«Μπλόκο» και από τον ΟΑΣΕ στο νομοσχέδιο για τα fake news
13:41 - 17 Οκτωβρίου 2024
Δεν θα πρέπει να επιδιωχθεί η έγκριση των προτεινόμενων τροπολογιών, στην τρέχουσα μορφή τους, καθώς περιέχουν σημαντικές ελλείψεις που τις καθιστούν ασυμβίβαστες με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις δεσμεύσεις του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για την ανθρώπινη διάσταση, αναφέρει στη γνωμάτευσή του επί του νομοσχεδίου για την ποινικοποίηση των ψευδών ειδήσεων, το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ.
Την νομική γνωμάτευση του ΟΑΣΕ σε σχέση με τα κυβερνητικά νομοσχέδια για ποινικοποίηση των ψευδών ειδήσεων, ζήτησε η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΟΑΣΕ και Ειδική Αντιπρόσωπος κατά της Διαφθοράς.
Η κ. Χαραλαμπίδου, σε ανακοίνωση, δημοσιοποιεί τη νομική γνωμάτευση, εν αναμονή της εκ νέου κατάθεσης του νομοσχεδίου, το οποίο αποσύρθηκε, όπως αναφέρει, «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα επηρέαζε τους δημοσιογράφους», σημειώνοντας ότι εξακολουθεί όμως «να επηρεάζει την κριτική που ασκείται από τους πολίτες».
Η νομική άποψη, αναφέρει η κ. Χαραλαμπίδου, «αναφέρεται λεπτομερώς και στοχευμένα» στην επικινδυνότητα της ποινικοποίησης του λιβέλου / δυσφήμισης, καθώς και στην αυθαιρεσία της όποιας πιθανής δίωξης.
Υπενθυμίζεται ότι για το νομοσχέδιο υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις, όχι μόνο από τους λειτουργούς του Τύπου στην Κύπρο και τις συναφείς οργανώσεις, αλλά και από θεσμικούς φορείς του εξωτερικού για τις προθέσεις της κυπριακής Κυβέρνησης, όπως είναι η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, που τάσσονται στο πλευρό της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.
Η επίσημη θέση της ΕΣΚ ήταν πως το νομοσχέδιο αντίκειται στην ευρωπαϊκή τάξη για την προστασία των δημοσιογράφων και των δημοσιογραφικών πηγών, που εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν πριν λίγους μήνες και στην ευρωπαϊκή οδηγία για τις προειδοποιητικές στρατηγικές αγωγές και γενικά αντίκειται σε όλο το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα περί δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στην Ευρώπη.
Υπό το φως των αντιδράσεων και κατόπιν σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να ζητήσει από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών να αναβάλει τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα fake news για «εύλογο χρονικό διάστημα», ώστε να γίνει περισσότερη συζήτηση. Όπως ανακοινώθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη όλων, αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας νομικών, οι οποίοι θα επεξεργαστούν λύσεις προς ικανοποίηση των ανησυχιών και προβληματισμών.