Η ακρόαση μουσικής μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση από χειρουργική επέμβαση

Ισχυρή ηρεμιστική επίδραση μπορεί να έχει η μουσική στους ασθενείς που αναρρώνουν από χειρουργική επέμβαση, όπως δείχνει ανασκόπηση μελετών, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Χειρουργών στο Σαν Φρανσίσκο.

Όπως διαπιστώθηκε, η μουσική μειώνει το άγχος, τον αντιληπτό πόνο και τον καρδιακό ρυθμό και η μείωση των επιπέδων κορτιζόλης κατά την ακρόαση μουσικής μπορεί να παίζει ρόλο στη διευκόλυνση της ανάρρωσης των ασθενών. 

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι οι ασθενείς που άκουγαν μουσική, είχαν στατιστικά σημαντική μείωση του πόνου την επομένη της χειρουργικής επέμβασης. Ο πόνος μετρήθηκε με τη χρήση δύο μέτρων που ζητούσαν από τους ασθενείς να αναφέρουν οι ίδιοι τα επίπεδα του πόνου τους και με βάση την αριθμητική κλίμακα αξιολόγησης εντοπίστηκε μείωση περίπου 19%. Επιπλέον, στα αυτοαναφερόμενα από τους ασθενείς επίπεδα άγχους σημειώθηκε μείωση κατά περίπου 3%, ενώ οι ασθενείς που άκουγαν μουσική παρουσίασαν και μειωμένο καρδιακό ρυθμό σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν άκουγαν μουσική.

Τέλος, οι ασθενείς που άκουγαν μουσική χρησιμοποίησαν λιγότερη από τη μισή ποσότητα μορφίνης σε σύγκριση με εκείνους που δεν άκουσαν μουσική την πρώτη ημέρα μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Ένας βράχος στον πλανήτη Άρη έκρυβε έναν εκπληκτικό κίτρινο θησαυρό
Η γρίπη των πτηνών εξαπλώνεται σε σκύλους και γάτες-Προειδοποιούν οι ειδικοί στις ΗΠΑ
Ο Μασκ αποκάλυψε ποιος χάκαρε το «x»και έπεσε για ώρες
Μιλά για μαζική κυβερνοεπίθεση στο Χ ο Μασκ- «Μπορεί να εμπλέκεται κάποια χώρα»
Έπεσε το «Χ»-Προβλήματα για χρήστες σε όλο τον κόσμο
«Το πρώτο αμερικανικής κατασκευής πολιτικό υπερηχητικό τζετ που σπάει το φράγμα του ήχου»
Χτυπούν καμπανάκι οι προβλέψεις ειδικών-Το 1/3 των παιδιών παγκοσμίως υπέρβαρα ή παχύσαρκα το 2050
Τέλος εποχής για το Skype-Πότε τερματίζει τη λειτουργία του η Microsoft
Τέλος εποχής για το Skype-Η Microsoft θα το κλείσει τον Μάιο
H Adobe προσφέρει το Photoshop ως δωρεάν app για κινητά