Τέσσερις προτάσεις για συνομιλίες για Κυπριακό κατέθεσε ο Έρχιουρμαν

Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Τουφάν Έρχιουρμαν, κατέθεσε την Πέμπτη τέσσερις προτάσεις, οι οποίες αφορούν τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού. Ο Τουρκοκύπριος πολιτικός επανέλαβε ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση αποτελεί τη μοναδική λύση για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Οι τέσσερις προτάσεις του κόμματος είναι οι εξής: αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρίας, θέσπιση χρονικού πλαισίου-χρονοδιαγράμματος για τις διαπραγματεύσεις, συνέχισή τους από το σημείο όπου σταμάτησαν, δέσμευση για μη επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς (δηλαδή κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο ΟΗΕ να διασφαλίσει ότι, εάν οι συνομιλίες καταρρεύσουν ξανά λόγω υπαναχώρησης της ελληνοκυπριακής πλευράς, δεν θα υπάρξει επιστροφή στο υπάρχον στάτους κβο).

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του τ/κ «πρακτορείου ειδήσεων», «ο κ. Έρχιουρμαν συναντήθηκε με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και συνδικαλιστικών οργανώσεων για να μοιραστεί τις σκέψεις του σχετικά με τη νέα περίοδο στο Κυπριακό». Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στη Λευκωσία, παρευρέθηκαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος και «βουλευτές» του κόμματος.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Έρχιουρμαν είπε ότι «πιστεύουμε ότι αν πρόκειται να υπάρξει λύση αυτή θα είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δεν αμφιβάλλουμε γι' αυτό, αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να αντλήσουμε μαθήματα από το παρελθόν, εξετάζοντας γιατί δεν έχουμε φτάσει σε αποτέλεσμα σε αυτό το πλαίσιο, και να διαμορφώσουμε την αρχιτεκτονική της διαδικασίας ανάλογα», ανέφερε.

Τόνισε ότι δεν επιθυμούν διαπραγματεύσεις απλώς για χάρη των διαπραγματεύσεων, αλλά στοχεύουν σε μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε τελικό αποτέλεσμα. Επεσήμανε τη σημασία των προπαρασκευαστικών ενεργειών πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Έρχιουρμαν ανέφερε ότι το ζήτημα της πολιτικής ισότητας βρίσκεται στον πυρήνα του προβλήματος, με τους Ελληνοκύπριους ηγέτες να εκφράζουν συχνά ανησυχίες όπως για το «πώς θα το εξηγήσουμε αυτό στον λαό μας», αναφερόμενοι στο ότι σε μια ομοσπονδία δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Τουρκοκυπρίων.

«Αφού το ζήτημα της πολιτικής ισότητας μπλοκάρει τις συνομιλίες, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο κ. Έρχιουρμαν. Είπε ότι κατά τις συναντήσεις που είχε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της συνάντησης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ανέφερε πως επιθυμούν διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε λύση. Σημείωσε ότι κανένας από τους συνομιλητές τους δεν αντέδρασε αρνητικά στις προτάσεις τους.

Αναφορικά με τις εξελίξεις μετά την επιστροφή τους στην Κύπρο, ο Έρχιουρμαν ανέφερε ότι τις θεωρούν θετικές. Αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στο ανεπίσημο δείπνο με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και τον Πρόεδρο Δημοκρατίας, Νίκο Χριστουδουλίδη. Παρά το γεγονός ότι η συνάντηση ήταν άτυπη, το ΡΤΚ τη βλέπει ως ένα θετικό βήμα, είπε.

«Η πρόταση του κ. Τατάρ για λύση δύο κρατών ή για 'κυρίαρχη ισότητα', όπως κι αν εκφράζεται, δεν είναι αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα», σημείωσε ο Έρχιουρμαν ,συμπληρώνοντας ότι «πιστεύουμε ότι μια συνολική λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από τη διπλωματία, τον διάλογο και την παρουσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Έρχιουρμαν αναφέρθηκε επίσης στ,ο διάλογο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. «Τα γεγονότα δείχνουν ότι καμία από τις πλευρές δεν επιθυμεί την πλήρη κατάρρευση της διαδικασίας», κατέληξε ο Έρχιουρμαν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Άγκυρα θα συνεχίσει εργάζεται για οικονομική ενίσχυση ψευδοκράτους
Τουρκικό δημοσίευμα βλέπει φόρμουλα εγγυήσεων τύπου Άτσετσον ή μέσω ειδικής σχέσης με την ΕΕ
Παρέμβαση Τορναρίτη για Τεχνητή Νοημοσύνη και συνάντησή με την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Σλοβενίας
Τέσσερις προτάσεις για συνομιλίες για Κυπριακό κατέθεσε ο Έρχιουρμαν
Τελικές αγορεύσεις διαδίκων στο Εκλογοδικείο για την ένσταση Κώστα Κωνσταντίνου
Μετατίθεται για τη Δευτέρα η «εκλογή» νέου «προέδρου βουλής» στα κατεχόμενα
«Μπλόκο» και από τον ΟΑΣΕ στο νομοσχέδιο για τα fake news
Παράδειγμα η Κύπρος για το μεταναστευτικό-«Εμφανής ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ»
Στη Μάλτα για επίσημη επίσκεψη μεταβαίνει ο Υπουργός Υγείας
Το μεταναστευτικό επί τάπητος ευρωπαϊκής συνάντησης με στόχο την κοινή θέση για Συρία