Με θετικό βλέμμα βλέπουν τα πολιτικά κόμματα την άτυπη συνάντηση

Με θετικό βλέμμα είδαν τα πολιτικά κόμματα την άτυπη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, μαζί με τον Ερσίν Τατάρ, όπως και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέροντας ότι είναι θετική εξέλιξη η προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Παράλληλα, αναμένουν με την επιστροφή του Προέδρου στην Κύπρο, να λάβουν πλήρη ενημέρωση για τα όσα συζητήθηκαν ούτως ώστε να μπορούν να αξιολογήσουν και να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Θετικό βήμα στην προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ αποτελεί το αποτέλεσμα της ψεσινής τριμερούς συνάντησης, αναφέρει σε γραπτή της δήλωση η Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου.

«Κρίνουμε ως εξαιρετικά σημαντική την προσήλωση και την επιμονή του ΓΓ του ΟΗΕ παρά το ευρύτερο, δύσκολο διεθνές σκηνικό. Η απόφαση για διεύρυνση των άτυπων συναντήσεων με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική, αφού η βάση των διαπραγματεύσεων και το πλαίσιο της επιδιωκόμενης λύσης άπτεται της ουσίας του Κυπριακού».

Η κ. Δημητρίου δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, «όπως εξάλλου έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, με ουσιαστικές εισηγήσεις, οι οποίες εκτιμούμε ότι έχουν ενισχύσει σημαντικά την αξιοπιστία της δικής μας πλευράς και συνέβαλαν στην πρωτοβουλία και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει σήμερα ο ΓΓ του ΟΗΕ».

Είναι θετικό το γεγονός ότι δίνεται συνέχεια μετά το άτυπο δείπνο των δυο ηγετών, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος αναμένει ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για πλήρη αξιολόγηση και εκτίμηση της άτυπης συνάντησης στην Νέα Υόρκη.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, στο πλαίσιο περιοδείας σε Δήμους, ο Στέφανος Στεφάνου εξέφρασε την άποψη πως «ο ΓΓ του ΟΗΕ προσπάθησε να διασφαλίσει αυτό που ήθελε, δηλαδή να δοθεί συνέχεια στην άτυπη συνάντηση, που έγινε με τη μορφή δείπνου».

Αυτό συνέχισε, φαίνεται ότι έχει επιτύχει, προς δυο κατευθύνσεις, με την πρώτη να αφορά στο επίπεδο της συζήτησης ανάμεσα στους ηγέτες των δυο κοινοτήτων για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης «και που προφανώς, σε πρώτη φάση, θα επικεντρωθούν στην διάνοιξη περισσότερων οδοφραγμάτων». Η δεύτερη κατεύθυνση, είπε ο κ. Στεφάνου, είναι «η προσπάθεια να συζητήσουμε επί της ουσίας του Κυπριακού με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων».

«Αυτή είναι η ανάγνωση που κάνουμε εμείς εκ πρώτης από τις πρώτες δηλώσεις που έχουν γίνει», ανέφερε και σημείωσε πως «το ότι θα δοθεί συνέχεια στην προσπάθεια, αυτό είναι θετικό».

Την ίδια ώρα υπογράμμισε πως θα πρέπει «να δούμε και πως η ε/κ πλευρά θα αξιοποιήσει αυτήν την ευκαιρία που πάει να δημιουργηθεί, με την έννοια ότι θα υπάρξει συνέχιση στη συζήτηση με στόχο τη διάρρηξη του αδιεξόδου και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων».

Επανέλαβε ακόμη τη θέση του ΑΚΕΛ πως, η ε/κ πλευρά θα πρέπει σε κάθε ευκαιρία να δηλώνει τη συνέπεια της στη συμφωνημένη βάση λύσης, «ότι θέλουμε διακαώς να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017 και ότι είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, το οποίο πλαίσιο δεν αποτελεί απλά μια καταγραφή έξι κεφαλαίων, αλλά πρόκειται για ένα προχωρημένο σχέδιο συγκλίσεων σε πολύ βασικά ζητήματα του Κυπριακού».

«Τα εκκρεμούντα ζητήματα είναι λίγα σε αριθμό και εκεί ζητούσε, για αρκετά χρόνια, ο ΓΓ του ΟΗΕ, την επικέντρωση των δυο πλευρών για να συζητηθούν, να συμφωνηθούν και να φτάσουμε σε μια στρατηγική συμφωνία», συμπλήρωσε.

Η ε/κ πλευρά θα πρέπει να επαναλαμβάνει αυτήν τη θέση, ανέφερε ο Στέφανος Στεφάνου, «γιατί κατά τη δική μας πεποίθηση, είναι ο μοναδικός τρόπος για να δώσουμε προοπτική στην προσπάθεια επίτευξης λύσης στο Κυπριακό».

