Το άτυπο δείπνο και η πολιτική επικαιρότητα στον τ/κ Τύπο

Μόνο η "Κίπρις" κάνει αναφορά στο πρωτοσέλιδό της σήμερα στο άτυπο δείπνο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στη Νέα Υόρκη. Με τίτλο «Έμφαση στα δύο κράτη» γράφει ότι το δείπνο διήρκησε δύο ώρες και πως ο ΕρσίνΤατάρ επιβεβαίωσε την πολιτική του για δυο κράτη. Η εφημερίδα παραπέμπει στην ιστοσελίδα της για τα νεότερα σχετικά με την άτυπη συνάντηση και τις δηλώσεις που έγιναν.

Λόγω της διαφοράς ώρας με τη Νέα Υόρκη, οι τ/κ εφημερίδες δεν μπόρεσαν να καλύψουν το άτυπο δείπνο, προβάλλουν όμως πολιτική επικαιρότητα. Η "Ντιαλόγκ" με τίτλο «Διάλογος, σταθερότητα και ειρήνη» γράφει ότι το καλό κλίμα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας αναμένεται να επηρεάσει θετικά το Κυπριακό. Παραπέμπει και σε σχετική γραπτή δήλωση του Προέδρου του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, ότι τα θετικά βήματα μεταξύ των «μητέρων πατρίδων» είναι σημαντικά για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία σε ολόκληρη την περιοχή.

Η εφημερίδα προβάλλει επίσης σχόλιο του Προέδρου του Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος υπογραμμίζοντας τον εντατικοποιημένο διάλογο το τελευταίο διάστημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και τις επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ, είπε ότι η τριμερής συνάντηση, ακόμα και άτυπη, ακόμα κι αν δεν υπάρχει κοινό έδαφος, είναι σημαντική.

Η "Ντιαλόγκ" σημειώνει, επίσης, ότι ο Ερσίν Τατάρ θα προβεί σε δηλώσεις απόψε, επιστρέφοντας από την Νέα Υόρκη.

Δύο εφημερίδες σήμερα, η "Χαλκίν Σεσί" και η "Χαβαντίς" προβάλλουν τα ευρήματα της τελευταίας τριμηνιαίας έρευνας του Κέντρου Μελετών για τη μετανάστευση, την ταυτότητα και τα δικαιώματα (CMIRS) για το Κυπριακό. Η Χαλκίν Σεσί προβάλλει πως το 59% των Τ/κ επιθυμεί λύση στο Κυπριακό, αλλά μόνο το 36% είναι αισιόδοξο ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί.

Η "Χαβαντίς" με τίτλο «Παρά τον Τατάρ ομοσπονδία» προβάλλει επίσης την απάντηση των Τ/κ στο αν επιθυμούν μια συμφωνία, και τα ποσοστά που αναφέρει και η Χαλκίν Σεσί.

Να σημειωθεί ότι οι εφημερίδες "Γκιουνές", που πρόσκειται στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας, και "Γενί Ντουζέν", που πρόσκειται στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, αφιερώνουν τα πρωτοσέλιδα τους σήμερα στην εσωτερική επικαιρότητα και στο θέμα της "εκλογής" νέου «προέδρου της βουλής».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Συμμετοχή Ελλάδας-Τουρκίας σε προσεχή συνάντηση για Κυπριακό προβάλλουν τουρκικά ΜΜΕ
Επαναλαμβάνει σύσταση για αποφυγή ταξιδιών στο Λίβανο το ΥΠΕΞ
Το άτυπο δείπνο και η πολιτική επικαιρότητα στον τ/κ Τύπο
Από το τέλμα σε άτυπη φάση το Κυπριακό-Σε δύο επίπεδα τα επόμενα βήματα
Επιμένει να θέτει ως προαπαιτούμενο διαπραγμάτευσης την «κυριαρχική ισότητα» ο Τατάρ
Τα τρία singles προέτασσε ο Πρόεδρος, τους σφετεριστές ο Τατάρ-Το παρασκήνιο του δείπνου στη Νέα Υόρκη
Επιστρέφει στο Κυπριακό η Ρόζμαρι Ντι Κάρλο-Αναλαμβάνει τα ηνία των άτυπων επαφών
Όλα τα θέματα επί τάπητος στις άτυπες επαφές-«Δεν υπήρξε πρόοδος επί της ουσίας»
Συμφώνησαν σε πολυμερή και συζητήσεις στην Κύπρο για άνοιγμα οδοφραγμάτων Χριστοδουλίδης και Τατάρ
Ολοκληρώθηκε η κοινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη-Αναμένονται οι πρώτες τοποθετήσεις