«Οι εργαζόμενοι βιώνουν βάναυσες συμπεριφορές»-Δέσμη νομοσχεδίων για τη βία στο χώρο εργασίας

«Οι εργαζόμενοι βιώνουν βάναυσες συμπεριφορές στο χώρο εργασίας τους». Αυτό καταγγέλθηκε ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, η οποία άνοιξε το ζήτημα της βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, μετά την κατάθεση δέσμης νομοσχεδίων από το Υπουργείο Εργασίας. Πάντως, διαφάνηκε πως υπάρχει σύγκληση απόψεων με τους εμπλεκόμενους φορείς να ζητούν από τη Βουλή να θεσπίσει το νόμο, όσο το δυνατό συντομότερα.

Η Επιτροπή Εργασίας έθεσε υπό εξέταση τα νομοσχέδια που κατέθεσε το Υπουργείο Εργασίας, που αφορούν στο θέμα της βίας και παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, ώστε να ρυθμιστεί η εθνική νομοθεσία και να ακολουθεί τη σύμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εκδόθηκε τα προηγούμενα έτη.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, στην αρχική παρουσίαση των νομοσχεδίων, επεσήμανε πως «θεωρώ ότι τα νομοσχέδια που τέθηκαν ενώπιον σας, είναι ενδεικτικά της συλλογικής ετοιμότητας που υπάρχει από πολιτεία και κοινωνία για αναβάθμιση των προτύπων που πρέπει να υιοθετούμε όλοι, για τον τρόπου που λειτουργούμε ως κοινωνία. Ειδικά με την προώθηση κατάλληλης κουλτούρας με τα χαρακτηριστικά που θέλουμε, που αποτελούν προϋπόθεση για να πετύχουμε τους στόχους μας, ώστε όλοι οι πολίτες που μπορούν να εργαστούν να έχουν πρόσβαση σε χώρους εργασίας που χαρακτηρίζονται από τον αλληλοσεβασμό από όλους».

Συνεχίζοντας, ο κ. Παναγιώτου υπέδειξε ότι «μέσα από τη συζήτηση που ξεκινά σήμερα, η νομοθεσία που για την οποία ξεκίνησε νομοπαρασκευαστική διαδικασία το 2019, έχουν προωθηθεί τρία νομοσχέδια. Ένα από τα τρία νομοσχέδια έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών για την κύρωση της σύμβασης. Κάθε εργοδότης θα έχει την υποχρέωση για διαμόρφωση πολιτικής, την ευθύνη της ενημέρωσης των εργαζομένων, για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, διερεύνηση σχετικών καταγγελιών. Προνοούνται ποινές, που υπάρχουν για φυλάκιση, χρηματικό πρόστιμο, που θα αγγίζουν και νομικά πρόσωπα. Θεωρώ ότι τα νομοσχέδια αυτά είναι πολύ σημαντικά, είναι απαραίτητο να καταφέρουμε όλοι μέσα από την εξέλιξη της συζήτησης να στείλουμε το μήνυμα για τη μηδενική ανοχή απέναντι σε περιστατικά βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας. Το να μπορούν να εργαστούν σε ένα περιβάλλον χωρίς βία και παρενόχληση είναι απαραίτητο».

Από πλευράς της, η Επίτροπος Νομοθεσίας, Λουίζα Ζαννέτου, τόνισε πως η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που συστάθηκε το 2019 άρχισε τις εργασίες της μετά από την έγκριση από την ΕΕ. «Θέλω να πω ότι ειδικά στην περίπτωση αυτή, ήταν αρκετά χρήσιμη η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, επειδή υπήρχαν αρκετά θέματα του Υπουργείου Εργασίας. Ο νόμος αυτός έχει ομοιότητες με το νόμο που αφορά τα θέματα έμφυλων διακρίσεων που είναι και εκεί η παρενόχληση. Έπρεπε να χωρίσουμε τα ζητήματα που πραγματεύεται η σύμβαση και να απομονώσουμε τη βία και παρενόχληση, ασχέτου φύλου. Στο χώρο του εργατικού δικαίου βασίζεται το κείμενο των νομοσχεδίων. Η βία και παρενόχληση η προστασία της εντάσσεται στα ανθρώπινα δικαιώματα. Με τον κώδικα θα δίνεται η ευκαιρία να ξέρει ο εργοδοτούμενος τι να περιμένει από τον εργοδότη του αλλά και τους συναδέλφους του. Ήταν χρήσιμη η ανταλλαγή απόψεων με τους εμπλεκόμενους».

