Ο Τατάρ ως «δικηγόρος» των σφετεριστών, οι εσωτερικές πιέσεις και η πολιτική κρίση στα κατεχόμενα

Το γεγονός πως ο Ερσίν Τατάρ επέλεξε να αναλώσει περισσότερη από τη μισή ώρα που είχε στη διάθεσή του, κατά τη διάρκεια της τριμερούς, να μιλά για το ζήτημα της δίωξης από τις κυπριακές Αρχές σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, επιδέχεται διάφορων ερμηνειών. Αλλά σίγουρα καταδεικνύει πως αυτό το θέμα είναι πάρα πολύ σημαντικό και ενδεχομένως να εξελίσσεται σε υπαρξιακό τόσο για τον ίδιο, όσο και για την ψευδοκυβέρνηση, εξού και βρισκόταν στην ατζέντα του πιο ψηλά και από την «κυριαρχική ισότητα».

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ερσίν Τατάρ, είπε στον κ. Γκουτέρες πως «εντείνονται οι πιέσεις, όπως η σύλληψη ατόμων, οι προσπάθειες να εμποδιστεί ο τουρισμός», χαρακτηρίζοντας τις απαράδεκτες ενέργειες. «Τέτοιες προσπάθειες αυξάνουν την ένταση μεταξύ δύο λαών και δεν έχουν κανένα όφελος για κανέναν», υποστήριξε. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ο ίδιος να ζήτησε από τον Νίκο Χριστοδουλίδη να βάλει ένα τέλος σε αυτές τις διώξεις, κάτι που προφανώς και ο Πρόεδρος αρνήθηκε, καθώς δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να επέμβει σε δικαστικές διαδικασίες σε ένα ευνομούμενο κράτος.

Μέσω του παράνομου Bayrak, έδωσε τη δική του εκδοχή, υποστηρίζοντας ότι έθεσε το θέμα των συλλήψεων για υποθέσεις σφετερισμού κατά τη διάρκεια άτυπου δείπνου, με τον ΓΓ να ακούει «με έκπληξη» και να ζητά από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη «να χορηγήσει αμνηστία». Ισχυρίστηκε, μάλιστα, πως «ο ΓΓ προφανώς ενοχλήθηκε από αυτό. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: ‘δεν μπορώ να κάνω τίποτα, η διαδικασία είναι στη δικαιοσύνη’».

Ο Τατάρ εξέφρασε έντονα παράπονα κατά τη διάρκεια του δείπνου, γνωρίζοντας ότι πολλές φορές το τελευταίο διάστημα του υποδείκνυε η αντιπολίτευση στα κατεχόμενα πως αυτή η κατάσταση είναι απότοκο της πολιτικής του, επειδή δεν υπάρχει εν εξελίξει συζήτηση για το περιουσιακό σε επίπεδο διαπραγματεύσεων. Οι πιέσεις που δέχεται είναι πολλές, καθώς φαίνεται πως η οικονομία του ψευδοκράτους είχε διασυνδεθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό με την παράνομη βιομηχανία που είχε αναπτυχθεί από τους σφετεριστές και οι πρόσφατες δικαστικές διαδικασίες την έφεραν ένα βήμα πριν την κατάρρευση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές αντιδράσεις. Πέραν από τα αμιγώς οικονομικά κίνητρα, οι αντιδράσεις σχετίζονται και με την απώλεια θέσεων εργασίας, καθώς και το γεγονός πως δημιουργήθηκαν, κυρίως από τον όμιλο Afik του Σιμόν Αϊκούτ «εγκλωβισμένοι αγοραστές» που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν «τίτλο ιδιοκτησίας» (ο οποίος έτσι κι αλλιώς είναι παράνομος). Ενδεικτικό είναι πως έχουν διοργανωθεί ακόμη και διαδηλώσεις υπέρ των σφετεριστών.

