Η άγρια κόντρα Τορναρίτη-Φειδία, οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί και η πολιτική του αύριο στην Κύπρο

Η δημόσια συζήτηση που έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πιο συγκεκριμένα στην πλατφόρμα «Tik Tok», ανάμεσα στον ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου και τον Χριστόφορο Τορναρίτη, με συντονίστρια γνωστή παραγωγό βίντεο στην συγκεκριμένη πλατφόρμα, αποτέλεσε πεδίο ενδιαφέροντος για χιλιάδες χρήστες, οι οποίοι παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση την διαμάχη των δύο ανδρών.

Λίγες ώρες αργότερα, στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για το Κυπριακό, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα εδώ και πενήντα χρόνια και το οποίο παραμένει άλυτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από το τέλμα σε άτυπη φάση το Κυπριακό-Σε δύο επίπεδα τα επόμενα βήματα

Την επόμενη ημέρα της συνάντησης για το Κυπριακό, ρίχνοντας μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά ακούγοντας και συζητήσεις ανάμεσα σε πολίτες, το κύριο θέμα δεν ήταν οι εξελίξεις που σημειώθηκαν στη Νέα Υόρκη, αλλά τα όσα διαμείφθηκαν μεταξύ Φειδία Παναγιώτου και Χριστόφορου Τορναρίτη, σε μια συζήτηση με βαρύτατους χαρακτηρισμούς και σοβαρότατες καταγγελίες.

Οι λέξεις «βλάκα», «καθυστερημένε», «καραγκιόζηδες» και η έκφραση «είπες εν να μου βάλεις πόμπα» ήταν μόνο μερικά από τα όσα ακούστηκαν στη ζωντανή μετάδοση, όχι μεταξύ δύο πολιτών, που είχαν μια διαφωνία και προσπαθούσαν να την λύσουν σε δημόσιο χώρο και υπό το βλέμμα χιλιάδων πολιτών, αλλά μεταξύ ενός ευρωβουλευτή και ενός ανθρώπου που έχει το δικό του κοινό, ο οποίος όπως προανήγγειλε μάλιστα, είναι έτοιμος να δημιουργήσει κίνημα, για να κατέλθει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, έχοντας τις δικές του πιθανότητες να εκλεγεί.

Το πλαίσιο στο οποίο τέθηκε η συζήτηση, πέραν του γεγονότος ότι μπορεί να χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά χαμηλού επιπέδου, περιλάμβανε και εκατέρωθεν καταγγελίες από τις δύο πλευρές για αλισβερίσι ανάμεσά τους, βάσει των όσων ανέφεραν, ώστε να εκλεγεί ο Φειδίας. Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Χριστόφορος Τορναρίτης είχε στηρίξει με τεράστιο σθένος την υποψηφιότητα Φειδία Παναγιώτου στις Ευρωεκλογές και όπως ανέφερε ο ευρωβουλευτής στη μετάδοση, ως αντάλλαγμα είχε υποσχεθεί να βοηθήσει τον κ. Τορναρίτη με τη συγγραφή του βιβλίου του «Νεβερσαρέντερ» στα Αγγλικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βολές Τριανταφυλλίδη κατά Φειδία με αφορμή μια φωτογραφία του στα κατεχόμενα-« Ντροπή σου παλιόπαιδο, ντροπή σου»

Σε όλη αυτή την κωμικοτραγική συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα των απειλών που φέρεται να δέχθηκε ο Φειδίας Παναγιώτου, τις οποίες, όπως έγινε γνωστό από το περασμένο Σάββατο, κατήγγειλε στην Αστυνομία. Κατά την αντιπαράθεση των δύο πλευρών, ο Χριστόφορος Τορναρίτης αναφέρθηκε σε συνεργάτη του Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος, όπως υποστήριξε, προέβη σε καταγγελία στην Αστυνομία, εναντίον του (σ.σ. του κ. Τορναρίτη) πως απειλούσε να τον σκοτώσει, κάτι που όπως άφησε να εννοηθεί δεν υφίσταται. Επί του συγκεκριμένου, ο ευρωβουλευτής δεν απάντησε κι ως εκ τούτου ούτε επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε την αναφορά του συνομιλητή του.

Σε αυτό το σημείο, κορυφώθηκε και η ακροαματικότητα της ζωντανής μετάδοσης, ξεπερνώντας τα δέκα χιλιάδες άτομα, που παρακολουθούσαν μια άνευ προηγουμένου διαμάχη, ανάμεσα σε ένα δημόσιο αξιωματούχο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ένα δημόσιο πρόσωπο, με την συντονίστρια να επεμβαίνει και να ζητά κι από τους δύο να τοποθετούνται πιο κόσμια, όπως κι έπρεπε να πράξει.

