Το σχόλιο Χακάν Φιντάν για Κυπριακό-«Ελλάδα και Τουρκία έχουν τις θέσεις τους»

«Ελλάδα και Τουρκία έχουν τις θέσεις τους για την Κύπρο», ήταν το μόνο σχόλιο που έκανε για το Κυπριακό ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξή του, την Πέμπτη, στο τουρκικό κανάλι Χαμπέρ Γκλομπάλ, απαντώντας σε ερωτήσεις για τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, για τα οποία σημείωσε πως "υπάρχει μια άποψη για το πώς μπορούμε πραγματικά να τα λύσουμε όλα αυτά με τρόπο που να μπορούν να γίνουν αποδεκτά προς όφελος και των δύο χωρών».

Ο κ. Φιντάν δεν ρωτήθηκε για οτιδήποτε σε σχέση με το Κυπριακό από τους δημοσιογράφους, ούτε και για το άτυπο δείπνο στη Νέα Υόρκη.

Για τα ελληνοτουρκικά ο Χακάν Φιντάν δέχτηκε τρεις ερωτήσεις και είπε πως «υπάρχουν ένα σωρό προβλήματα» ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα. Ως προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών ο Χακάν Φιντάν καθόρισε τις θαλάσσιες περιοχές, τον εναέριο χώρο, την υφαλοκρηπίδα, το θέμα μειονοτήτων. Επίσης αναφέρθηκε σε πρόβλημα "τουρκικής μειονότητας και μουσουλμανικής μειονότητας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκάλυψε τις λεπτομέρειες της τριμερούς ο ΠτΔ-«Ήμουν έτοιμος να ανακοινώσω θετικά μέτρα»

Είπε ότι «υπάρχουν προβλήματα που σχετίζονται με τη θρησκεία, τον διορισμό μουφτήδων και την εκπαίδευση». Όταν ο δημοσιογράφος παρενέβη για να προσθέσει και το Κυπριακό ανάμεσα στα προβλήματα Ελλάδας - Τουρκίας, ο Χακάν Φιντάν είπε πως «και οι δύο χώρες έχουν τις θέσεις τους για την Κύπρο». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ακόμη ότι «υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με τη Μεσόγειο» και  θέματα που σχετίζονται με το Αιγαίο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί μια στάση που στόχο έχει να μην αυξήσει την ένταση και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με θετικό τρόπο».

Ο Χακάν Φιντάν είπε, ακόμη, ότι «η ηρεμία στο Αιγαίο αυτή τη στιγμή είναι τόσο πολύτιμη». Σημείωσε ότι ενώ ο τουρκικός στρατός «είναι έτοιμος να αποκρούσει κάθε πρόκληση», ωστόσο «προτεραιότητά μας όμως είναι να προωθήσουμε τα συμφέροντά μας με διπλωματικά μέσα».

Σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι Χαμπέρ Γκλομπάλ, ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά και την επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Χακάν Φιντάν είπε: «Υπάρχει μια διαδικασία αναζήτησης για εξομάλυνση που ξεκίνησε ειδικά σε ηγετικό επίπεδο. Ας το θέσουμε έτσι. Αν δείτε τις προηγούμενες περιόδους στην Ελλάδα - δηλαδή από την εποχή που ο Πρόεδρός μας ήταν Πρωθυπουργός - όταν έβρισκε απέναντί του ένα κατάλληλο πολιτικό η επιλογή του ήταν πάντα ‘πώς μπορούμε λύσουμε αυτό το πρόβλημα;’ Πάντα έδινε το πράσινο φως στις διερευνητικές συνομιλίες».

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2023, έγιναν εκλογές και στην ελληνική πλευρά και ο Μητσοτάκης έλαβε μεγάλη δημόσια υποστήριξη, όπως και ο Πρόεδρός μας".

