Διέταξε έρευνα το ΥΠΑΝ μετά τις καταγγελίες παιδιών με ΔΕΠΥ-Στα σκαριά τροποποίηση της νομοθεσίας

Την ώρα που o σάλος των καταγγελιών γονιών παιδιών με ΔΕΠΥ για τον τρόπο αντιμετώπισής τους από τη Διεύθυνση Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης δεν έχει κοπάσει, το Υπουργείο Παιδείας έχει αρχίσει τις διαδικασίες για τη β’ φάση του προγράμματος για μετάβαση από την ειδική εκπαίδευση στην ενιαία και είναι έτοιμο να αγγίξει πρόνοιες της νομοθεσίας. Στο μεταξύ, το Υπουργείο Παιδείας έχει αρχίσει έρευνα για τα περιστατικά.

Οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, τις προηγούμενες ημέρες, αναφορικά με ενέργειες Διεύθυνσης ενός συγκεκριμένου Γυμνασίου στη Λευκωσία, σε βάρος μαθητών με ΔΕΠΥ, έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό σε όλους τους αρμόδιους αλλά και την κοινωνία, δεδομένου ότι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εκδικητικές, με σκοπό την απομόνωση και τον αποκλεισμό των παιδιών.

Για τις συγκεκριμένες καταγγελίες έχει ήδη ενημερωθεί και το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο από την αρχή είχε αναλάβει δράση. Μάλιστα, όπως πληροφορείται ο REPORTER, μετά τη δημοσιοποίηση των περιστατικών, η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης, η οποία είναι και η αρμόδια να διερευνήσει τις καταγγελίες, έχει διατάξει έρευνα για καταγραφή των περιστατικών. Αυτό που επιδιώκει το Υπουργείο Παιδείας είναι να ακουστούν όλες οι απόψεις, ώστε να είναι σε θέση να γνωρίζει όλα τα δεδομένα και αν, κατά τη διάρκεια της έρευνας, διαπιστωθεί πως υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό σε βάρος της Διεύθυνσης, τότε θα λάβει μέτρα.

Σημειώνεται πως οι οργανώσεις που εκπροσωπούν τα παιδιά με αναπηρία και τους γονείς τους, στο παρελθόν είχαν θέσει τα διάφορα προβλήματα που έχουν καταγράψει ενώπιον της υπουργού Παιδείας, Αθηνάς Μιχαηλίδου, η οποία από πλευράς της φαίνεται να τους έχει αναφέρει πως οι εκπαιδευτικοί θα λάβουν επιμόρφωση, ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστούν με το σωστό τρόπο τα παιδιά με αναπηρία. Παράλληλα, αυτό που διαμηνύεται από το Υπουργείο Παιδείας είναι ότι τάσσονται υπέρ του συμπεριληπτικού σχολείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα καταγγελία για στοχοποίηση και αποκλεισμό παιδιού με ΔΕΠΥ από Διεύθυνση Γυμνασίου στη Λευκωσία

Άρχισε η διαδικασία για τροποποίηση της νομοθεσίας

Σημειώνεται πως το θέμα με την ειδική εκπαίδευση είχε απασχολήσει αρκετά την Κυβέρνηση και μάλιστα βρίσκεται στις προτεραιότητές της, από την αρχή της ανάληψης καθηκόντων της. Προς αυτό το σκοπό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τον Οκτώβριο του 2023, από το Προεδρικό, είχε εξαγγείλει ένα διάλογο ανάμεσα σε Υπουργείο Παιδείας και εμπλεκόμενους στην ειδική εκπαίδευση, για να καταγράψουν τα προβλήματα που υπάρχουν και να προβούν σε αλλαγές, ώστε να επιτευχθεί η ομαλή μετάβαση από ειδική στην ενιαία εκπαίδευση.

