Συμφώνησαν σε πολυμερή και συζητήσεις στην Κύπρο για άνοιγμα οδοφραγμάτων Χριστοδουλίδης και Τατάρ

Mε διευρυμένες άτυπες επαφές στην Κύπρο αλλά και σε πολυμερές επίπεδο αναμένεται να συνεχιστεί η διαδικασία στο Κυπριακό, με βάση τις αποφάσεις που λήφθηκαν στην τριμερή συνάντηση, που έλαβε χώρα τα ξημερώματα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Ο Αντόνιο Γκουντέρες έθεσε κάποιες ιδέες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Ερσίν Τατάρ, θεωρώντας πως το δείπνο πήγε πολύ καλά. Αντιθέτως, το συμπέρασμά του είναι πως η αποστολή της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ δεν πέτυχε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΗΕ, ο ΓΓ φιλοξένησε ένα άτυπο δείπνο ανάμεσα στον ηγέτη της ε/κ κοινότητας, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας, κ. Ερσίν Τατάρ.

Ο ΓΓ υπενθύμισε την αποστολή της προσωπικής του απεσταλμένης στην Κύπρο, κ. Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, που του υπέβαλε την τελική της έκθεση τον Ιούλιο. «Παρά τις προσπάθειες της προσωπικής απεσταλμένης του και της εμπλοκής με τους δύο ηγέτες, τους πολιτικούς παράγοντες και την κοινωνία των πολιτών στο νησί, καθώς και τις εγγυήτριες δυνάμεις και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα, «δεν βρέθηκε κοινό έδαφος ανάμεσα στους ηγέτες για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό».

Περαιτέρω, αναφέρεται ότι ο κ. Γκουτέρες ενθάρρυνε τους ηγέτες να σκεφτούν πώς θα γεφυρώσουν το χάσμα στις θέσεις τους και να ξαναχτίσουν εμπιστοσύνη, ώστε να επιτρέψουν κινήσεις προς τη διευθέτηση.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν να έχουν μία άτυπη συνάντηση με μία ευρύτερη σύνθεση στο σύντομο μέλλον, υπό την αιγίδα του ΓΓ, για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα. Συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν στην Κύπρο, ώστε να εξετάσουν την πιθανότητα ανοίγματος νέων οδοφραγμάτων», προστίθεται.

Τέλος, τα ΗΕ σημείωσαν ότι ο Αντόνιο Γκουντέρες υπογράμμισε την συνεχή και σταθερή δέσμευση του Οργανισμού σε μια ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού, για το καλό όλων των Κυπρίων και των μελλοντικών γενιών.

«Η διερεύνηση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων θα συνεχιστεί μέσα από την πραγματοποίηση διευρυμένης συνάντησης που θα συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς.

Δειτε Επισης

Συμμετοχή Ελλάδας-Τουρκίας σε προσεχή συνάντηση για Κυπριακό προβάλλουν τουρκικά ΜΜΕ
Επαναλαμβάνει σύσταση για αποφυγή ταξιδιών στο Λίβανο το ΥΠΕΞ
Το άτυπο δείπνο και η πολιτική επικαιρότητα στον τ/κ Τύπο
Από το τέλμα σε άτυπη φάση το Κυπριακό-Σε δύο επίπεδα τα επόμενα βήματα
Επιμένει να θέτει ως προαπαιτούμενο διαπραγμάτευσης την «κυριαρχική ισότητα» ο Τατάρ
Τα τρία singles προέτασσε ο Πρόεδρος, τους σφετεριστές ο Τατάρ-Το παρασκήνιο του δείπνου στη Νέα Υόρκη
Επιστρέφει στο Κυπριακό η Ρόζμαρι Ντι Κάρλο-Αναλαμβάνει τα ηνία των άτυπων επαφών
Όλα τα θέματα επί τάπητος στις άτυπες επαφές-«Δεν υπήρξε πρόοδος επί της ουσίας»
Συμφώνησαν σε πολυμερή και συζητήσεις στην Κύπρο για άνοιγμα οδοφραγμάτων Χριστοδουλίδης και Τατάρ
Ολοκληρώθηκε η κοινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη-Αναμένονται οι πρώτες τοποθετήσεις