"Αφού και οι δύο ηγέτες έλαβαν την υποστήριξη του λαού, είπαν 'κληρονομήσαμε αυτό το πρόβλημα από τους προγόνους μας, αλλά ας μην το αφήσουμε στα παιδιά μας, ας καθίσουμε να σκεφτούμε πώς μπορούμε να το λύσουμε μεταξύ μας με πολιτισμένο τρόπο'. Υπάρχει λοιπόν ένα καθήκον που έχει ανατεθεί στους Υπουργούς Εξωτερικών για το θέμα αυτό. Πραγματικά αναζητούμε πώς μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα με ειρηνικό τρόπο, διατηρώντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Τατάρ ως «δικηγόρος» των σφετεριστών, οι εσωτερικές πιέσεις και η πολιτική κρίση στα κατεχόμενα

Ο Χακάν Φιντάν είπε ότι «κατά καιρούς συμβαίνουν κάποια επεισόδια και σημειώνονται κάποιες προβοκάτσιες.

"Τα βλέπουμε και εμείς ως Τουρκία. Όμως βλέπουμε ότι η ελληνική πολιτική από τώρα και στο εξής, δηλαδή η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, ακολουθεί μια στάση προς την κατεύθυνση του να μην αυξήσει την ένταση και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με θετικό τρόπο", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως "υπάρχουν ένα σωρό προβλήματα ανάμεσά μας. Δηλαδή θαλάσσιες περιοχές, εναέριος χώρος, υφαλοκρηπίδα, θέμα μειονοτήτων. Με άλλα λόγια, είναι το πρόβλημα της τουρκικής μειονότητας και της μουσουλμανικής μειονότητας. Υπάρχουν προβλήματα που σχετίζονται με τη θρησκεία, τον διορισμό μουφτήδων και την εκπαίδευση".

"Και οι δύο χώρες έχουν θέσεις για την Κύπρο. Υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με τη Μεσόγειο. Υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με το Αιγαίο. Υπάρχει μια άποψη για το πώς μπορούμε πραγματικά να τα λύσουμε όλα αυτά με τρόπο που να μπορούν να γίνουν αποδεκτά προς όφελος και των δύο χωρών», επεσήμανε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «ορισμένα θέματα στην πολιτική είναι εξαιρετικά σημαντικά και ευαίσθητα», προσθέτοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό για τον Πρόεδρό μας να διατηρήσει το ηγετικό χαρακτήρα του και να ακολουθήσει ένα παγκόσμιο όραμα».

«Προς το παρόν, βλέπουμε ότι στην ελληνική πλευρά, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο ομόλογός μου Υπουργός Εξωτερικών έχουν την ίδια προσέγγιση. Ας ελπίσουμε ότι οι προσπάθειές μας θα έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αυτή είναι η πρόθεσή μας. Ελπίζω να δώσει αποτελέσματα τόσο για την ‘τουρκική μειονότητα’ στη Δυτική Θράκη, για όλα τα γενικότερα προβλήματα στο Αιγαίο όσο και για τα ζητήματα της Μεσογείου», ανέφερε ο Χακάν Φιντάν.

Ερωτηθείς για δήθεν προκλήσεις της Ελλάδας και αν αυτά τα θέματα τα θέτει στους συνομιλητές του, ο Χακάν Φιντάν απάντησε: «Σίγουρα. Έτσι, όταν κάνουμε κατ’ιδίαν συναντήσεις μιλάμε για πολλά θέματα. Μιλάμε και για αυτό. Εξηγώ πολύ καθαρά τις δικές μου παρατηρήσεις και ιδέες. Δηλαδή επίσημα. Η στάση και η γνώμη μας είναι ξεχωριστό θέμα. Αλλά μοιράζομαι τις παρατηρήσεις μου και ως άνθρωπος που σκέφτεται αυτά τα θέματα».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «στην πραγματικότητα, υπάρχουν απαντήσεις που θα μπορούσα να δώσω πιο εύκολα σε αυτό το ερώτημα αν δεν ήμουν τώρα Υπουργός Εξωτερικών. Εννοώ, ούτε εγώ, ούτε οι Έλληνες συνάδελφοί μου δεν θέλουμε να προκαλέσουμε τον κόσμο, αλλά η παρατήρησή σας είναι σωστή ως εξής: Δεν είμαστε μια χώρα που καθορίζουμε την πολιτική μας μέσω της Ελλάδας».

