Ξεκίνησε τους εμβολιασμούς κατά του COVID και της εποχικής γρίπης το Υπουργείο Υγείας

Πέραν των 268 χιλιάδων επικαιροποιημένων εμβολίων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για εμβολιασμούς κατά της COVID-19 και έναντι της εποχικής γρίπης, έχει εξασφαλίσει το Υπουργείο Υγείας, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα τους εμβολιασμούς, με απώτερο στόχο την προστασία των ευάλωτων ομάδων, αλλά και την προστασία του συστήματος υγείας της Κύπρου.

Το Υπουργείο Υγείας διαθέτει δωρεάν τα εμβόλια έναντι της εποχικής γρίπης και του ιού SARS-CoV2 και δικαιούχοι για εμβολιασμό είναι όλοι οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ άνω των έξι μηνών. Ωστόσο, προτεραιότητα θα δίνεται στις ευάλωτες ομάδες και ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν την Παρασκευή, κατά την παρουσίαση των Δράσεων και του Εμβολιαστικού Πλάνου του Υπουργείου Υγείας έναντι της νόσου COVID-19 και της γρίπης για το φθινόπωρο/χειμώνας 2024 -2025, υπολογίζεται ότι έως και το 20% του πληθυσμού προσβάλλεται από την εποχική γρίπη, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια που αποτελείται από 53 κράτη, αντιμετωπίζει κάθε χρόνο έως 72.000 θανάτους από την εποχική γρίπη, η οποία έχει σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία.

Μιλώντας κατά την παρουσίαση του Εμβολιαστικού Πλάνου, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη, διαβεβαίωσε πως το Υπουργείο της είναι «πολύ καλά προετοιμασμένο», ώστε να προστατεύσει τους πολίτες από την COVID-19, αλλά και από άλλους αναπνευστικούς ιούς.

Στη φαρέτρα του Υπουργείου το Comirnaty Pfizer, Εfluelda και Tetra

Όπως ανέφερε, για τη τρέχουσα περίοδο το Υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει 123.840 εμβόλια Comirnaty Pfizer, με ποσότητες για τα βρέφη άνω των 6 μηνών, τα παιδιά και τους ενήλικες, ενώ επιπρόσθετα σε σχέση με τα εμβόλια έναντι της εποχικής γρίπης, η Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας έχει εξασφαλίσει 30 χιλιάδες Εfluelda, το οποίο θα δίνεται μόνο για τα άτομα άνω των 60 ετών, καθώς και 115 χιλιάδες Influvac sub-unit Tetra, για τα άτομα άνω των 6 μηνών.

Ερωτηθείσα αν γίνονται σκέψεις να ενταχθεί στο εμβολιαστικό πλάνο του Υπουργείου Υγείας και ο εμβολιασμός με εμβόλια κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), η Δρ. Γιαννάκη ανέφερε ότι έχει συμπεριληφθεί στην ατζέντα της Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία θα συνεδριάσει το επόμενο διάστημα, για να σημειώσει ότι η συζήτηση θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με την Δρ. Γιαννάκη «η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών, μελετά την εισαγωγή στο Εθνικό Εμβολιαστικό Σχήμα, του εμβολίου έναντι του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), ο οποίος είναι ένας RNA ιός, που συχνά προκαλεί λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, κυρίως σε βρέφη και μικρά παιδιά».

Όπως σημείωσε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας η νόσος της COVID-19, πριν από λίγο καιρό ήταν μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια κρίση, σημειώνοντας ότι «σήμερα έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας μας, μαζί με την εποχική γρίπη και άλλους αναπνευστικούς ιούς».

Επικαλούμενη τα δεδομένα, όπως καταγράφονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), από τον περασμένο Μάιο ο συνολικός αντίκτυπος της COVID-19 στα νοσοκομεία και τη θνησιμότητα, μπορεί να είναι σχετικά χαμηλός, αλλά «δεν πρέπει να υποτιμάται».

Είπε ότι τα στοιχεία αναφέρουν πως τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, παραμένουν η πιο επηρεασμένη ομάδα στα νοσοκομεία, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι οι ευάλωτοι πληθυσμοί διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο βαριάς ασθένειας, ιδιαίτερα τους επόμενους μήνες με τους περισσότερους ανθρώπους να συγκεντρώνονται στους εσωτερικούς χώρους λόγω του ψυχρότερου καιρού.

Βασικά προστατευτικά μέτρα

Η Δρ. Γιαννάκη υπενθύμισε πως ο εμβολισμός, η παραμονή στο σπίτι όταν κάποιος ασθενήσει, η άσκηση της υγιεινής των χεριών, η χρήση προστατευτικής μάσκας από τις ευάλωτες ομάδες, ιδιαίτερα όταν κάποιος βρίσκεται ανάμεσα πλήθη και η διασφάλιση του κατάλληλου αερισμού των χώρων είναι τα βασικά προστατευτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες.

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης μολυσματικών ασθενειών

Η κ. Γιαννάκη ανέφερε πως «ο εμβολιασμός αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους πρόληψης των μολυσματικών ασθενειών», για να προσθέσει πως «εισήγηση της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών, για την περίοδο του Φθινοπώρου/ Χειμώνα 2024 -2025, είναι τα εμβόλια να χορηγούνται δωρεάν σε όλους τους δικαιούχους από έξι μηνών και άνω».

Ωστόσο, σημείωσε ότι οι προσπάθειες εμβολιασμού θα πρέπει να επικεντρωθούν στην προστασία ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, καθώς και άλλων ευάλωτων ατόμων ανεξαρτήτως ηλικίας με υποκείμενες συννοσηρότητες και ανοσοκαταστολή, που είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια εάν έχουν μολυνθεί από τους αναπνευστικούς ιούς.

