Συμμορφώνεται το Τελωνείο στις εισηγήσεις Λοττίδου-Δίνει οδηγίες για τις μεταφορές προϊόντων από τα κατεχόμενα

Άκουσε τελικά την Επίτροπο Διοικήσεως και προχωρεί σε αλλαγές στην ιστοσελίδα του εντός των επόμενων ημερών το Τμήμα Τελωνείων, ώστε να μπορεί το κοινό να γνωρίζει ακριβώς τι επιτρέπεται και υπό ποιες προϋποθέσεις, να μεταφέρει από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές.

Αφορμή στάθηκε η έκθεση του γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως, μέσω της οποίας ξεκαθάρισε πως θα πρέπει το Τμήμα Τελωνείων να προχωρήσει, χωρίς καθυστέρηση, σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ως προς την ενημέρωση της ιστοσελίδας του και την έκδοση επίσημης ανακοίνωσης, ώστε να καταστήσει σαφές προς το κοινό, ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζονται οι πρόνοιες του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή και τι περιλαμβάνει ως επιτρεπτό για μεταφορά και τι όχι από τις κατεχόμενες περιοχές.

Βασιζόμενος στην έκθεση αυτή, ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Τελωνείων, Γιώργος Κωνσταντίνου τόνισε στον REPORTER πως τις επόμενες μέρες θα σταλεί ενημερωτική εγκύκλιος προς του λειτουργούς οι οποίοι εργάζονται στα οδοφράγματα, μέσω της οποία θα γίνεται ξανά ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίο θα χειρίζονται την κάθε περίπτωση μεταφοράς προϊόντων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, ώστε να εφαρμόζονται σωστά οι κανονισμοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Να καταστήσει σαφές τι είναι επιτρεπτό για μεταφορά από κατεχόμενα καλεί Τμ. Τελωνείων η Επ. Διοικήσεως

Παράλληλα, όπως τόνισε, θα γίνει ξεκάθαρο και στην ιστοσελίδα του Τμήματος, ποια προϊόντα επιτρέπονται να μεταφερθούν και υπό ποιες προϋποθέσεις. «Ο κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή, μαζί με τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς, ξεκαθαρίζουν ποια προϊόντα επιτρέπονται ή απαγορεύονται. Υπήρξε μία σύγχυση για τα καύσιμα, η οποία ξεκαθαρίστηκε από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω των προϋποθέσεων που έδωσε πάνω στον Κανονισμό, για το τι επιτρέπεται κάποιος να φέρει στις ελεύθερες περιοχές».

Ο κ. Κωνσταντίνου ξεκαθάρισε πως κριτής για τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης ερμηνείας της ΕΕ, είναι το Τμήμα Τελωνείων και οι λειτουργοί του που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή.

Σε ό,τι αφορά την έκδοση επίσης ανακοίνωσης, σημείωσε πως στο παρόν στάδιο δεν κρίνεται αναγκαία.

Επιτρέπεται τελικά ή όχι η μεταφορά καυσίμων σε παγούρι

Ερωτηθείς, για το αν επιτρέπετε τελικά η μεταφορά καυσίμων και γενικά προϊόντων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Κωνσταντίνου τόνισε πως «σε ότι αφορά τα τσιγάρα, ο κανονισμός είναι ξεκάθαρος. Από τις κατεχόμενες περιοχές υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς μέχρι 40 τσιγάρων, δηλαδή δύο πακέτων. Για τα καύσιμα, σύμφωνα με την ερμηνεία που δίδεται από την ΕΕ, εφόσον η μεταφορά τους γίνεται περιστασιακά και για προσωπική χρήση, αυτή επιτρέπεται. Και πάλι είναι στην κρίση του Τελωνείου να αποφασίσει εάν αυτή η μεταφορά γίνεται περιστασιακά. Η εμπειρία που έχουμε μέχρι στιγμής στα οδοφράγματα είναι πως αυτή γίνεται συστηματικά και κατ’επανάληψη και για αυτό δεν έχουν το δικαίωμα οι πολίτες να τα φέρουν στις ελεύθερες περιοχές».

Σε ό,τι αφορά το γέμισμα οχημάτων με καύσιμα από τα κατεχόμενα, τόνισε πως, «στα ιδιωτικά οχήματα είναι πολύ δύσκολο να γίνει έλεγχος κατά πόσο ήταν άδεια και γέμισαν στα κατεχόμενα. Μόνο αν υπάρχει συγκεκριμένη πληροφορία ότι κάποιος βάζει συστηματικά καύσιμα στο όχημά του από τα κατεχόμενα. Πρέπει να γίνει έλεγχος κατά την είσοδο των ιδιωτικών οχημάτων στα οδοφράγματα προς τα κατεχόμενα, πράγμα σχεδόν αδύνατο».

Όπως εξήγησε «αν κάποιος συστηματικά μεταβαίνει στα κατεχόμενα, γεμίζει το όχημά του με καύσιμα και μεταφέρει και 10 λίτρα επιπρόσθετα με παγούρι, προφανώς και δεν μπορεί να το κάνει, διότι ξεφεύγει από την ερμηνεία του κανονισμού που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό που επιτρέπεται είναι η προμήθεια καυσίμων από τα κατεχόμενα, σε περίπτωση που ένας πολίτης μεταβεί μία φορά τον χρόνο εκεί και δεν τον φτάσουν τα καύσιμα για να έρθει στις ελεύθερες περιοχές. Οι αποστάσεις, ωστόσο, στην Κύπρο δεν δικαιολογούν τη μεταφορά 10 λίτρων επιπρόσθετων καυσίμων. Αν γεμίσει κάποιος το όχημά του και μεταβεί από την Αμμόχωστο στην Πάφο, μπορεί να το πράξει χωρίς να αδειάσει το ντεπόζιτο καυσίμων».

Να γίνει αλλαγή στην ιστοσελίδα, λέει η Επίτροπος

Από πλευράς της η Επίτροπος Διοικήσεως, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, επανέλαβε πως θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στην ιστοσελίδα από πλευράς του Τμήματος Τελωνείων ώστε να γνωρίζει το κοινό τι επιτρέπεται. «Ορισμένα προϊόντα τα οποία αναγράφονται στην ιστοσελίδα ότι απαγορεύονται, τελικά επιτρέπονται με προϋποθέσεις και από κάποιους κατάσχονται και από άλλους όχι. Είναι πολύ δύσκολο, μέσω της ιστοσελίδας του Τμήματος Τελωνείου να εντοπιστεί η λίστα των προϊόντων που επιτρέπονται ή απαγορεύονται να μεταφερθούν από τα κατεχόμενα. Θα πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρο»

Δειτε Επισης

Παράπονα για παραγκωνισμό αντιδημάρχων από δημάρχους-Σκέψεις ΥΠΕΣ για καθορισμό εξουσιών
Συμμορφώνεται το Τελωνείο στις εισηγήσεις Λοττίδου-Δίνει οδηγίες για τις μεταφορές προϊόντων από τα κατεχόμενα
Προς απαγόρευση των κινητών στα σχολεία-Αποφασίζει η Ολομέλεια για το επίμαχο νομοσχέδιο
Νέα καταγγελία για στοχοποίηση και αποκλεισμό παιδιού με ΔΕΠΥ από Διεύθυνση Γυμνασίου στη Λευκωσία
Α. Μιχαηλίδου: Γνώμονας των σχεδιασμών η καλλιέργεια της Ελληνικής γλώσσας
Την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας χαιρετίζει η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών
Έναρξη υποβολής αιτήσεων για οικονομική στήριξη φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 από ΑΦΚΣ
Φωνές στο Φρέναρος για δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου σε κρατική γη-Καλούν σε μαζική διαμαρτυρία
Χωρίς ρεύμα πέντε χωριά στη Λευκωσία-Πότε εκτιμάται η επαναφορά της ηλεκτροδότησης
Στις 85 οι εκσκαφές σε αναζήτηση αγνοουμένων το 2024-Σε αναζήτηση ομαδικού τάφου στα Πάναγρα