Επιθέσεις εναντίον διανομέων φαγητού και στη Λευκωσία-«Τους πετάνε πέτρες, πιάσαμε πάτο»

Φοβισμένοι είναι οι διανομείς φαγητού μετά τις τελευταίες επιθέσεις εναντίον συναδέρφων τους στη Λεμεσό. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς της Αστυνομίας, ειδικά τους τελευταίους δύο μήνες, με εντατικοποίηση των περιπολιών σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, εντούτοις τα φαινόμενα δεν περιορίζονται, καθώς έχουν ως υπόβαθρο τα ρατσιστικά κίνητρα.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός πως οι συλλήψεις που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα αφορούσαν νεαρά άτομα, ακόμα και ανήλικους, τα οποία, πέραν από το κίνητρο της ληστείας, παρουσίαζαν έντονα ρατσιστικές διαθέσεις, που φαίνονται και από τον τρόπο που γίνονται οι επιθέσεις εναντίον των διανομέων.

Η μόνη στήριξη που έχει η συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων είναι από πλευράς ΠΕΟ. Ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Νεόφυτος Τιμινής, σε δηλώσεις του στον REPORTER, ανέφερε πως ανησυχεί έντονα το γεγονός ότι, πέραν από το κίνητρο της ληστείας, καθοριστικός παράγοντας για τις επιθέσεις αυτές είναι ο ρατσισμός εναντίον των διανομέων. Όπως τόνισε, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι «εκτελούν την δουλειά τους ατομικά, δεν έχουν καμία προστασία και το γεγονός ότι τα περιστατικά επιθέσεων συμβαίνουν κατά την διάρκεια της νύχτας, δυσχεραίνει τις συνθήκες εργασίας τους».

Πιάσαμε πάτο…

Για το γεγονός πως οι συλληφθέντες των επιθέσεων αποτελούν κυρίως νεαρά άτομα, ο κ. Τιμινής ανέφερε χαρακτηριστικά πως «φαίνεται ότι έχουμε πιάσει πάτο σε ό,τι αφορά τα θέματα διαπαιδαγώγησης. Οι περισσότεροι που έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής είναι κάτω από το όριο ηλικίας που προσάγονται ενώπιον Δικαστηρίου ή μπορούν να έχουν επιπτώσεις ποινικά από το Δικαστήριο λόγω ηλικίας, κάτι το οποίο είναι ακόμα πιο φοβερό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ρατσιστικά κίνητρα πίσω από την επίθεση στους ντελιβεράδες βλέπει η Αστυνομία

Την ίδια ώρα, τονίζει πως, παρόλο που παρατηρείται ραγδαία αύξηση των φαινομένων αυτών κυρίως στη Λεμεσό, ο ίδιος ενημερώθηκε πρόσφατα πως «παρόμοια περιστατικά, τα οποία δεν είδαν το φως της δημοσιότητας, συνέβησαν και στη Λευκωσία. Μικρή ομάδα οδηγών έκανε αναφορά για τα συμβάντα αυτά στην πρωτεύουσα, τα οποία γίνονται όχι απαραίτητα με σκοπό την ληστεία, αλλά σε συγκεκριμένα σημεία, στα οποία νεαρά άτομα ρίχνουν πέτρες εναντίον των διανομέων φαγητού».

Να προβληματιστούμε σαν κοινωνία

Ο κ. Τιμινής τόνισε, παράλληλα, πως θα πρέπει αυτές οι επιθέσεις εναντίον των διανομέων φαγητού να προβληματίσουν την κοινωνία αλλά και να υπάρξει κάποια αντίδραση, καθώς, όπως αντιμετωπίζονται αυτοί οι εργαζόμενοι, αποτελούν πλέον ευάλωτη ομάδα.

Επισήμανε, επίσης, πως τον περασμένο Σεπτέμβριο έγιναν επαφές με τους διανομείς και πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στη Λεμεσό, μέσω της οποίας άκουσαν τα παράπονά τους, ωστόσο αυτό που παρατήρησαν έντονα είναι το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα άτομα είναι αρκετά φοβισμένα. «Δεν ξέρουν πώς θα καταλήξουν αφού ξεκινήσουν την βάρδια τους. Δεν θέλουν να βρίσκονται στο περιθώριο και από τη στιγμή που νοιώθουν ότι αποτελούν μέρος της κοινωνίας της Λεμεσού, δεν μπορούν να κατανοήσουν γιατί να τους συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο. Έκαναν και οι ίδιοι σκέψεις για να διοργανώσουν κάποιες δράσεις, με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, για να δείξουν ότι δεν είναι αποκομμένοι από την κοινωνία αλλά αποτελούν μέρος της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δύο υποθέσεις επίθεσης σε βάρος διανομέων φαγητού σε ένα βράδυ στη Λεμεσό

Ερωτηθείς για το αν υπήρξε κάποια αντίδραση από πλευράς εταιρειών διανομής φαγητού, ο κ. Τιμινής σημείωσε πως υπάρχει ανησυχία και «θα γίνει μία συνάντηση μαζί τους για να συζητηθούν διάφορα θέματα που άπτονται στον συγκεκριμένο τομέα. Μία από τις εταιρείες αυτές τον περασμένο Σεπτέμβριο απέστειλε σχετική επιστολή στην Αστυνομία».

Για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν προς πάταξη των επιθέσεων, τόνισε πως «θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι περιπολίες της Αστυνομία και αφού φωτογραφίζονται οι ηλικίες των ατόμων που προκαλούν τις επιθέσεις, να εξεταστεί από πού ξεκινάει η νοοτροπία αυτή και να γίνουν οι απαραίτητες δράσεις για ενημέρωση προς αποφυγή των ρατσιστικών φαινομένων».

«Αξίζει να βοηθηθεί η συγκεκριμένη μερίδα των εργαζομένων και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, διότι προσφέρουν μία υπηρεσία στο κοινό», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αποκάλυψε τις λεπτομέρειες της τριμερούς ο ΠτΔ-«Ήμουν έτοιμος να ανακοινώσω θετικά μέτρα»
Χειροπέδες σε 32χρονο για κλοπή οχήματος-Τον έδειξαν τα δαχτυλικά αποτυπώματα
Επιθέσεις εναντίον διανομέων φαγητού και στη Λευκωσία-«Τους πετάνε πέτρες, πιάσαμε πάτο»
Αρχίζει το κτίσιμο των νέων προσφυγικών πολυκατοικιών-Αγκάθι οι πέντε που αρνούνται να φύγουν
Κάποιοι ζώνονται απ' τα Φ(ε)ιδία, άλλοι τον αποθεώνουν κι άλλοι πρέπει να ανησυχούν για το πολιτικό μέλλον
Ανέλεγκτη η διαφήμιση της βιομηχανίας του σεξ-«Εάν ένα θύμα βιαστεί μπορεί να το αποδείξει;»
Διέταξε έρευνα το ΥΠΑΝ μετά τις καταγγελίες παιδιών με ΔΕΠΥ-Στα σκαριά τροποποίηση της νομοθεσίας
Ο Τατάρ ως «δικηγόρος» των σφετεριστών, οι εσωτερικές πιέσεις και η πολιτική κρίση στα κατεχόμενα
Απαγόρευσε τη χρήση των κινητών στα σχολεία Μέσης η Βουλή-Πράσινο στις αλλαγές ΥΠΑΝ
Κλείνει τμήμα του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Πάφου αύριο λόγω εργασιών