Ανησυχητικές εκτιμήσεις από ΗΠΑ-Πριν τις αμερικανικές εκλογές η απάντηση Ισραήλ σε Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει στην επίθεσή του στο Ιράν πριν από τις 5 Νοεμβρίου, λένε πηγές στο CNN, κάτι που θα εντείνει την αστάθεια στη Μέση Ανατολή λίγες ημέρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές.

Το χρονοδιάγραμμα και οι παράμετροι των αντιποίνων του Ισραήλ εναντίον του Ιράν έχουν αποτελέσει αντικείμενο έντονων συζητήσεων εντός της κυβέρνησης του Ισραήλ και δεν σχετίζονται άμεσα με τον χρόνο των αμερικανικών εκλογών, ανέφεραν οι πηγές.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Μπνιαμίν Νετανιάχου – που περιγράφεται από ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ ως «βαθιά εναρμονισμένος» με την αμερικανική πολιτική – φαίνεται ιδιαίτερα ευαίσθητος σε οποιεσδήποτε πιθανές πολιτικές επιπτώσεις των ενεργειών του Ισραήλ στις ΗΠΑ, είπαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Γάζα ζητά το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες

Η Μέση Ανατολή στις εκλογές των ΗΠΑ

Η αυξανόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει αναδειχθεί ως κρίσιμο ζήτημα στις αμερικανικές εκλογές. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, και κατ’ επέκταση η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, έχουν αντιμετωπίσει πιέσεις από προοδευτικούς για τον χειρισμό της κατάστασης.

Εν τω μεταξύ, οι Ρεπουμπλικάνοι, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε περιδίνηση, οδηγώντας τον κόσμο στο χάος.

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, η κυβέρνηση έχει αρχίσει να ασκεί νέα πίεση στο Ισραήλ για τη βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στο εσωτερικό της Γάζας.

Σε μια αυστηρή επιστολή που αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν προειδοποίησαν το Ισραήλ ότι η αποτυχία να παραδώσει περισσότερη βοήθεια στον θύλακα θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας.

Ενδεικτικό ωστόσο της αμφίρροπης πολιτικής των ΗΠΑ είναι ότι η επιστολή δεν υπογράφηκε από τον πρόεδρο ή τον αντιπρόεδρο, κανένας από τους οποίους δεν έχει απειλήσει δημοσίως να διακόψει τη βοήθεια προς το Ισραήλ, παρά την πίεση από την αριστερά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το Ισραήλ αγνοεί τις ΗΠΑ και χτυπά ξανά τη Βηρυτό-Αντίθετος σε «μονομερή εκεχειρία» ο Νετανιάχου

Η προθεσμία για να επιτραπεί η είσοδος περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα λήγει μετά τις εκλογές. Και η προειδοποίηση ήρθε την ίδια εβδομάδα που ένα προηγμένο σύστημα αεράμυνας των ΗΠΑ έφτασε στο Ισραήλ μαζί με 100 στρατιώτες για να υπερασπιστούν τη χώρα από τις ιρανικές επιθέσεις.

Το πώς εκτυλίσσεται η σύγκρουση τις τρεις εβδομάδες πριν από την ημέρα των εκλογών παραμένει μία από τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες για τις δύο προεδρικές εκστρατείες. Η κρίση στη Μέση Ανατολή έχει δυσκολέψει τις προσπάθειες της Χάρις καθώς αραβοαμερικανοί έχουν απομακρυνθεί εδώ και καιρό από τους Δημοκρατικούς.

Αυτή την εβδομάδα κρίσιμη είναι η πολιτεία του Μίσιγκαν στην οποία η Χάρις θα αφιερώσει τρεις ημέρες από την εκστρατεία της για να κερδίσει τους πολλούς αραβοαμερικανούς ψηφοφόρους.

Πηγή: in.gr

Δειτε Επισης

Δέκα μέλη της Χεζμπολάχ έχουν αιχμαλωτιστεί και ανακρίνονται από τις IDF-Εντοπίστηκαν νέα τούνελ
Στις 85 οι εκσκαφές σε αναζήτηση αγνοουμένων το 2024-Σε αναζήτηση ομαδικού τάφου στα Πάναγρα
Νέα στοιχεία για την υπόθεση Μενέντεζ-Το γράμμα που παρουσίασαν για να αποκαλύψουν την κακοποίηση
Ανησυχητικές εκτιμήσεις από ΗΠΑ-Πριν τις αμερικανικές εκλογές η απάντηση Ισραήλ σε Ιράν
Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Γάζα ζητά το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες
Ενημερώνει την Τρίτη τους αρχηγούς για την τριμερή ο ΠτΔ-«Η προσήλωση παραμένει σταθερή»
Επανέλαβε ετοιμότητα η ΕΕ να διαδραματίσει ενεργό ρόλο-«Ζωτικού ενδιαφέροντος το Κυπριακό»
Καταζητείται ο 37χρονος Χαράλαμπος για την καταδίωξη στη Λεμεσό-Κουβαλούσε 11,5 κιλά ναρκωτικά (pics)
Η άγρια κόντρα Τορναρίτη-Φειδία, οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί και η πολιτική του αύριο στην Κύπρο
ΒΙΝΤΕΟ: Τρία κτίρια κατέρρευσαν από τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ στην Τουρκία