Συστήθηκε η νέα Διακομματική Επιτροπή για την Κύπρο από Βρετανούς βουλευτές

Στη νέα της σύνθεση κατέληξε η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή (APPG) για την Κύπρο στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της πρώτης Γενικής Συνέλευσης για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης.

Μετά από μια επιτυχή θητεία ως Πρόεδρος της APPG η Κάρολαϊν Νόουκς των Συντηρητικών χρειάστηκε να αφήσει τη θέση της, καθώς εξελέγη Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων.

Νέος Πρόεδρος της APPG αναδείχθηκε ο κυπριακής καταγωγής βουλευτής βορείου Λονδίνου των Εργατικών Πάμπος Χαραλάμπους.

Ως Επίτιμος Πρόεδρος εξελέγη ο σερ Ρότζερ Γκέιλ των Συντηρητικών, σε αναγνώριση της πολυετούς αφοσίωσης και προσφοράς του στον κυπριακό σκοπό και στην Διακομματική Επιτροπή για την Κύπρο.

Μιλώντας μετά από την εκλογή του ο κ. Χαραλάμπους είπε: «Είναι τιμή μου που εξελέγην Πρόεδρος της APPG για την Κύπρο. Θα συνεχίσω τη δουλειά σε διακομματική βάση για να δούμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά από 50 χρόνια τουρκικής κατοχής. Ως εγγυήτρια δύναμη το Ηνωμένο Βασίλειο έχει έναν κρίσιμο ρόλο να παίξει σε αυτή την προσπάθεια».

Τόνισε ότι η μόνη αποδεκτή λύση του Κυπριακού είναι μία που θα βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Χαιρέτισε επίσης τη συνάντηση που είχε προηγηθεί μεταξύ του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του Πρωθυπουργού Στάρμερ και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον κρίσιμο ρόλο που έχει η Κύπρος στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στους ισχυρούς δεσμούς με τη Βρετανία, όπως αποδείχθηκε από τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

«Θέλω να διασφαλίσω ότι το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσει να εργάζεται σε συντονισμό με τους φίλους μας στην Κύπρο για να εμβαθύνουμε αυτούς τους δεσμούς», κατέληξε ο νέος Πρόεδρος της APPG για την Κύπρο. 

Στις θέσεις των Αντιπροέδρων της Επιτροπής εξελέγησαν ο Συντηρητικός Μάικ Γουντ και οι Εργατικοί Πολέτ Χάμιλτον και Φάμπιαν Χάμιλτον.

Πέρα από τον σερ Ρότζερ Γκέιλ, Επίτιμη Γραμματέας αναδείχθηκε η Εργατική Ρέιτσελ Χόπκινς, Επίτιμη Ταμίας η Κριστίν Τζαρντίν των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και Επίτιμος Αξιωματούχος ο Εργατικός λόρδος Άδωνις.

Παρόντες στη Γενική Συνέλευση ήταν επίσης οι βουλευτές Κρις Γουέμπ, Κρις Βινς, Σόνια Κουμάρ και Τζας Άτβαλ.

Στη θέση του Γραμματέα της APPG για την Κύπρο επαναδιορίστηκε ο Χρήστος Καραολής, Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ην. Βασιλείου.

Αφού ευχαρίστησε την κα Νόουκς για την προσφορά της ως επικεφαλής της Επιτροπής, εξέφρασε τη χαρά του για την ανάληψη της θέσης από τον κ. Χαραλάμπους.

«Έχει υπάρξει ένας δυναμικός και σθεναρός υποστηρικτής της Κύπρου και φυσικά έχει ο ίδιος κυπριακές ρίζες. Προσβλέπω πραγματικά στη συνέχιση της συνεργασίας με τον Πάμπο και με όλους τους αξιωματούχους (της APPG) για να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις ΗΒ-Κύπρου, να τερματίσουμε την τουρκική κατοχή και να επιτύχουμε μια ελεύθερη, ενωμένη Κύπρο», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Δεν υπάρχει καμία επίθεση κατά των συνόρων μας»-Η απάντηση Τουρκίας για το επεισόδιο με Συρία
Έρχεται η «εποχή της ηλεκτρικής ενέργειας»-Οι εκτιμήσεις της ΔΟΕ
Αυτές οι χώρες που προμηθεύουν όπλα το Ισραήλ
Οργή στο Ισραήλ για τον Μακρόν-«Βοηθά τους εχθρούς μας εν καιρώ πολέμου»
Στους 140 οι νεκροί από έκρηξη βυτιοφόρου στη βόρεια Νιγηρία
ΒΙΝΤΕΟ: Πυροβολισμοί στα σύνορα Τουρκίας με Συρία-Συναγερμός για θερμό επεισόδιο
Συστήθηκε η νέα Διακομματική Επιτροπή για την Κύπρο από Βρετανούς βουλευτές
Έξι νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Ναμπατίγια, ο ΟΗΕ ζητά προστασία αμάχων
Δέκα μέλη της Χεζμπολάχ έχουν αιχμαλωτιστεί και ανακρίνονται από τις IDF-Εντοπίστηκαν νέα τούνελ
Νέα στοιχεία για την υπόθεση Μενέντεζ-Το γράμμα που παρουσίασαν για να αποκαλύψουν την κακοποίηση