Ενημερώνει τους Ευρωπαίους ηγέτες για το αποτέλεσμα της τριμερούς ο Χριστοδουλίδης

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης το πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. 

Γραπτή δήλωση Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Νίκος Χριστοδουλίδης μετέβη την Τετάρτη το απόγευμα στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συμμετάσχει στην καθιερωμένη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) το πρωί της 17ης Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της οποίας θα ενημερώσει τα μέλη του ΕΛΚ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα λάβει μέρος σε διευρυμένη συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχουν ηγέτες 10 κρατών-μελών με μοναδικό θέμα συζήτησης το Μεταναστευτικό. 

Στη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Γραφείο της Ιταλικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, οι Πρωθυπουργοί της Ιταλίας, Ολλανδίας, Δανίας, Ελλάδας, Πολωνίας, Τσεχίας, Μάλτας, Ουγγαρίας,  ο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Αυστρίας και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στόχος της συνάντησης θα είναι ο συντονισμός και η προώθηση κοινής θέσης για τη μετανάστευση, και ιδιαίτερα ως προς την εξωτερική διάσταση, διερευνώντας καινοτόμες λύσεις που μπορούν να εξεταστούν, ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων με χώρες διέλευσης-προέλευσης, αλλά και το ζήτημα δημιουργίας συνθηκών αξιοπρεπών και εθελούσιων επιστροφών Σύριων σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), υπό το φως και της διάχυσης της κρίσης στον Λίβανο.

Μετά την ολόκληρη της συνάντησης ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για το αποτέλεσμα της ψεσινής κοινής συνάντησης που πραγματοποίησε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και τον κ. Τατάρ και την επικείμενη σύγκληση διευρυμένης συνάντησης που θα συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας, στο πλαίσιο της διερεύνησης των προοπτικών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Τις εργασίες της Συνόδου θα απασχολήσουν οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει τους ηγέτες για τις εργασίες και τα αποτελέσματα της Συνόδου των MED9 που φιλοξένησε η Κύπρος στις 11 Οκτωβρίου, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στη Διακήρυξη της Πάφου, και ιδιαίτερα για τη συνεισφορά του Βασιλιά της Ιορδανίας στη Σύνοδο. 

"Εντός αυτού του πλαισίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναδείξει για ακόμη μια φορά τον εποικοδομητικό ρόλο που η Ιορδανία και η Αίγυπτος διαδραματίζουν στην περιοχή, ενώ θα μεταφέρει μήνυμα στήριξης προς τον Λίβανο, σε μια περίοδο που οι προσπάθειες όλων επικεντρώνονται στην αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης" αναφέρει ο Εκπρόσωπος.   

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με Ευρωπαίους ομολόγους του.

Τις εργασίες της συνόδου θα απασχολήσουν επίσης το Μεταναστευτικό, η κατάσταση στην Ουκρανία και η Ανταγωνιστικότητα, ενώ κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας θα συζητηθούν οι εξωτερικές σχέσεις.

Στις Βρυξέλλες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος  Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης και ο Επικεφαλής Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Νεκτάριος Σωτηρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διιστάμενες απόψεις στα κατεχόμενα για την τριμερή-Πώς αποκωδικοποιούν το δείπνο στη Νέα Υόρκη
Λύση για τους μισούς εγκλωβισμένους αγοραστές από ΥΠΕΣ, σε εκκρεμότητα 5.417 αιτήσεις
Στις 85 οι εκσκαφές σε αναζήτηση αγνοουμένων το 2024-Σε αναζήτηση ομαδικού τάφου στα Πάναγρα
Ενημερώνει τους Ευρωπαίους ηγέτες για το αποτέλεσμα της τριμερούς ο Χριστοδουλίδης
Ικανοποίηση Ελλάδας για το αποτέλεσμα της τριμερούς-«Έχει καταστεί προτεραιότητα του ΟΗΕ»
Ανησυχητικές εκτιμήσεις από ΗΠΑ-Πριν τις αμερικανικές εκλογές η απάντηση Ισραήλ σε Ιράν
Καθυστερήσεις και προβλήματα σε Κτηματολόγιο και Πολεοδομία εξέτασε η Επ. Θεσμών
Έγιναν... Τούρκοι στα κατεχόμενα για τις συλλήψεις για σφετερισμό-Τις χαρακτηρίζουν παράνομες
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που χτύπησε ο σεισμός στην Τουρκία-Κόσμος έτρεχε να σωθεί
Ενημερώνει την Τρίτη τους αρχηγούς για την τριμερή ο ΠτΔ-«Η προσήλωση παραμένει σταθερή»