Προς απαγόρευση των κινητών στα σχολεία-Αποφασίζει η Ολομέλεια για το επίμαχο νομοσχέδιο

Ουσιαστικής σημασίας κρίνεται η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία καλείται να αποφασίσει κατά πόσο θα απαγορευτεί η όχι η χρήση των κινητών τηλεφώνων στη Μέση Εκπαίδευση, δεδομένου ότι θα τεθεί προς ψήφιση το επίμαχο νομοσχέδιο που προώθησε το Υπουργείο Παιδείας. Πάντως, με τα δεδομένα που επικρατούν αυτή τη στιγμή, όλα δείχνουν ότι αναμένεται να απαγορευτεί η χρήση των κινητών σε Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές.

Το Υπουργείο Παιδείας είχε προωθήσει τους νέους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης λίγο πριν την ολοκλήρωση των εργασιών της Βουλής το περασμένο καλοκαίρι, με τη μορφή του κατ’ επείγοντος, μετά και την ψήφιση των νέων κανονισμών για τα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης. Βασική πρόνοια των νέων κανονισμών είναι η απαγόρευση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων εντός της σχολικής μονάδας από τη στιγμή που εισέρχεται ο μαθητής το πρωί, μέχρι και το απόγευμα που σχολνάει και τα κινητά πρέπει να παραμένουν απενεργοποιημένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκαθάρισε τις σκιές για απαγόρευση κινητών η Μιχαηλίδου-Πυρά από ΑΚΕΛ για αποτυχία εφαρμογής νόμων

Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας ευελπιστούσε να ψηφιστούν οι νέοι κανονισμοί πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία χωρίς τα κινητά τηλέφωνα, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, δεδομένου ότι υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στη συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας, τόσο από βουλευτές, όσο και από καλεσμένους, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να αποφασίσει όπως αφήσει ανοικτή τη συζήτηση και να καλέσει την υπουργό Παιδείας για να αναπτύξει το σκεπτικό της απόφασης, κατά τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο.

Ουσιαστικά, αυτό που αναφέρθηκε από πλευράς βουλευτών είναι ότι δεν έπρεπε το Υπουργείο Παιδείας να ψάχνει τρόπους για να απαγορεύσει την χρήση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, αλλά εν έτει 2024, θα έπρεπε να βρεθεί η φόρμουλα για την ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μία άποψη που συμμερίζονται και οι μαθητές, οι οποίοι θεωρούν ότι η υποχρέωση της Πολιτείας είναι να πάρει μία απόφαση που να μην ενισχύει την αστυνόμευση εντός των σχολείων. Πάντως, από πλευράς της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού αυτό που διαμηνύεται είναι ότι με την προώθηση τέτοιας απόφασης, δημιουργείται το αίσθημα ότι το σχολείο δεν εμπιστεύεται τους μαθητές.

Από την άλλη πλευρά, οι εμπλεκόμενοι και άμεσα επηρεαζόμενοι φορείς, όπως είναι οι καθηγητές και οι γονείς, τάχθηκαν υπέρ της πρότασης που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα, οι καθηγητές είχαν εκφράσει την άποψη ότι η χρήση των κινητών είχαν άμεση σχέση με την έξαρση της βίας και παραβατικότητας εντός των σχολικών μονάδων, καθώς όπως ακούστηκε, υπάρχει ένας μιμητισμός ανάμεσα στους μαθητές, με τα βίντεο που βλέπουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, ακούστηκαν παραδείγματα που λόγω διαρροής προσωπικών δεδομένων καθηγήτριας, εκείνη αναγκάστηκε να αλλάξει δουλειά. Θέση των καθηγητών ήταν όπως απαγορευτεί και η μεταφορά των κινητών στα σχολεία.

Σε αυτή την θέση βρίσκουν αντίθετους τους γονείς, αλλά και μερίδα βουλευτών, καθώς και το Υπουργείο, που θεωρούν ότι οι μαθητές πρέπει να έχουν μαζί τους το κινητό τηλέφωνο, δεδομένου ότι η πλειοψηφία, μετά τη λήξη των μαθημάτων, δεν επιστρέφει στο σπίτι της, αλλά πηγαίνει σε εξωσχολικές δραστηριότητες και αργούν να επιστρέψουν στο σπίτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλει να κάνει power off τα κινητά στα σχολεία το ΥΠΑΝ-Ξεκαθαρίζει τις ασάφειες και θέτει προτεραιότητες

Πότε γίνεται χρήση των κινητών

Σημειώνεται πως μετά την έκφραση των διάφορων αντιδράσεων, Επιτροπή Παιδείας και Υπουργείο αποφάσισαν όπως στους κανονισμούς εισαχθεί πρόνοια που να επιτρέπει τη χρήση των κινητών, για κάποιους συγκεκριμένους λόγους, που αφορούν θέματα υγείας και ασφάλειας. Μία πρόνοια που ικανοποίησε τους βουλευτές της Επιτροπής, καθώς το κείμενο έχει υιοθετηθεί.

Με βάση τις αναφορές που υπήρξαν ενώπιον της Βουλής, διαφαίνεται πως οι κανονισμοί θα ψηφιστούν από την πλειοψηφία της Ολομέλειας, δεδομένου ότι ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους είχαν εκφράσει την στήριξή τους από την αρχή, ενώ στη συνέχεια και μετά τις τροποποιήσεις προς τη θετική πλευρά φαίνεται ότι κλίνει και ο ΔΗΣΥ. Το μόνο κόμμα που είχε ξεκαθαρίσει πως θα καταψηφίσει τους κανονισμούς ήταν το ΑΚΕΛ.

Ωστόσο, όλα θα κριθούν κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας, το απόγευμα της Πέμπτης και σε περίπτωση που οι κανονισμοί υπερψηφιστούν, αναμένεται να σταλούν άμεσα εγκύκλιοι προς όλα τα Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, με οδηγίες για να εφαρμοστούν οι κανονισμοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Μαθητές κατέστρεψαν αίθουσα για να βγάλουν βίντεο»-Διίστανται οι απόψεις για τα κινητά στα σχολεία

Δειτε Επισης

Παράπονα για παραγκωνισμό αντιδημάρχων από δημάρχους-Σκέψεις ΥΠΕΣ για καθορισμό εξουσιών
Συμμορφώνεται το Τελωνείο στις εισηγήσεις Λοττίδου-Δίνει οδηγίες για τις μεταφορές προϊόντων από τα κατεχόμενα
Προς απαγόρευση των κινητών στα σχολεία-Αποφασίζει η Ολομέλεια για το επίμαχο νομοσχέδιο
Νέα καταγγελία για στοχοποίηση και αποκλεισμό παιδιού με ΔΕΠΥ από Διεύθυνση Γυμνασίου στη Λευκωσία
Α. Μιχαηλίδου: Γνώμονας των σχεδιασμών η καλλιέργεια της Ελληνικής γλώσσας
Την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας χαιρετίζει η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών
Έναρξη υποβολής αιτήσεων για οικονομική στήριξη φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 από ΑΦΚΣ
Φωνές στο Φρέναρος για δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου σε κρατική γη-Καλούν σε μαζική διαμαρτυρία
Χωρίς ρεύμα πέντε χωριά στη Λευκωσία-Πότε εκτιμάται η επαναφορά της ηλεκτροδότησης
Στις 85 οι εκσκαφές σε αναζήτηση αγνοουμένων το 2024-Σε αναζήτηση ομαδικού τάφου στα Πάναγρα