Φωνές στο Φρέναρος για δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου σε κρατική γη-Καλούν σε μαζική διαμαρτυρία

Αντιδρούν κάτοικοι και φορείς στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων δυναμικότητας 42 MWd σε κρατική γη συνολικής έκτασης 900,000 τετραγωνικών μέτρων.

Στην εγκατάσταση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Φρενάρου επιθυμεί να προχωρήσει συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία. Φορείς και κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν την αντίθεση τους υποστηρίζοντας ότι η εγκατάσταση των μεγάλων αυτών φωτοβολταϊκών πάρκων δυναμικότητας 42 MWd σε κρατική γη θα συμβάλει στην αλλοίωση της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής και στην ποιότητα ζωής των δημοτών.

Φορείς και κάτοικοι του Δημοτικού Διαμερίσματος Φρενάρου καλούν το κοινό να δώσει μαζικά το παρόν του και να διαμαρτυρηθεί κατά την διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης που διοργανώνει η εταιρεία, αναφορικά με την πρόθεσή της για εγκατάσταση των εν λόγω φωτοβολταϊκών πάρκων στο Φρέναρος.

Σε ανακοίνωση τους οι φορείς αναφέρουν ότι «η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η στροφή στην «πράσινη» ενέργεια, αποτελεί ‘’μονόδρομο’’ για την βιώσιμη ανάπτυξη και υπάρχουν άλλοι πιο φιλικοί προς το περιβάλλον τρόποι για προώθηση τους, όπως η τοποθέτηση τους σε στέγες κατοικιών, βιομηχανικών εγκαταστάσεων και ξενοδοχειακών μονάδων όπου το οικονομικό όφελος θα είναι πραγματικό και άμεσο τόσο προς τους κατοίκους όσο και προς τις βιομηχανικές και ξενοδοχειακές μονάδες.

Οι σημαντικότερες από αυτές τις επιπτώσεις περιλαμβάνουν την αλλοίωση των γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών, την σημαντική κατάληψη και δέσμευση χώρου, οι αισθητικές επιπτώσεις, τα φαινόμενα αντανακλάσεων, η οπτική όχληση, η καταπάτηση του καθεστώτος περιβαλλοντικής προστασίας, η υποβάθμιση του αισθητικού κάλους και οι συγκρούσεις με το φυσικό περιβάλλον, η αλλοίωση της χλωρίδας και της πανίδας, η απώλεια οικοτόπων ή γεωργικών εκτάσεων, η πιθανή μείωση και αλληλοεπικάλυψη των καλλιεργούμενων περιοχών υψηλής παραγωγικότητας και η δημιουργία σκιάσεων».

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι «συνεπώς είναι πολύ σημαντική η διαδικασία επιλογής και χωροθέτησης των φωτοβολταϊκών με γνώμονα τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια και με βάση τη βιώσιμη και τοπική ανάπτυξη, έτσι ώστε οι συγκρούσεις των χρήσεων γης καθώς και οι αρνητικές επιπτώσεις να μειωθούν».

«Καλούμε έτσι όλους τους φορείς αλλά και κατοίκους όχι μόνο του Δημοτικού Διαμερίσματος Φρενάρους αλλά όλης της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου όπως παρευρεθούν την Πέμπτη 17.10 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Διαμερίσματος Φρενάρους και η ώρα 18:30 για να ενημερωθούν από την εταιρεία για την πρόθεσή της για εγκατάσταση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στο Φρέναρος και να εκφράσουν την αντίθεση και προβληματισμούς τους».

Δειτε Επισης

Α. Μιχαηλίδου: Γνώμονας των σχεδιασμών η καλλιέργεια της Ελληνικής γλώσσας
Την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας χαιρετίζει η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών
Έναρξη υποβολής αιτήσεων για οικονομική στήριξη φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 από ΑΦΚΣ
Φωνές στο Φρέναρος για δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου σε κρατική γη-Καλούν σε μαζική διαμαρτυρία
Χωρίς ρεύμα πέντε χωριά στη Λευκωσία-Πότε εκτιμάται η επαναφορά της ηλεκτροδότησης
Στις 85 οι εκσκαφές σε αναζήτηση αγνοουμένων το 2024-Σε αναζήτηση ομαδικού τάφου στα Πάναγρα
Δίδακτρα και κριτήρια εισδοχής τα αγκάθια για ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα
Κόντρα γονιών και οδηγών λεωφορείων για τις μαθητικές διαδρομές-«Δεν ανεχόμαστε θυματοποίηση παιδιών»
Αποσύρονται από την κυπριακή αγορά κεφτεδάκια κοτόπουλου-Ανιχνεύτηκε σαλμονέλα (pics)
Παραμένουν υψηλές οι τιμές τροφίμων παρά τη μείωση πληθωρισμού-Άρχισαν οι αυξήσεις και στα καύσιμα