Δεν βλέπει συμμόρφωση σχετικά με περιορισμένη πρόσβαση Ελεγκτικής σε πληροφορίες η Κομισιόν

Δεν υπάρχει ακόμα συμμόρφωση προς τις συστάσεις της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2024 για το κράτος δικαίου που αφορούν την περιορισμένη πρόσβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε πληροφορίες, γεγονός που επηρεάζει την ικανότητά της ώστε να διενεργεί αποτελεσματικά ελέγχους, ανέφερε την Τρίτη αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνάντηση στη Λευκωσία με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου, και τα μέλη της επιτροπής, Ανδρέας Πασιουρτίδης και Ειρήνη Χαραλαμπίδου είχαν συνάντηση για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2024 για το κράτος δικαίου στην Κύπρο, με αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ηγείτο η Κορίνα Ούλριχ, Διευθύντρια Διεθνών και Οριζόντιων Υποθέσεων της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε αυτήν συμμετείχαν οι Νίκος Ίσαρης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Γρηγορία Γαβριηλίδου και Νέστωρ Λάμπρος της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν.

Ο κ. Δημητρίου, αναφέρεται, καλωσορίζοντας την αντιπροσωπία της ΕΕ, «εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημείωσε η Κύπρος σε σχέση με την υλοποίηση των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία καταγράφεται στην ετήσια Έκθεσή της για το έτος 2024». Παράλληλα, σημείωσε ότι η εξέταση των ετήσιων εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου «αποτελεί προτεραιότητα» της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στα θέματα που απασχόλησαν την Επιτροπή, όπως η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων αξιωματούχων και ορισμένων εκτεθειμένων προσώπων (πόθεν έσχες), η λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, τα διαχρονικά προβλήματα που παρουσιάζονται λόγω έλλειψης μηχανισμών ελέγχων και ισορροπιών (checks and balances) σε σχέση με ζητήματα εξουσίας και λειτουργίας του κράτους, καθώς και η παρακολούθηση της εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου που ρυθμίζει το λόμπινγκ, προστίθεται.

Η κ. Ούλριχ, «αφού συμφώνησε ότι η Κύπρος έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε ότι το κράτος δικαίου παραμένει προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η έκθεση για το έτος 2024 περιλαμβάνει για πρώτη φορά τέσσερα κεφάλαια ανά χώρα που αφορούν τις εξελίξεις για το κράτος δικαίου σε υποψήφιες προς ένταξη χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήτοι την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία».

«Επιπλέον, επισήμανε ότι δεν υπάρχει ακόμα συμμόρφωση προς τις συστάσεις που αφορούν την περιορισμένη πρόσβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε πληροφορίες, γεγονός που επηρεάζει την ικανότητά της ώστε να διενεργεί αποτελεσματικά ελέγχους, καθώς και τους οικονομικούς πόρους, ανθρώπινους και τεχνικούς για την αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων της Αρχής κατά της Διαφθοράς», σημειώνεται.

Ο κ. Πασιουρτίδης, προστίθεται, αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, «επισημαίνοντας παράλληλα τόσο την ανάγκη συνδρομής όλων για την υλοποίηση των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς ενίσχυση του κράτους δικαίου όσο και το γεγονός ότι ορισμένοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να διαφωνούν με την υποχρέωση υποβολής δήλωσης των περιουσιακών τους στοιχείων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κ. Χαραλαμπίδου «εστίασε στην ανάγκη για ενίσχυση των θεσμών και ειδικότερα αναφέρθηκε σε επισημάνσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση και αφορούν στο ρόλο, τα προνόμια και το ανέλεγκτο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας σε σχέση με την συνταγματική εξουσία του για άσκηση δίωξης, αναστολή ή διακοπή της διαδικασίας». «Συναφώς, ενημέρωσε την αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την διακομματική πρωτοβουλία Βουλευτών που αποσκοπεί στη νομοθετική ρύθμιση του θέματος αυτού», αναφέρεται και προστίθεται ότι αναφέρθηκε και σε προκλήσεις που αντιμετωπίζουν άλλοι ανεξάρτητοι θεσμοί στην Κύπρο.

Αναφέρεται, η επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «τόνισε», μεταξύ άλλων, τη σημασία έγκαιρης και αποτελεσματικής λειτουργίας του δικαστικού συστήματος, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς αυτό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αντίστροφη μέτρηση για την κοινή συνάντηση-Ξεκαθαρίζει το σκηνικό στο Κυπριακό
Συντριπτικά εναντίον της «εθνικής πολιτικής» του Τατάρ οι Τ/κ-Θέλουν ομοσπονδία και «ψηφίζουν» Έρχιουρμαν
Δεν βλέπει συμμόρφωση σχετικά με περιορισμένη πρόσβαση Ελεγκτικής σε πληροφορίες η Κομισιόν
Νέο υποψήφιο για την «προεδρία της βουλής» θα υποδείξει το ΚΕΕ-Απ’ την αρχή η διαδικασία
Η ανάγνωση της Μαρκουλλή για την τριμερή στη Νέα Υόρκη-Πού βρίσκεται το κλειδί
Διαψεύδει για φυσικό αέριο από το Ισραήλ ο Παπαναστασίου-«Πιο ρεαλιστική πρόταση το τερματικό»
Με ειλικρινή πολιτική βούληση στην τριμερή ο Πρόεδρος-Στόχος η επανέναρξη των συνομιλιών
Η Κύπρος ψήφισε το 60% νομοθετημάτων για το Σχεδίο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Έρευνα στα κατεχόμενα-Η πλειοψηφία των Τ/κ επιθυμεί λύση Κυπριακού
Ευχαριστίες Στάρμερ στον Πρόεδρο για συνεργασία σε θέματα άμυνας και ασφάλειας