Δήλωσε, τέλος, ότι αναμένει ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το τι διημείφθη στο δείπνο, έτσι ώστε να μπορεί το κόμμα να προβεί, με ασφάλεια, σε εκτιμήσεις και αξιολογήσεις.

Εξάλλου, σε γραπτή του δήλωση, ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΛΑΜ, Μάριος Πελεκάνος, ανέφερε πως «πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα το πολυαναμενόμενο δείπνο, με το αποτέλεσμα του απλά να επιβεβαιώνει όσους προειδοποιούσαμε για τους κίνδυνους. Ο εγκάθετος της Τουρκίας αρνήθηκε κάποιες από τις εισηγήσεις του Γενικού Γραμματέα και επανέλαβε τόσο την απαράδεχτη θέση του για λύση στη βάση των δυο κρατών όσο και την απαράδεχτη αξίωση του για αναγνώριση ίσων κυριαρχικών δικαιωμάτων στο παράνομο μόρφωμα πρώτου γίνει το οποίο επόμενο επίσημο βήμα στο Κυπριακό, χωρίς μάλιστα να προκύπτει η απαραίτητη δυναμική αντίδραση του ΟΗΕ».

Ο κ. Πελεκάνος σημείωσε πως «κάποιοι παρουσιάσουν ως θετικό βήμα τη συζήτηση που θα ανοίξει για άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων όπως επίσης και τις άτυπες διευρυμένες συναντήσεις που θα ακολουθήσουν με την εμπλοκή των εγγυητήριων δυνάμενων στη διαδικασία. Προειδοποιούμε εκ νέου πως αυτές οι εξελίξεις ελλοχεύουν τεράστιους κινδύνους για την πλευρά μας η οποία οδηγείται σε μια διαδικασία που εξυπηρετεί μόνο την Τουρκία. Επιπλέον κανείς δεν αντιλαμβάνεται ποιο θα είναι το όφελος και ποιες οι νέες απώλειες για την πλευρά μας όταν στο τέλος η Τουρκιά θα οδηγήσει και αυτή την ανεπίσημη προσπάθεια σε ναυάγιο».

Καταλήγοντας, ο Μάριος Πελεκάνος εξέφρασε τις ανησυχίες και τον προβληματισμό του ΕΛΑΜ, καθώς, όπως ανέφερε «παρακολουθούμε την πλευρά μας να παρασύρεται στους σχεδιασμούς της Τουρκίας, η οποία ένα, μοναδικό και διαχρονικό στόχο έχει. Την πλήρη Τουρκοποίηση της πατρίδας μας. Οι εξελίξεις όχι μόνο δεν θα οδηγήσουν στη διασφάλιση των συμφερόντων του Κυπριακού Ελληνισμού αλλά αντιθέτως μας οδηγούν στον όλεθρο. Οι έχων παρωπίδες στα ιμάτια τους θα είναι πάντα αυτό, οι έχων παρωπίδες στα ιμάτια τους».

Στη δική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Κάρογιαν, επεσήμανε ότι «ως Δημοκρατική Παράταξη καλωσορίζουμε τα αποτελέσματα του άτυπου δείπνου στη Νέα Υόρκη και κρίνουμε ως θετικές τις εξελίξεις που διαμορφώνονται γύρω από την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και των Ηνωμένων Εθνών, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού Προβλήματος».

Ο κ. Κάρογιαν, συνεχίζοντας, σημείωσε ότι «η προσωπική εμπλοκή του ίδιου του Γενικού Γραμματέα των Η.Ε., σε μια περίοδο αυξημένων πολεμικών εντάσεων και γεωπολιτικών εξελίξεων σε πολλαπλά μέτωπα, καταδεικνύει την σημασία του Κυπριακού στην ημερήσια διάταξη του Ο.Η.Ε., κάτι που αναμφίβολα εκπέμπει θετικά μηνύματα. Η αναμενόμενη εμπλοκή των εγγυητριών δυνάμεων σε μια νέα άτυπη συνάντηση αποτιμάται θετικά, κάτι που ως ΔΗΠΑ κρίνουμε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί, ακόμη περισσότερο, με την παρουσία και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, καλωσορίζουμε την πρόθεση απευθείας επαφών, εντός Κύπρου, των ηγετών των δύο κοινοτήτων και εφόσον υπάρξει η απαιτούμενη πολιτική βούληση από την Τουρκία, κρίνουμε ότι αυτές μπορούν να αποβούν περαιτέρω υποβοηθητικές προς την επίτευξη του στόχου επανέναρξης των συνομιλιών».

Ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ υπέδειξε, δε, ότι «λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε μετά τη συνάντηση, ότι δεν λέχθηκε κάτι το καινούριο από πλευράς του κ. Τατάρ και ότι το θέμα της κυριαρχικής ισότητας που ζητεί η τουρκοκυπριακή πλευρά «δεν ξεπεράστηκε» και ότι «δεν υπήρξε πρόοδος επί θεμάτων ουσίας". Όμως είναι σημαντικό το γεγονός ότι η προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών παραμένει στο προσκήνιο και το ότι έχουν συμφωνηθεί περεταίρω συγκεκριμένα για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Ο κ. Κάρογιαν υπογράμμισε, παράλληλα, πως «εν κατακλείδι, αποτιμούμε θετικά τις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη και επαναβεβαιώνουμε τη στήριξη μας στους χειρισμούς του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό. Προσδοκούμε ότι μέσα από την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημαντικών παραγόντων της διεθνούς πολιτικής σκηνής, θα πεισθεί η Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών».

Στην ανακοίνωσή του, το Κίνημα Οικολόγων σημείωσε πως «πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στη Νέα Υόρκη το πολυαναμενόμενο άτυπο δείπνο του Γ.Γ. του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Μέχρι στιγμής, έχουμε τις πρώτες δημοσιογραφικές πληροφορίες μετά και από τις πρώτες δηλώσεις των συμμετεχόντων. Αναμένουμε λεπτομερή ενημέρωση για όσα ειπώθηκαν και όσα αποφασίστηκαν ως επόμενα βήματα, παρόλο που γίνεται αντιληπτό πως δεν υπήρξε κάτι συγκεκριμένο που να έχει συμφωνηθεί επί της ουσίας».

Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση αναφέρει πως «αναμφισβήτητα, η πραγματοποίηση του δείπνου αποτελεί ένα θετικό βήμα. Μένει να φανεί από τη συνέχεια αν το δείπνο, έστω και άτυπο, είχε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, η συζήτηση για άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων λογικά δεν θα χρειαζόταν ένα υπερπόντιο ταξίδι για να ξεκινήσει, καθώς θα μπορούσε να διευθετηθεί από τους διαπραγματευτές. Άλλωστε, το άνοιγμα οδοφραγμάτων δεν συμβάλλει ουσιαστικά στην επίλυση των ζητημάτων ουσίας του Κυπριακού. Το ίδιο ισχύει και για τις επιτροπές. Προκαλεί έκπληξη η άρνηση του κατοχικού ηγέτη για τη δημιουργία επιτροπής για τη νεολαία».

Όπως είχε προβλέψει το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «ο Τατάρ έθεσε το ζήτημα του σφετερισμού των ιδιοκτησιών των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, πιέζοντας για τον τερματισμό της νομικής δίωξης των σφετερισμών. Ήταν σαφής και ορθή η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο κοινό ανακοινωθέν των Κυπριακών κομμάτων από την πρόσφατη συνάντηση τους στο Λήδρα Πάλας υπό την αιγίδα της Σλοβακίας, μετά από εισήγηση του Κινήματος. Είναι πολύ σημαντικό να αποδεικνύεται ότι ο σφετερισμός των Ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα βρίσκει αντίδραση και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Παραμένει, ανάμεσα σε άλλα, ένα σημαντικό ερώτημα: Ποια ήταν η στάση του Γ.Γ. του ΟΗΕ όταν ο Τατάρ επανέλαβε τα γνωστά περί δύο κρατών, κυριαρχικής ισότητας και «3Α»; Γιατί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αποφεύγει να επαναφέρει σε τάξη τον κατοχικό ηγέτη;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Καλωσορίζουν το αποτέλεσμα του δείπνου Χαρμαντζί και Τ/κ καθηγητές
Η άγρια κόντρα Τορναρίτη-Φειδία, οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί και η πολιτική του αύριο στην Κύπρο
Ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί τόνισε ο Ερχιουρμάν
Με θετικό βλέμμα βλέπουν τα πολιτικά κόμματα την άτυπη συνάντηση
Χρειάζεται διαχείριση μεταναστευτικού κεντρικά από ΕΕ διαμηνύει ο Υφ. Μετανάστευσης
Βγάζει εκτός της άτυπης πολυμερούς τη Βρετανία ο Τατάρ-Επιμένει σε σύνθεση 4+1
Ψάχνουν τα μέτρα για τις άδειες καταδίκων και καλύτερη επικοινωνία Αστυνομίας-Φυλακών, πιθανές αλλαγές στο Νόμο
Συμμετοχή Ελλάδας-Τουρκίας σε προσεχή συνάντηση για Κυπριακό προβάλλουν τουρκικά ΜΜΕ
Επαναλαμβάνει σύσταση για αποφυγή ταξιδιών στο Λίβανο το ΥΠΕΞ
Νέα εξέλιξη στην υπόθεση Γιαννάκη, δείχνει μολυσμένη διαδικασία-Σημαία το αίτημα Εισαγγελέα για παύση Οδυσσέα