Το τελευταίο διάστημα, ο Φειδίας Παναγιώτου έχει γίνει στόχος από πολλούς, ακόμα και υποστηριχτές του, μετά τη φωτογραφία που είδε το φως της δημοσιότητας, και στην οποία φαίνεται να καπνίζει ναργιλέ σε ξενοδοχείο της κατεχόμενης Κερύνειας. Επ' αυτού απάντησε λέγοντας ότι αυτό συνέβη όταν ήταν 19 ετών και σήμερα που είναι 24 ετών και ευρωβουλευτής δεν θα έπραττε το ίδιο. Η απάντηση του δεν φαίνεται να έπεισε κάποιους από τους υποστηριχτές του, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης άφηναν σχόλια στην πλατφόρμα, καλώντας τον να παραιτηθεί από τη θέση που κατέχει.

Όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί εάν θα παραιτηθεί, απάντησε ευθέως και κατηγορηματικώς ότι πρέπει να «με αντέξετε άλλα τεσσερισήμισι χρόνια» και πως ο σκοπός του είναι να καταθέσει τροπολογίες στο Ευρωκοινοβούλιο για να βοηθήσει τους Κύπριους και γενικότερα τη χώρα.

Εξάλλου, σε άλλες διάφορες αναφορές που είχαν τη δική τους υπόσταση, ο ευρωβουλευτής είχε αναφέρει ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι Κύπριοι, κάτι που επανέλαβε με πιο βαρύς χαρακτηρισμούς και ο Χριστόφορος Τορναρίτης, αλλά και η τοποθέτηση του τελευταίου για τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος είπε στον Φειδία ότι «ο φίλος του εχθρού μου είναι εχθρός μου», υποδεικνύοντάς του ότι του εξήγησε πώς λειτουργούσε ο Γενικός Ελεγκτής.

To ερώτημα που τίθεται μετά από αυτού του επιπέδου τη συζήτηση, αλλά και γενικότερα κάποιες άλλες ενέργειες και λεγόμενα του Φειδία Παναγιώτου, είναι κατά πόσον μπορεί και θα καταφέρει να καταθέσει τροπολογίες που θα περάσουν από το Ευρωκοινοβούλιο, για να βοηθήσουν την Κύπρο, δεδομένου ότι πρόκειται για ανεξάρτητο ευρωβουλευτή, που δεν εντάσσεται σε οποιαδήποτε πολιτική ομάδα και ως εκ τούτου δεν έχει τη στήριξη μελών του Ευρωκοινοβουλίου, από άλλες χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Φειδίας ελέγχεται έτσι κι αλλιώς, είτε οι φωτογραφίες είναι πέντε ετών, είτε σημερινές

Ένα άλλο ερώτημα που θα πρέπει να προβληματίσει άπαντες, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα κόμματα μέχρι τους πολίτες, είναι πόσο άλλαξε η πολιτική σκηνή της χώρας την τελευταία δεκαετία και πόσο ενδέχεται να αλλάξει σε δύο περίπου χρόνια.

Ιδιαίτερα οι κομματικοί μηχανισμοί, θα πρέπει να μελετήσουν τι έκαναν λάθος στα χρόνια που διοικούν εκ περιτροπής την χώρα και γιατί οι πολίτες τους γύρισαν την πλάτη στις Ευρωεκλογές, αλλά και τον κίνδυνο που διατρέχουν, στις επόμενες εκλογές.

Τέτοια παραδείγματα σημειώθηκαν πριν περίπου δέκα χρόνια στην Ελλάδα, όταν νεοσύστατα κόμματα βρήκαν ψήφους από το πολιτικό σώμα και κατάφεραν να εισέλθουν στη Βουλή, η οποία ήταν κατακερματισμένη και οδήγησε σε πολλές περιπτώσεις σε αδιέξοδα στην προσπάθεια να περάσουν διάφορες προτάσεις και τροπολογίες μέσω της Βουλής. Αυτό το ενδεχόμενο, δεν αποκλείεται σε δύο χρόνια να συμβεί και στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπαρξιακός κίνδυνος για τα κόμματα οι τάσεις αποσυσπείρωσης-Από τον Φειδία στο μελλοντικό «μαύρισμα»

Δειτε Επισης

Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»
Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»
Οι εκτιμήσεις φορέων και κομμάτων στα κατεχόμενα για οδόφραγμα Λουρουτζίνας
Έκκληση Ακανσόι σε Τατάρ για διαβούλευση πριν την άτυπη διευρυμένη συνάντηση
Στην Κύπρο η 435η μοίρα της αμερικανικής αεροπορίας-Αξιολογεί τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»
Συγχαίρει Ρούμπιο ο Κόμπος και αναφέρεται στην στρατηγική συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