«Στην περίπτωση του εμβολίου της γρίπης», είπε, «στόχος αποτελούν τα υγιή παιδιά και έφηβοι, καθώς και οι ενήλικές, για μείωση της μεταδοτικότητας, αλλά και του οικονομικού αντικτύπου και της κοινωνικής αναστάτωσης. Με βάση το πλαίσιο αυτό, η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών, έχει εισηγηθεί τις ομάδες προτεραιότητας για εμβολιασμό».

Ταυτόχρονα οι εμβολιασμοί

Όπως λέχθηκε στην παρουσίαση, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, οι εμβολιασμοί των ενηλίκων τόσο για την COVID-19, όσο και για την εποχική γρίπη, θα μπορούν να πραγματοποιούνται ταυτόχρονα στα υφιστάμενα Κέντρα Εμβολιασμού του Υπουργείου Υγείας, για όσους θα κάνουν το εμβόλιο έναντι COVID-19.

Παράλληλα, η κ. Γιαννάκη είπε ότι θα πραγματοποιούνται εμβολιασμοί COVID-19 για τα βρέφη άνω των 6 μηνών και τα παιδιά μέχρι 17 ετών, στα Κέντρα Προστασία Μητρότητας και Ευημερίας Παιδιού του Υπουργείου Υγείας.

Εξάλλου, το κοινό θα έχει ελεύθερη πρόσβαση στα εν λόγω Κέντρα, ενώ το πρόγραμμα λειτουργίας των Κέντρων Εμβολιασμού θα αξιολογείται συνεχώς σε σχέση με τη ροή του κοινού και με υφιστάμενο πλάνο και εάν χρειαστεί θα αυξηθούν οι μέρες, ή ώρες λειτουργίας.

Στο μεταξύ, αναφέρθηκε πως οι εμβολιασμοί έναντι της γρίπης για όσους δεν θα κάνουν το εμβόλιο έναντι της COVID-19 την ίδια μέρα, θα συνεχιστούν όπως και τα προηγούμενα έτη, στους Προσωπικού Ιατρούς του ΓεΣΥ.

Εμβολιασμοί και στις στέγες ευγηρίας

Σε σχέση με τις στέγες Ευγηρίας και τα Ιδρύματα Χρόνιων Παθήσεων Ενηλίκων, η Δρ. Γιαννάκη είπε πως οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν από τους Νοσηλευτές τους σε συνεργασία με τους Προσωπικούς Ιατρούς των ενοίκων.

Με βάση τη διαδικασία, ανέφερε, τα εμβόλια έναντι του COVID-19 θα παραγγέλλονται από τα Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων, ενώ τα εμβόλια της εποχικής γρίπης θα γίνονται μέσω των Προσωπικών Ιατρών.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται και σε άτομα κλινήρη, από την κατ’ οίκο Νοσηλευτική Υπηρεσία του ΟΚΥπΥ.

Διαδικασία κατά τον εμβολιασμό

Σε σχέση με την διενέργεια του εμβολιασμού, απαραίτητο είναι όπως προσκομίζεται έγγραφο ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατηρίου ή άλλου).

Παράλληλα, με την διενέργεια των εμβολιασμών θα δίνεται κάρτα εμβολιασμού εποχικής Γρίπης, όπου θα σημειώνεται ο εμβολιασμός, το είδος του εμβολίου και τα προσωπικά στοιχεία του δικαιούχου.

Η κάρτα εμβολιασμού δύναται να παρουσιάζεται στους προσωπικούς ιατρούς, για καταχώρηση του εμβολιασμού στο σύστημα του ΓεΣΥ.

Πρόσθετα, για να παρακολουθούνται οι τοπικές αντιδράσεις στα άτομα που θα εμβολιάζονται και με τα δύο εμβόλια, το εμβόλιο της εποχικής γρίπη θα γίνεται στο δεξί χέρι και το εμβόλιο της COVID-19, στο αριστερό.

Αυτό θα διευκολύνει την αναφορά τυχόν τοπικών, ή άλλων ανεπιθύμητων αντιδράσεων, μέσω της Κίτρινης Κάρτας, η οποία μπορεί να συμπληρωθεί μέσω της ιστοσελίδας των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παρουσιάστηκε η πρόταση νόμου για τον ιατρικώς υποβοηθούμενο τερματισμό της ζωής ασθενών
Ξεκίνησε τους εμβολιασμούς κατά του COVID και της εποχικής γρίπης το Υπουργείο Υγείας
Μαθητές έδωσαν ραντεβού και χτυπήθηκαν εντός σχολείου-Φωνές από γονείς, ζητούν λήψη μέτρων
Κατέρχονται σε απεργία οι φαρμακοποιοί του νοσοκομείου Λεμεσού-Δεν υπάρχει υπεύθυνος
Α. Μιχαηλίδου: Από τα πιο εμβληματικά προγράμματα το Erasmus+
Νεφρολόγο στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου ζητά ο Δήμος Παραλιμνίου-Δερύνειας
Προβλήματα σε σχολεία της Λεμεσού εξέτασε η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής
Απορρίπτει αναφορές περί εράνου για τη Μονή Αββακούμ η Μητρόπολη Ταμασού-«Η αλήθεια θα επικρατήσει»
Αναχώρησε η πρώτη αποστολή βοήθειας με φάρμακα και αναλώσιμα για το Λίβανο
Πυρά Μιχαηλίδου για τις αντιδράσεις για εναλλακτικό σχολείο-«Δεν είμαστε όλοι ειδικοί για όλα»