«Οι μεγάλες επενδύσεις έχουν σταματήσει, οι τιμές πέφτουν, οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στις χώρες τους. Οι Τουρκοκύπριοι κατασκευαστές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις της Ε.Ε. λόγω του φόβου της σύλληψής τους και μπορούν να ταξιδέψουν μόνο στην Τουρκία. Η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι αυξάνονται στην αγορά ακινήτων και τα χέρια της κυβέρνησης είναι δεμένα», έγραφε πριν από λίγες ημέρες η Μπουγκιούν Κίπρις, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί. Ακόμη και την μέρα της κοινής συνάντησης, οι συλλήψεις των σφετεριστών ήταν κυρίαρχο θέμα συζήτησης και διασυνδέονταν με το Κυπριακό, γεγονός που καταδεικνύει πόσο σημαντικό θεωρείται το θέμα στην άλλη πλευρά του οδοφράγματος.

Αυτό δεν είναι, όμως, το μοναδικό πρόβλημα του Ερσίν Τατάρ, ο οποίος γνωρίζει πως σε ένα χρόνο θα έχει πολύ ανταγωνισμό στις «προεδρικές εκλογές», ακόμη και από τον δικό του πολιτικό χώρο, στον οποίο φαίνεται πως υπάρχουν τουλάχιστον δύο άλλοι ενδιαφερόμενοι, ο «πρωθυπουργός» Ουστέλ και ο «υπουργός εξωτερικών» Ερτουγρούρογλου. Κανένας από αυτούς, όμως, δεν είναι το φαβορί, αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το προβάδισμα έχει ο «ομοσπονδιακός» αρχηγός της αντιπολίτευσης, Τουφάν Ερχιουρμάν και η δική του πολιτική στο Κυπριακό.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στα κατεχόμενα την ημέρα της κοινής συνάντησης, με διακηρυγμένο τον στόχο του Ερσίν Τατάρ να τονίσει ότι αποδέχεται μόνο την «κυριαρχική ισότητα» ως βάση έναρξης των συνομιλιών, οι οποίες θα αφορούν «συνεργασία δύο κρατών», έδειξε, πάντως, πως η συντριπτική πλειοψηφία των Τ/κ διαφωνούν μαζί του. Στη δημοσκόπηση που δημοσίευσε η Γενί Μπακίς, το 82% απάντησαν πως επιθυμούν συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας στην Κύπρο, έναντι μόλις του 16% που τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της ‘τδβκ’. Στην ερώτηση, δε, ποιον προτιμούν για «πρόεδρο», το 61% δήλωσαν τον Τουφάν Ερχιουμάν, με τον Ερσίν Τατάρ να έρχεται δεύτερος αλλά με τεράστια απόσταση, καθώς το ποσοστό του ήταν 26%. Μονοψήφια ποσοστά έλαβαν οι Κουντρέτ Οζερσάι, Σερντάρ Ντενκτάς και Μεχμέτ Χαρμαντζί.

Σε άλλη έρευνα, που πραγματοποίησε το κέντρο για τους μετανάστες, την ταυτότητα και τα δικαιώματα (CMIRS), το 83,2% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως πιστεύουν ότι στο ψευδοκράτος τα πράγματα βαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ τα προβλήματα κατατάσσονται ως εξής: «1. Οικονομικά προβλήματα 2. Κυπριακό πρόβλημα 3. Ανίκανοι/ανεπαρκείς πολιτικοί ηγέτες 4. Σύστημα υγείας 5. Διαφθορά 6. Χαμηλοί μισθοί». Αυτή την κατάσταση, βεβαίως, ο Τατάρ την μοιράζεται με την ψευδοκυβέρνηση, η οποία βιώνει μια τεράστια πολιτική κρίση, καθώς αδυνατεί εδώ και δύο εβδομάδες να εκλέξει νέο «πρόεδρο της βουλής».