Τον περασμένο Μάιο είχε ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του διαλόγου, που αφορούσε στο θέμα των συνοδών και των εύλογων προσαρμογών στους μαθητές με αναπηρία που φοιτούν στα σχολεία. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας είχε αποφασίσει όπως αυξήσει τον αριθμό των συνοδών, ενώ υπέδειξε πως η επιμόρφωσή τους θα αρχίσει από το Σεπτέμβριο και όχι εντός Δεκεμβρίου, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Την ίδια ώρα, δόθηκαν οδηγίες όπως προσφέρεται διαφοροποιημένο υλικό στα παιδιά με αναπηρία, για να είναι σε θέση να παρακολουθήσουν το μάθημά τους.

Από το Σεπτέμβριο, το Υπουργείο Παιδείας έχει αρχίσει τις διαδικασίες για τη β’ φάση, που άπτεται θεμάτων της νομοθεσίας. Όπως ανέφερε αρμόδια πηγή, πλέον το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να αγγίξει τη νομοθεσία, η οποία χρήζει βελτίωσης, όπως έχει διαπιστωθεί προ πολλού, ώστε να καλύπτει όλα τα παιδιά και να μην τα περιθωριοποιεί. Στόχος είναι να υπάρχει ένα πλαίσιο που να αγκαλιάζει όλα τα παιδιά και τις ανάγκες τους, χωρίς να τα στοχοποιεί και να τα αποκλείει από καμία διαδικασία.

Παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν το Υπουργείο Παιδείας είχε επαφή με τους εμπλεκόμενους φορείς, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει νέο κύκλο συνομιλιών, ώστε να καταγράψει απόψεις και να καταρτίσει το κείμενο. Στη συνέχεια, το κείμενο θα αποσταλεί στις οργανώσεις για να απαντήσουν στο Υπουργείο με τις τελικές τους εισηγήσεις και στη συνέχεια το Υπουργείο θα ετοιμάσει το τελικό κείμενο.

Στόχος όπως οδηγηθεί ενώπιον της Βουλής εντός της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, ώστε να ψηφιστεί και με τη νέα σχολική χρονιά να τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές. Πάντως, βάσει του σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας, οι διαδικασίες για την αλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθούν σε βάθος τριετίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διευθύντρια άρπαξε το ημερολόγιο παιδιού με ΔΕΠΥ και αρνείτο να το δώσει πίσω-Φωνάζουν οι γονείς

Δειτε Επισης

Αποκάλυψε τις λεπτομέρειες της τριμερούς ο ΠτΔ-«Ήμουν έτοιμος να ανακοινώσω θετικά μέτρα»
Συννεφιασμένος ο καιρός-Στους 27 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Αρχίζει το κτίσιμο των νέων προσφυγικών πολυκατοικιών-Αγκάθι οι πέντε που αρνούνται να φύγουν
Κάποιοι ζώνονται απ' τα Φ(ε)ιδία, άλλοι τον αποθεώνουν κι άλλοι πρέπει να ανησυχούν για το πολιτικό μέλλον
Οι διώξεις και το ξέφρενο πάρτι εκατομμυρίων από τους σφετερισμούς-Ξανά ενώπιον Κακουργιοδικείου ο Αϊκούτ
Διέταξε έρευνα το ΥΠΑΝ μετά τις καταγγελίες παιδιών με ΔΕΠΥ-Στα σκαριά τροποποίηση της νομοθεσίας
Ο Τατάρ ως «δικηγόρος» των σφετεριστών, οι εσωτερικές πιέσεις και η πολιτική κρίση στα κατεχόμενα
Ικανοποίηση ΥΠΑΝ για απαγόρευση χρήσης κινητών-Προχωρεί στον εξωραϊσμό του σχολικού περιβάλλοντος
Έκκληση Ομάδα Πρωτοβουλίας για μη αδειοδότηση νέας βιομηχανικής μονάδας σε Δάλι-Λατσιά
Απαγόρευσε τη χρήση των κινητών στα σχολεία Μέσης η Βουλή-Πράσινο στις αλλαγές ΥΠΑΝ