Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ επιβεβαίωσε τη δολοφονία του Σινουάρ από στρατιώτες των IDF

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ επιβεβαίωσε πως ο Γιαχία Σινουάρ έπεσε νεκρός από πυρά στρατιωτών των IDF.

Σε μήνυμά του προς ομολόγους του σε όλο τον κόσμο, ο Κατζ έγινε ο πρώτος Ισραηλινός αξιωματούχος που ανακοίνωσε επίσημα την εξουδετέρωση του αρχηγού της Χαμάς.

«Ο μαζικός δολοφόνος Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη σφαγή και τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου, σκοτώθηκε σήμερα από στρατιώτες των IDF», αναφέρει ο Ισραηλινός υπουργός, σύμφωνα με το γραφείο του.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο στρατιωτικό και ηθικό επίτευγμα για το Ισραήλ και μια νίκη για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο ενάντια στον κακό άξονα του ριζοσπαστικού Ισλάμ με επικεφαλής το Ιράν», συνεχίζει.

Ο Κατζ προσθέτει ότι η δολοφονία του Σινουάρ «δημιουργεί μια δυνατότητα» για την άμεση απελευθέρωση των ομήρων και για τη δημιουργία μιας Γάζας χωρίς τον έλεγχο της Χαμάς και του Ιράν.

«Το Ισραήλ χρειάζεται την υποστήριξη και τη βοήθειά σας τώρα περισσότερο από ποτέ για να προωθήσουμε από κοινού αυτούς τους σημαντικούς στόχους», καταλήγει ο Κατζ στη δήλωσή του.

Στο μεταξύ, φωτογραφία που διαδόθηκε στο ίντερνετ, δείχνει στρατιώτες των IDF να μεταφέρουν σορό, που πιστεύεται ότι είναι ο ηγέτης της Χαμάς, από το κτίριο στο οποίο σκοτώθηκε στην πόλη Ράφα της νότιας Γάζας.

Λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με το CNN, το Ισραήλ είχε επιβεβαιώσει στους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι ο Γιαχία Σινουάρ είναι νεκρός σύμφωνα με τις αρχικές εξετάσεις DNA, δήλωσε άτομο που γνωρίζει το θέμα. Και πηγές της Χαμάς δήλωσαν αργά το απόγευμα ότι ενδείξεις υποδηλώνουν πως ο ηγέτης της οργάνωσης σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιχείρηση.

Κοινή ανακοίνωση IDF και Σιν Μπετ: Ο Σινουάρ είναι νεκρός

Την εξουδετέρωση του Γιαχία Σινουάρ, σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Ράφα, επιβεβαίωσαν ο ισραηλινός στρατός και η Σιν Μπετ σε κοινή τους ανακοίνωση.

«Ο Γιαχία Σινουάρ, ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς που ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου, εξαλείφθηκε. Οι IDF και η Σιν Μπετ επιβεβαιώνουν ότι μετά από καταδίωξη ενός έτους, χθες (Τετάρτη), 16 Οκτωβρίου 2024, στρατιώτες από τη Νότια Διοίκηση εξουδετέρωσαν τον Σινουάρ, τον ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς, σε μια επιχείρηση στη νότια Λωρίδα της Γάζας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο Νετανιάχου ζήτησε να ενημερώσουν τις οικογένειες των ομήρων πως ο Σινουάρ είναι νεκρός

Να επικοινωνήσουν με τις οικογένειες των ομήρων και να τους ενημερώσουν ότι ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ είναι νεκρός, ζήτησε από τους βοηθούς του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ισραηλινό Κανάλι 12, χωρίς να επικαλείται πηγές. Στο μεταξύ, αργότερα σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, όπου θα αναφερθεί εκτός απροόπτου, στο θέμα με τον ηγέτη της Χαμάς.

Πώς εντόπισαν τη σορό του Σινουάρ οι Ισραηλινοί

Η αρχικά επιβεβαίωση της είδησης για τον θάνατο του Σινουάρ, ήρθε από αναφορές στρατιωτικών πηγών σε ισραηλινά ΜΜΕ, όπως το Κανάλι 12, τα οποία είχαν σε γνώση τους τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των οπλιτών με τους διοικητές τους λίγο μετά την συμπλοκή.

Ίδιες πηγές ανέφεραν πως το κτίριο στο οποίο εντοπίστηκε ο Σινουάρ, ήταν περικυκλωμένο από Ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ ένα drone που έστειλαν για να επιθεωρήσει την περιοχή, ήταν εκείνο που έστειλε στίγμα πως πιθανόν εκεί να βρισκόταν νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς.

Ακολούθως, εκλήθη στο σημείο ομάδα ατόμων που είχαν ανακρίνει στο παρελθόν τον Σινουάρ - όταν ήταν φυλακισμένος επί 23 χρόνια στο Ισραήλ - και είχαν στη διάθεσή τους το DNA του. Έτσι, το συνέκριναν με το DNA που έλαβαν από το σώμα και τα δόντια οι στρατιώτες από το επιτόπιο τεστ που έκαναν, με τα οριστικά αποτελέσματα να βγαίνουν μερικές ώρες αργότερα και να επιβεβαιώνουν πως πρόκειται για τον ηγέτη της Χαμάς.

Πηγή: protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στον Λίβανο
Έκκληση σε Νετανιάχου από τις οικογένειες των ομήρων της Χαμάς-«Φέρε πίσω τους ανθρώπους μας»
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ επιβεβαίωσε τη δολοφονία του Σινουάρ από στρατιώτες των IDF
Κρυμμένος μαζί με τους έξι ομήρους που εκτελέστηκαν από τη Χαμάς στη Ράφα, ήταν ο Σινουάρ
Κυρώσεις της Βρετανίας σε «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας που μεταφέρει πετρέλαιο και υγροποιημένο φυσικό αέριο
Σε κόκκινο συναγερμό για πλημμύρες έθεσαν οι αρχές έξι διαμερίσματα της Γαλλίας
Νεκρός ο Γιαχία Σινουάρ, επιβεβαιώνουν ισραηλινά ΜΜΕ-Τον σκότωσαν στρατιώτες μετά από τυχαίο έλεγχο στη Ράφα
Νετανιάχου κατά Μακρόν-Ντροπιαστική η θέση του για εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ
Φόβοι για serial killer στη Γερμανία-Τέσσερις δολοφονίες γυναικών σε 4 μήνες και σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων
Πληροφορίες πως σκοτώθηκε ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα