Παράπονα για παραγκωνισμό αντιδημάρχων από δημάρχους-Σκέψεις ΥΠΕΣ για καθορισμό εξουσιών

Προβλήματα στις σχέσεις δημάρχων και αντιδημάρχων, που προκύπτουν λίγους μήνες μετά την πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τρέχει να διορθώσει το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο την ίδια ώρα είναι επιφορτισμένο με διάφορες άλλες στρεβλώσεις που παρουσιάζονται στο Νόμο.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, όπως είχε τονίσει και σε πρόσφατη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών, έχει το γνώθι σαυτόν, αφού τόνισε ότι όπως αντιμετώπισαν τα προβλήματα που αναδείχθηκαν μετά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, έτσι θα αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα που αναδεικνύονται μέσα από την εφαρμογή της ΤΑ, ωστόσο η στάση που τηρούν κάποιοι εξελεγμένοι άρχοντες, δυσχεραίνουν το έργο του Υπουργείου.

Το τελευταίο διάστημα, αναδείχθηκε το πρόβλημα της αντιπαράθεσης μεταξύ δημάρχων και αντιδημάρχων και μάλιστα σε μεγάλους δήμους, αφού αριθμός προσώπων που εμπίπτουν στην δεύτερη κατηγορία, υπέβαλαν παράπονα στο Υπουργείο Εσωτερικών, λέγοντας πως οι επικεφαλής των δήμων τους, δεν τους δίνουν τη δυνατότητα να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, προέκυψαν καταγγελίες ότι οι δήμαρχοι αναλαμβάνουν πλήρως τις εξουσίες και οι αντιδήμαρχοι δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, με αποτέλεσμα να αισθάνονται περιθωριοποιημένοι και να αδυνατούν να εργαστούν, στη θέση που εκλέχθηκαν από τους πολίτες.

Πάντως, όπως φαίνεται, σε κάποιους άλλους δήμους συμβαίνει και το αντίθετο, αφού κάποιοι αντιδήμαρχοι αναλαμβάνουν υπερεξουσίες, που δεν πρέπει να έχουν, αφού με αυτό τον τρόπο αναλαμβάνουν ρόλους και αρμοδιότητες που δεν εμπίπτουν στα καθήκοντά τους.

Το Υπουργείο, έχει συγκεντρώσει τα παράπονα και επεξεργάζεται λύσεις, ώστε να κόψει το γόρδιο δεσμό που δημιουργείται. Μια από τις λύσεις που επεξεργάζονται, είναι να τροποποιηθεί η Νομοθεσία, ώστε να καθοριστούν τα καθήκοντα τόσο των δημάρχων, όσο και των αντιδημάρχων, ώστε οι εξουσίες τους να μην συγκρούονται.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση επί του συγκεκριμένου ζητήματος, όμως το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό, χωρίς να αποκλείεται να γίνουν διαβουλεύσεις και με την Επιτροπή Εσωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο Υπουργικό οι προϋπολογισμοί των ΕΟΑ-Μάχη για διόρθωση των προβλημάτων με τον «Ιππόδαμο»

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο επιχειρεί την ίδια ώρα να διορθώσει και προβλήματα που παρατηρούνται με τον «Ιππόδαμο» και όπως είχε αναφέρει ο Κωνσταντίνος Ιωάννου την περασμένη Δευτέρα, κατά την συνάντησή του με τον ΕΟΑ Λάρνακας, για τις εκατό μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του, δεν έχει εξομαλυνθεί πλήρως και στο βαθμό που θα επιθυμούσαν όλοι.

Ανέφερε μάλιστα, πως για αυτό, «είμαστε συνεχώς σε επαφή με το Υφυπουργείο Καινοτομίας και έχουν ήδη γίνει από την ανάδοχο εταιρεία αρκετές βελτιώσεις, ενώ αναμένονται με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα αρκετές άλλες κατόπιν και δικών σας εισηγήσεων».

Όπως εξήγησε η κατάσταση δεν έχει επίσης εξομαλυνθεί πλήρως, εξαιτίας της στελέχωσης ή ακόμα και λόγω του διαφορετικού επιπέδου προετοιμασίας που έγινε από τα πέντε Προσωρινά Συντονιστικά Συμβούλια, με αποτέλεσμα να παρατηρείται διαφορετικός βαθμός ετοιμότητας και ανταπόκρισης από κάθε ΕΟΑ.

Σημειώνεται ότι στις προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι εξάλλου και η κατάθεση των προϋπολογισμών των ΕΟΑ, οι οποίοι αναμένεται να κατατεθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια στη Βουλή, έτσι ώστε, μόλις δοθεί το πράσινο φως από το κοινοβούλιο, να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες προσλήψεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Παράπονα για παραγκωνισμό αντιδημάρχων από δημάρχους-Σκέψεις ΥΠΕΣ για καθορισμό εξουσιών
Συμμορφώνεται το Τελωνείο στις εισηγήσεις Λοττίδου-Δίνει οδηγίες για τις μεταφορές προϊόντων από τα κατεχόμενα
Προς απαγόρευση των κινητών στα σχολεία-Αποφασίζει η Ολομέλεια για το επίμαχο νομοσχέδιο
Νέα καταγγελία για στοχοποίηση και αποκλεισμό παιδιού με ΔΕΠΥ από Διεύθυνση Γυμνασίου στη Λευκωσία
Α. Μιχαηλίδου: Γνώμονας των σχεδιασμών η καλλιέργεια της Ελληνικής γλώσσας
Την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας χαιρετίζει η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών
Έναρξη υποβολής αιτήσεων για οικονομική στήριξη φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 από ΑΦΚΣ
Φωνές στο Φρέναρος για δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου σε κρατική γη-Καλούν σε μαζική διαμαρτυρία
Χωρίς ρεύμα πέντε χωριά στη Λευκωσία-Πότε εκτιμάται η επαναφορά της ηλεκτροδότησης
Στις 85 οι εκσκαφές σε αναζήτηση αγνοουμένων το 2024-Σε αναζήτηση ομαδικού τάφου στα Πάναγρα