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Ελένη Κουζούπη, στη δική της τοποθέτηση, επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό εγχείρημα, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί με την κύρωση της Σύμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Μετά από μελέτη του ΟΗΕ και του ΠΟΥ, κατέδειξε πως το 12% των εργαζομένων στην ΕΕ έχει δεχθεί μία αρνητική συμπεριφορά στο χώρο εργασίας του. Το 45% των θυμάτων αναφέρουν αυτό που τους έχει συμβεί. Όπως αναφέρθηκε, κατατέθηκαν τρία νομοσχέδια. Θεωρούμε ότι θα έπρεπε να συζητούνται την ίδια στιγμή τα νομοσχέδια».

Ικανοποίηση εμπλεκόμενων φορέων

Οι εμπλεκόμενοι φορείς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προώθηση των εν λόγω νομοσχεδίων στη Βουλή, που αγγίζουν το συγκεκριμένο θέμα. Η λειτουργός του γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νάσια Διονυσίου, επεσήμανε πως ήταν ένα πάγιο αίτημα του γραφείου τους ότι έπρεπε να ρυθμιστεί το συγκεκριμένο ζήτημα. «Καταθέσαμε τις απόψεις μας, περιοριστήκαμε στο να ξεκαθαριστεί ο ρόλος του γραφείου μας, για να είναι ξεκάθαρο ότι το γραφείο δεν μπορεί να εξετάσει διαφωνίες που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα, αλλά μόνο για το δημόσιο τομέα».

Στη συνέχεια, η κα. Διονυσίου θέλησε να ξεκαθαρίσει κάποια ζητήματα που προβληματίζουν το γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως, σημειώνοντας πως «το ένα ζήτημα είναι ότι η συγκεκριμένη σύμβαση αναφέρει πως εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς, δημόσιους και ιδιωτικούς και υπάρχει σημαντικός ρόλος των δημόσιων αρχών. Δεν είμαστε σίγουροι πως μέσα από το νομοσχέδιο καλύπτονται όλοι οι τομείς. Το δεύτερο είναι το θέμα των ορισμών. Από τη στιγμή που ερχόμαστε να ποινικοποιήσουμε τέτοιες συμπεριφορές, πρέπει να είμαστε πιο συγκεκριμένοι για να προστατεύουμε τους εργοδότες και τους εργαζόμενους».

Αναφερόμενη σε καταγγελίες που λαμβάνει το γραφείο της Επιτρόπου, η Νάσια Διονυσίου υπέδειξε ότι «εμείς λαμβάνουμε καταγγελίες, διαπιστώνουμε ότι πολλές φορές δεν είναι εκφοβισμός στο χώρο εργασίας και είναι θέμα διαφωνίας. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι πρέπει να γίνει με αυτές τις καταγγελίες, για να μην χάνουμε τις σοβαρές περιπτώσεις».

Στη δική της τοποθέτηση, η γραμματέας του γραφείου γυναικών εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ, Μαρίνα Κούκου, υπέδειξε πως η προσπάθεια για να ρυθμιστεί νομοτεχνικά το συγκεκριμένο θέμα ξεκίνησε από το 2009 και δεκαπέντε χρόνια μετά προωθήθηκαν τα εν λόγω νομοσχέδια. «Δεκαπέντε χρόνια μετά, δυστυχώς έχουν αλλάξει καταστάσεις και όχι προς το καλύτερο. Το νομοσχέδιο που έχουμε ενώπιον μας είναι βελτιωμένο και καλύπτει τις εισηγήσεις μας στην πλειοψηφία. Μία από τις εισηγήσεις μας είναι να μεταφερθούν ευνοϊκές ρυθμίσεις από τον περί Ίσης μεταχείρισης σε αυτό το νόμο. Κάποιες άλλες δεν έχουν και εμείς θέλουμε να γίνει. Αναφορικά με τους αντιπρόσωπους, θέλουμε να μπει ερμηνεία, για να ξεκαθαρίσει τι σημαίνει αντιπρόσωπος. Εμείς θέλουμε να μπει ότι είναι οι οργανώσεις εργαζομένων».