Οι πιέσεις από την αντιπολίτευση για «πρόωρες εκλογές» πληθαίνουν, με τον Ερχιουρμάν να ευελπιστεί σε επιπλέον κέρδη και σε αυτό το επίπεδο, ενώ το Κόμμα Εθνικής Ενότητας δίνει μάχη να μαζέψει τους αντάρτες του, ώστε να καταφέρει να ελέγξει την κατάσταση. Σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, η προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνεδρίαση της «βουλής» και η σχετική «ψηφοφορία» αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί τη σήμερα, βασικά επειδή ψάχνουν υποψήφιο. Μετά το ρεζιλίκι με τις απανωτές αποτυχίες, μάλιστα, ένα από τα κόμματα του «κυβερνητικού συνασπισμού», το Κόμμα Αναγέννησης, δήλωσε πως θα αποχωρήσει από την «κυβέρνηση» αν και αυτή τη φορά δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Ο Ερχιουρμάν προειδοποίησε πως το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα θα συνεχίσει να πιέζει για πρόωρες «εκλογές» μέχρι τέλους, ενώ, κάποια στιγμή, ο ΓΓ του κόμματός του κάλεσε τον Ερσίν Τατάρ να παραιτηθεί, επειδή αντί να ασχολείται με την τριμερή συνάντηση, «ασχολείται με τις ανούσιες εσωτερικές κρίσεις στη ‘βουλή’, που προέκυψαν λόγω των εσωτερικών συγκρούσεων στο ΚΕΕ».

Η κατάσταση αυτή καθίσταται ασφυκτική για τον Τατάρ, που αισθάνεται ότι βάλλεται από όλες τις πλευρές, ενώ ακόμη και η Τουρκία, της οποίας τις εντολές ακολουθεί κατά γράμμα ακόμη και όταν διαφωνεί, δεν φαίνεται να του προσφέρει την απαραίτητη στήριξη, με τις φήμες συχνά πυκνά να οργιάζουν ότι ψάχνει τον αντικαταστάτη του. Και όλα αυτά αναπόφευκτα επηρεάζουν την στάση που τηρεί και στο Κυπριακό, μάλλον με τρόπο αρνητικό. Ιδιαίτερα, δε, εάν τώρα που ξαναπερνά σε ένα άτυπο, προπαρασκευαστικό στάδιο, προκύψουν στα κατεχόμενα παράνομες «εκλογές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Το σχόλιο Χακάν Φιντάν για Κυπριακό-«Ελλάδα και Τουρκία έχουν τις θέσεις τους»
Αρχίζει το κτίσιμο των νέων προσφυγικών πολυκατοικιών-Αγκάθι οι πέντε που αρνούνται να φύγουν
Κάποιοι ζώνονται απ' τα Φ(ε)ιδία, άλλοι τον αποθεώνουν κι άλλοι πρέπει να ανησυχούν για το πολιτικό μέλλον
Οι διώξεις και το ξέφρενο πάρτι εκατομμυρίων από τους σφετερισμούς-Ξανά ενώπιον Κακουργιοδικείου ο Αϊκούτ
Διέταξε έρευνα το ΥΠΑΝ μετά τις καταγγελίες παιδιών με ΔΕΠΥ-Στα σκαριά τροποποίηση της νομοθεσίας
Ο Τατάρ ως «δικηγόρος» των σφετεριστών, οι εσωτερικές πιέσεις και η πολιτική κρίση στα κατεχόμενα
Ισχυρισμοί Τατάρ ότι ο ΓΓ ζήτησε από τον Πρόεδρο να «χορηγήσει αμνησία» στους σφετεριστές
Απαγόρευσε τη χρήση των κινητών στα σχολεία Μέσης η Βουλή-Πράσινο στις αλλαγές ΥΠΑΝ
Την Παρασκευή συνέρχεται η «βουλή» στα κατεχόμενα για την «εκλογή προέδρου»
Τρεις τόνους φαρμάκων και αναλώσιμων αποστέλλει η Κυπριακή Δημοκρατία στον Λίβανο