Σε εξέλιξη η τριμερής συνάντηση-«Στόχος η διερεύνηση της προοπτικής επανέναρξης»

Με τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό στο μενού, ξεκίνησε στις 2:00 τα ξημερώματα η τριμερής συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Ερσίν Τατάρ και του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Η κοινή συνάντηση έχει μορφή δείπνου, το οποίο λαμβάνει χώρα στον 38ο όροφο του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών. Εντός της αίθουσας βρίσκονται μόνο οι τρεις τους, ενώ οι αντιπροσωπείες αποφασίστηκε όπως περιμένουν απ' έξω.

Στόχος της τριμερούς είναι να αποφασιστούν οι ενέργειες εκείνες που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μετά το πολυετές τέλμα, παρόλο που ο Τατάρ επιμένει πως δεν υπάρχει ατζέντα. Ο ΓΓ του ΟΗΕ δείχνει να έχει κατά νου συγκεκριμένα σενάρια για το πώς θα μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία, τα οποία θα παρουσιάσει στα μέρη και θα γίνει σχετική συζήτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντίστροφη μέτρηση για την κοινή συνάντηση-Ξεκαθαρίζει το σκηνικό στο Κυπριακό

Οι σκέψεις του κ. Γκουτέρες δεν έχουν γίνει γνωστές. Αυτό που είναι καλά γνωστό είναι πως, με δεδομένη τη βούληση του Νίκου Χριστοδουλίδη για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, εκείνο που πρέπει να γίνει για να ευοδωθεί ο στόχος είναι να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και εδώ είναι που ο ΓΓ θα πρέπει να επιδείξει τη διπλωματική του ικανότητα. Ο Τατάρ θέτει εμπόδια, κάτι που αναμένεται να κάνει και κατά τη διάρκεια του δείπνου, ενώ μέχρι πρότινος μπλόκαρε ακόμη και την ελάχιστη κινητικότητα, εξού και εκ των πραγμάτων βρίσκεται στα χαμηλά ο δείκτης των προσδοκιών.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν αναμένεται καμία εξέλιξη, καθώς στόχος είναι να γίνουν κάποια βήματα, έστω και μικρά, που να θέτουν το Κυπριακό σε πορεία επανέναρξης των συνομιλιών. Σε μεγάλο βαθμό, όμως, η έκβαση της συνάντησης θα εξαρτηθεί από την στάση που θα επιδείξει ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος, μεταβαίνοντας στην Νέα Υόρκη, ανέφερε για άλλη μία φορά πως η προτεραιότητά του είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από την επανεκκίνηση. Αναφέρθηκε και πάλι στην απαράδεκτη αξίωση περί «κυριαρχικής ισότητας», στις απευθείας πτήσεις, το απευθείας εμπόριο και τις απευθείας διπλωματικές σχέσεις ως προαπαιτούμενα, ακόμη και στα παράπονά του για τις διώξεις των σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα από την Κυπριακή Δημοκρατία, παρουσιάζοντας τα ως θέματα συζήτησης.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ειλικρινή πολιτική βούληση προσέρχεται με στόχο να διεξαχθεί μια εποικοδομητική, γόνιμη συζήτηση, ευθυγραμμισμένη με το διεθνές δίκαιο και το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», τόνισε σε ανάρτησή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η κοινή συνάντηση.

Πρόσθεσε πως στόχος αυτής της συνάντησης είναι η διερεύνηση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο ίδιο τραπέζι αλλά σε μεγάλη απόσταση ο Πρόεδρος και ο Τατάρ-Η ώρα της αλήθειας για το Κυπριακό

Η ατζέντα Τατάρ είναι, στην πραγματικότητα, εκτός συζήτησης, αφού τόσο η πλευρά του ΟΗΕ, όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παραμένουν δεσμευμένοι από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δείχνει, ωστόσο, το σημείο εκκίνησης για τον ίδιο και τις πρακτικές δυσκολίες που αυτό δημιουργεί στην προσπάθεια επίτευξης προόδου.

Μετά το δείπνο αναμένεται η κάθε πλευρά να γνωστοποιήσει τα συμπεράσματά της, ενώ θα φανεί κατά πόσο θα επιτευχθεί συμφωνία επί κάποιου κοινού ανακοινωθέντος ή αν θα υπάρξει ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα σενάρια Γκουτέρες, το concept paper της Ολγκίν και τα επόμενα βήματα επί τάπητος

Από πλευράς του ο Τατάρ, μιλώντας στην τηλεόραση του παράνομου «Μπαϊιράκ» πριν από την πραγματοποίηση του δείπνου είπε ότι σε αυτό θα θίξει τα θέματα των απευθείας πτήσεων, εμπορίου και επαφών για να ξεπεραστούν τα «εμπάργκο» που επιβλήθηκαν στους Τουρκοκύπριους. Θα εξηγήσει, συνέχισε, ότι η στάση της ε/κ πλευράς όσον αφορά τον κατασκευαστικό τομέα (σ.σ. συλλήψεις για τον σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα), τον τουρισμό και την εκπαίδευση έχει προκαλέσει ένταση και όχι συμφιλίωση «μεταξύ των δύο λαών», κατά την έκφρασή του.

Θα εκφράσει, συνέχισε, την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με την ε/κ πλευρά σε θέματα όπως η ενέργεια, το νερό, η παράτυπη μετανάστευση, η πολιτιστική κληρονομιά και η οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χωρίς καθαρή εικόνα για τις προθέσεις Γκουτέρες το δείπνο-Μίλησε με την Ολγκίν ο Πρόεδρος

Δειτε Επισης

Βέβαιη η Ραουνά για συνέχιση της αγαστής συνεργασίας με Δανία στο Τρίο Προεδρίας
Ομόφωνη έγκριση από Βουλή τροποποίησης του Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Έκκληση Ερχιουρμάν σε ηγέτες για συνδυασμό προτάσεων για τα οδοφράγματα
Πακέτο 50 κειμένων αναμένεται ενώπιον Επιτροπής Εσωτερικών για εκλογικές διαδικασίες
Προστασία συνόρων και μετανάστευση στη συνάντηση Ιωαννίδη και Γκιουλέκα
Λ Φουρλάς: Το Kυπριακό να συμπεριληφθεί στην ατζέντα συνομιλιών της Ύπατης Εκπροσώπου στην Τουρκία
Επανέλαβε την ετοιμότητα της Λευκωσίας ο Λετυμπιώτης-«Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα»
Χωρίς το ΟΚ της Τουρκίας δεν πρόκειται να υπάρξει ομοσπονδία όποιος κι αν εκλεγεί «πρόεδρος»
Ενημερώθηκε για τα συμπεράσματα των Αμερικανών για την βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Πάλμας
Παρακολουθεί τις δραστηριότητες της ΚΔ στο οικόπεδο πέντε το Τουρκικό ΥΠΑΜ-«Εκτός δικαιοδοσίας της Άγκυρας»