναφέρθηκε στο θέμα του ανοίγματος του σημείου διέλευσης της Μιας Μηλιάς, υπενθυμίζοντας ότι είναι ένα σημαντικό αίτημα που αναμένουν να γίνει εδώ και καιρό και δήλωσε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για το αν το θέμα του ανοίγματος του εν λόγω σημείου διέλευσης συζητήθηκε συγκεκριμένα κατά την άτυπη συνάντηση των ηγετών.

Αναφέροντας ότι έγινε εκτίμηση ότι το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης θα ήταν γενικά επωφελές, ο κ. Ντενίζ δήλωσε ότι η κατάσταση αυτή δείχνει ότι στο μέλλον θα γίνει πιο αποτελεσματική προσπάθεια για το άνοιγμα σημείων διέλευσης και υπογράμμισε ότι υποστηρίζουν την ανάπτυξη του αμοιβαίου εμπορίου και θα καλωσόριζαν το άνοιγμα των κατάλληλων σημείων διέλευσης.

Για το ίδιο θέμα, ο «πρόεδρος» του «επιμελητηρίου εμπόρων και βιοτεχνών» (KTEZO) Μεχμέτ Αλί Αρντίτς δήλωσε ότι το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης θα είναι ένα σημαντικό βήμα και επεσήμανε ότι αυτό θα ανοίξει την πόρτα σε μελλοντικές διαδικασίες επίλυσης. 

Πρόσθεσε ότι το άνοιγμα των νέων οδοφραγμάτων θα συμβάλει επίσης στην οικονομία και τη βιομηχανία. Ωστόσο, τόνισε την ανάγκη όπως «η κυβέρνηση προστατεύσει τις αξίες στις αγορές και να μην αυξήσει υπερβολικά τις τιμές».

«Υπάρχει επίσης και η εξής πραγματικότητα. Ενώ ανοίγουν σημεία διέλευσης, μας καταπίνουν οικονομικά. Η οικονομία μας μετατοπίζεται προς τον νότο. Οι άνθρωποι προτιμούν το νότο λόγω του υψηλού κόστους ζωής- αγοράζουν ακόμη και το κρέας και το γιαούρτι τους από το νότο. Στην Αμμόχωστο, οι άνθρωποι περνούν στο νότο για να πάνε στην ανοικτή αγορά. Η ανισορροπία στην αγορά είναι μεγάλη. Δεν υπάρχει έλεγχος και όποιος θέλει βάζει όποια τιμή θέλει» είπε.

Ο κ. Αρντίτς αναφέρθηκε επίσης στο πώς τα σημεία διέλευσης θα επιταχύνουν τη διέλευση τουριστών στα κατεχόμενα. 

Ο «πρόεδρος» της «ομοσπονδίας επιχειρηματιών», (IŞAD) Ενβέρ Μαμουλτζιού δήλωσε ότι δίνουν μεγάλη σημασία στο ότι τέθηκε στο δείπνο στη Νέα Υόρκη το θέμα του ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης, σημειώνοντας ότι κατέβαλαν προσπάθειες για χρόνια για το θέμα αυτό.  Είπε ότι τώρα χρειάζονται δύο νέα σημεία διέλευσης, ένα στην περιοχή της Μιας Μηλιάς, στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας και ένα στο Γερόλακκο στα δυτικά, τα οποία θα πρέπει να είναι κατάλληλα για τις διελεύσεις οχημάτων. 

Το σημείο διέλευσης Μιας Μηλιάς θα είναι στρατηγικής σημασίας, πρόσθεσε. «Θα πρέπει να υπάρχει μια περιοχή διέλευσης που θα συνδέει τις βιομηχανικές ζώνες, θα επιταχύνει περισσότερο τη ροή του εμπορίου και κυρίως θα μπορεί να βοηθήσει περισσότερο τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής» είπε.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις στα σημεία διέλευσης για να αυξηθεί η ροή τουριστών και υπογράμμισε τη σημασία της τοποθέτησης των εμπορικών σημείων διέλευσης, όπου θα παρέχονται διαβάσεις λεωφορείων σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό