Ξεψειρίζουν το κείμενο της συλλογικής σύμβασης οι συντεχνίες γιατρών και νοσηλευτών-Προσεχώς η υπογραφή

Εδώ και μία εβδομάδα οι συντεχνίες επεξεργάζονται το κείμενο της συλλογικής σύμβασης για τους κυβερνητικούς ιατρούς και νοσηλευτές, μετά την καταρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον ΟΚΥπΥ πριν από περίπου επτά μέρες, βάζοντας έτσι μία τελεία στον πόλεμο που ξέσπασε εδώ και αρκετό καιρό. Το μόνο που αναμένεται τώρα είναι να πέσουν και επίσημα οι υπογραφές, παρόλο που εγέρθηκαν κάποια ζητήματα από πλευράς συντεχνιών, τα οποία αναμένεται να επιλυθούν σύντομα.

Πληροφορίες του REPORTER αναφέρουν πως, αμέσως μετά τη συνάντηση του ΟΚΥπΥ με τις έξι συντεχνίες, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΥΝΟ, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, στάλθηκε σχεδόν αμέσως το κείμενο της σύμβασης και έτσι δόθηκε χρόνος σε αυτές να το επεξεργαστούν για να διαφανεί αν υπάρχει η οποιαδήποτε διαφωνία σε συγκεκριμένα σημεία, όπως έχει γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν. Στη συνέχεια, αφού συμφωνήσουν και οι έξι συντεχνίες, αναμένεται να πέσουν και επίσημα οι υπογραφές.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τις τελευταίες ημέρες εκφράστηκαν από συντεχνίες μικρές διαφωνίες για συγκεκριμένα θέματα εντός του κειμένου της συλλογικής σύμβασης. Ένα από αυτά τα σημεία ήταν το ζήτημα των μισθολογικών αυξήσεων και τον τρόπο που αυτές θα εφαρμόζονται στους μισθούς κάθε χρόνο.

Βάσει νομοθεσίας, κάθε τρία χρόνια δίνονται αυξήσεις στους μισθούς τόσο των γιατρών όσο και των νοσηλευτών, μία πρόνοια η οποία αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Βουλής ώστε να τροποποιηθεί. Συμφωνήθηκε η 2,5% αύξηση στους μισθούς για το 2022 και 2,75% για το 2023, 2024 και 2025. Το ζήτημα που τέθηκε είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτά τα ποσοστά θα εφαρμόζονται ανά έτος στους μισθούς και αν θα γίνονται επί του αρχικού μισθού ή της αύξησης.

Οι συντεχνίες που έθεσαν ζητήματα για σημεία της σύμβασης πραγματοποίησαν μία συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, στην οποία συζητήθηκε τόσο το συγκεκριμένο θέμα, όσο και ακόμη δύο-τρία σημεία, τα οποία δεν φαίνεται να δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα ως προς την πλήρη συμφωνία. Αυτό, ωστόσο, που συμφωνήθηκε είναι πως όλα αυτά τα σημεία θα τεθούν ενώπιον των νομικών τμημάτων των συντεχνιών, τα οποία θα καταλήξουν αν δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει για άλλη μία φορά σε ναυάγιο. Στο παρόν στάδιο τα νομικά τμήματα πραγματοποιούν επεξεργασία των συγκεκριμένων σημείων και αναμένεται η ενημέρωση.

Το κλίμα, ωστόσο, που επικρατεί στις συντεχνίες είναι αρκετά θετικό, αφού κατάφεραν να εξασφαλίσουν σχεδόν ό,τι είχαν ζητήσει και έτσι, μετά και την τελική επεξεργασία των σημείων αυτών, αναμένεται να οριστεί συνάντηση με εκπροσώπους του ΟΚΥπΥ και των έξι συντεχνιών, ώστε να πέσουν οι υπογραφές, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων ημερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Ξεψειρίζουν το κείμενο της συλλογικής σύμβασης οι συντεχνίες γιατρών και νοσηλευτών-Προσεχώς η υπογραφή
Είχε εγκριθεί από ειδικούς ο χώρος για το κέντρο παραβατικών μαθητών-Καθυστερεί η λειτουργία του
Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 1 εκατ. ευρώ στο Τζόκερ
Διερεύνηση περιστατικού σε βάρος μαθητή με ΔΕΠΥ ζητά η Ισότητα
Να καταστήσει σαφές τι είναι επιτρεπτό για μεταφορά από κατεχόμενα καλεί Τμ. Τελωνείων η Επ. Διοικήσεως
Ο διάλογος είναι το καλύτερο μέσο για την επίλυση διαφορών, διαμηνύει στους μαθητές ο Χαρτσιώτης
Την ενδεχόμενη διαγραφή προστίμων εταιρειών από Έφορο συζήτησε η Επιτροπή Ενέργειας
Το πρόβλημα της στέγασης στην Κύπρο-Τι έδειξε η έρευνα της Eurostat και το αποτέλεσμα της εξίσωσης του Μάκη Κεραυνού
Superhome: Πρώτη προτεραιότητα η ασφάλεια των πελατών και του προσωπικού μας-Λύπη για το συμβάν στο Neon Mall of Pafos
Ύψιστη προτεραιότητα μια κοινωνία ισότητας και σεβασμού διαμηνύει η Υπ. Παιδείας