Η γραμματέας τμήματος εργαζομένων γυναικών της ΣΕΚ, Δέσποινα Ησαΐα, από πλευράς της, σημείωσε πως η κύρωση και εφαρμογή της σύμβασης είναι σημαντική εξέλιξη, επειδή στους χώρους εργασίας, οι εργαζόμενοι βιώνουν βάναυσες συμπεριφορές. «Πριν ένα χρόνο, παρουσιάστηκε έρευνα της ΣΕΚ που έλεγε 1 στους 2 είναι θύματα εργασιακού εκφοβισμού. Είναι ξεκάθαρες οι συμπεριφορές, μπορεί ο καθένας να το καταλάβει. Η σύμβαση γίνεται επειδή ο νόμος περί ίσης μεταχείρησης, δεν κάλυπτε όλες τις περιπτώσεις εργασιακού εκφοβισμού. Η έκκληση της ΣΕΚ είναι να μην χρονοτριβήσετε στην κύρωση της σύμβασης με την ψήφιση της νομοθεσίας».

Στη δική του τοποθέτηση, ο γραμματέας ανθρωπίνου δυναμικού της ΔΕΟΚ, Κωνσταντίνος Ελευθερίου, εξέφρασε ανησυχία για τον τρόπο που θα γίνονται οι έλεγχοι των καταγγελιών, βάσει των νομοσχεδίων που κατατέθηκαν. «Έχει συζητηθεί το θέμα, έχουν κατατεθεί οι απόψεις και είμαστε απόλυτα σύμφωνοι. Είναι ένα βήμα προς ένα ασφαλέστερο χώρο εργασίας, στην προσπάθεια εξάλειψης της βίας. Θεωρούμε ότι και μετά την ψήφισή του, η αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου χρειάζεται συνεργασία από όλους. Να εκφράσω μία ανησυχία. Στο ένα νομοσχέδιο αναφέρεται πως ο έλεγχος θα γίνεται από την Υπηρεσία Επιθεώρησης, που έχει επιφορτιστεί με τις νομοθεσίες και ο αριθμός των επιθεωρητών είναι χαμηλός».

Το Υπουργείο Εργασίας κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να του αποστείλουν το συντομότερο δυνατό τις εισηγήσεις τους, ώστε να τις μελετήσουν και αναμένεται σε δύο εβδομάδες να βρεθούν ξανά ενώπιον της Βουλής, για συνέχιση της συζήτησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από συντριβή μικρού αεροπλάνου στο κέντρο τουριστικής πόλης της Βραζιλίας
Ερωτηματικά για τους χειρισμούς των υπηρεσιών που διέθεταν πληροφορίες για τον 50χρονο δράστη στο Μαγδεμβούργο
Πυκνή τροχαία κίνηση στον Καλοπαναγιώτη λόγω του Χριστουγεννιάτικου Χωριού-Οι διευθετήσεις της Αστυνομίας
Deal Κυβέρνησης με Hermes για τα αεροδρόμια απογειώνει ως διεθνή ταξιδιωτικό κόμβο την Κύπρο-Η συμφωνία που επιτεύχθηκε
Νέες απειλές από τον Βλαντίμιρ Πούτιν-Υποσχέθηκε περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-Πότε θα τεθεί σε ισχύ
Συνελήφθησαν 42 παράνομοι αλλοδαποί έπειτα από επιχείρηση της Αστυνομίας-Οι εννέα επαναπατρίστηκαν
Αυξάνονται οι περιπολίες και οι έλεγχοι της Αστυνομίας ενόψει εορταστικής περιόδου
Διακόσιες οικογένειες θα στηριχθούν με δωροκουπόνια και τρόφιμα ενόψει εορτών στην Πάφο
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»