Το μεταναστευτικό επί τάπητος ευρωπαϊκής συνάντησης με στόχο την κοινή θέση για Συρία
11:48 - 17 Οκτωβρίου 2024
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετέχει σε διευρυμένη συνάντηση με μοναδικό θέμα συζήτησης το Μεταναστευτικό, όπως ανακοίνωσε με ανάρτησή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
Διευκρίνισε ότι στη συνάντηση, συμμετέχουν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, οι Πρωθυπουργοί της Ιταλίας, Ολλανδίας, Δανίας, Ελλάδας, Πολωνίας, Τσεχίας, Μάλτας, Ουγγαρίας, ο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Αυστρίας και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Στόχος της συνάντησης είναι ο συντονισμός και η προώθηση κοινής θέσης για τη μετανάστευση, και ιδιαίτερα ως προς την εξωτερική διάσταση, διερευνώντας καινοτόμες λύσεις που μπορούν να εξεταστούν, ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων με χώρες διέλευσης-προέλευσης, αλλά και το ζήτημα δημιουργίας συνθηκών αξιοπρεπών και εθελούσιων επιστροφών Σύριων σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), υπό το φως και της διάχυσης της κρίσης στον Λίβανο», ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης.
Σημειώνεται ότι, στις 4:00 το απόγευμα, είναι προγραμματισμένη παράδοση ανθρωπιστικής φαρμακευτικής βοήθειας που αποστέλλει η Κυπριακή Δημοκρατία στο Λίβανο, στην παρουσία του ΓΔ του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη Ανδρέα Κακουρή, της ΓΔ του Υπουργείου Υγείας Χριστίνας Γιαννάκη και της Πρέσβειρας του Λιβάνου, στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας.
Την ικανοποίησή του για «το γεγονός ότι φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, πλέον, προσεγγίζει με τη σοβαρότητα που πρέπει» το μεταναστευτικό εξέφρασε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Όπως είπε, «η πρόεδρος της Επιτροπής, σε μία επιστολή που περιγράφει πολύ συγκεκριμένα κινήσεις που πρέπει να γίνουν από Ευρωπαϊκής Ένωσης, και είναι θετικό που επιτέλους σε αυτό το κάδρο των συζητήσεων για το μεταναστευτικό περιλαμβάνεται και το θέμα της Συρίας. Όταν πρωτοξεκίνησα με αυτήν την προσπάθεια ήταν μόνο δύο τρία κράτη-μέλη που επέμεναν για την ανάγκη να αγγίξουμε το θέμα της Συρίας. Πλέον, είναι διψήφιος αριθμός των κρατών- μελών που συμφωνούν με την προσέγγισή μας».
Ταυτόχρονα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «οι εξελίξεις είναι πολύ ανησυχητικές» στο Μεσανατολικό. «Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, με άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, πάντα πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η πολύ δύσκολη κατάσταση πραγμάτων», πρόσθεσε και σημείωσε ότι σήμερα «η Κυπριακή Δημοκρατία αποστέλλει φαρμακευτική βοήθεια στον Λίβανο μετά από αίτημα των λιβανικών αρχών, ενώ είμαστε και σε συνεχή επαφή με τον λιβανικό στρατό».