Ο Χακάν Φιντάν είπε πως "η τουρκική πολιτική έχει μεγαλώσει πολύ, έχει γίνει πολυδιάστατη, εξετάζει πολύ πιο σημαντικά, πιο στρατηγικά και πολύ υψηλότερα ζητήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αγνοούμε τα προβλήματα εδώ. Όχι. Είμαστε όμως σε ένα σημείο που σκεφτόμαστε από μια πιο σφαιρική και ευρύτερη προοπτική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η επίτευξη κινητικότητας σε μια θάλασσα ασαφειών και οι χρόνιες ασθένειες του Κυπριακού

«Έχουμε δηλαδή συμφέροντα τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μαύρη Θάλασσα, την Αφρική, την Κεντρική Ασία και την Ασία-Ειρηνικό. Προσπαθούμε να τα διαχειριστούμε όλα αυτά ταυτόχρονα, και όταν κοιτάξετε την ιστορία της ίδιας της Ελλάδας, η διακοπή της σχέσης της με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και η στάση της να αυτοπροσδιορίζεται σε σχέση με τον άλλο, δηλαδή με εμάς, είναι αναπόφευκτα ο κύριος καθοριστικός παράγοντας της πολιτικής εκεί», ανέφερε.

Είπε ακόμη "η ηρεμία στο Αιγαίο αυτή τη στιγμή είναι τόσο πολύτιμη. Εδώ είναι απαραίτητο να ενεργήσουμε υπεύθυνα. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι ο στρατός μας είναι έτοιμος να αποκρούσει κάθε πρόκληση. Έχει λάβει οδηγίες για το θέμα. Προτεραιότητά μας όμως είναι να προωθήσουμε τα συμφέροντά μας με διπλωματικά μέσα», ανέφερε.

Ερωτηθείς για την κριτική από την αντιπολίτευση ότι η Τουρκία έχει κάνει παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, ο Τούρκος Υπουργός απάντησε: «Τώρα, θα ήθελα να πω το εξής: μην διαδίδετε τέτοιου είδους παραπληροφόρηση για εθνικά θέματα, εννοώ για κάθε θέμα, τα εθνικά θέματα, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι σοβαρή υπόθεση, όχι αστεία. Αυτά είναι σοβαρά κρατικά ζητήματα και πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή».

«Αυτό δεν είναι ένα πεδίο όπου ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι του έρχεται στο μυαλό κάθε μέρα. Οι άνθρωποι εδώ πρέπει να γνωρίζουν τα όριά τους», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εναντίον των επίσημων διαπραγματεύσεων ο Τατάρ-«Απέχει από την αλήθεια η επιμονή στα ψηφίσματα»

Δειτε Επισης

«Ικανοποιητικό ενδιαφέρον για τα Στεγαστικά Σχέδια της Κυβέρνησης»
ΥΠΑΜ: Η θυσία των ηρώων της Κύπρου μας καλεί να συνεχίσουμε τον αγώνα για τερματισμό της κατοχής
Αποφασισμένο το ΥΠΕΣ να δώσει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα-Πώς χτυπά το πρόβλημα στη ρίζα
Ξεκαθάρισμα Πάλμα για τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»-«Δεν θα γίνει ορμητήριο οποιουδήποτε κράτους»
Α. Δημητρίου: Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί να υπάρξει όσο η Κύπρος παραμένει υπό κατοχή
Αναφορά στο Κυπριακό στο έγγραφο προτεραιοτήτων του ΕΛΚ για το 2025
Ανακοίνωσε κάθοδο Αμερικανών για αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Πρόεδρος
Όλα δείχνουν ομόφωνη απόφαση για ανανέωση εντολής στην UNFICYP-Στηρίζει τις άτυπες συνομιλίες το Σ.Α.
Θέματα που αφορούν την Κύπρο στις προτεραιότητες του ΕΛΚ με πρωτοβουλία ΠτΔ
Επιμένει με το ίδιο τροπάριο ο Τατάρ για άνοιγμα του οδοφράγματος στη Μια Μηλιά