Έκοψε την κουβέντα για το ωράριο των καταστημάτων ο Παναγιώτου-Δεν κλείνουν την Κυριακή

Έκοψε την κουβέντα, αναφορικά με τη συζήτηση για τη λειτουργία των καταστημάτων και την Κυριακή ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, ο οποίος ξεκαθάρισε ενώπιον της Βουλής πως η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι δεν συνιστάται λόγος για αλλαγή των δεδομένων, όπως έχουν διαμορφωθεί την τελευταία δεκαετία. Αυτό σημαίνει πως τα καταστήματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν και την Κυριακή.

Το θέμα τέθηκε εκ νέου ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας, με τους βουλευτές να ζητούν από το Υπουργείο Εργασίας να ξεκαθαρίσει τη θέση της Κυβέρνησης, δεδομένου πως οι ίδιοι εντοπίζουν ένα νομοθετικό κενό, καθώς βάσει νόμου, τα γενικά καταστήματα είναι κλειστά τις Κυριακές, κάτι που δεν εφαρμόζεται, ενώ δεν υπάρχει ούτε κάποιο διάταγμα που να ρυθμίζει το ζήτημα, όπως προνοεί η σχετική νομοθεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οδηγείται στο Υπουργικό η πρόταση για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Δεν τα βρίσκουν για το 12%

Ο υπουργός Εργασίας, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα, επεσήμανε πως «το εμπορικό περιβάλλον, όπως έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο την τελευταία δεκαετία, θεωρούμε ότι έχει ενεργήσει θετικά και δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν δεδομένα που να οδηγούν στην κατεύθυνση οποιασδήποτε διαφοροποίησης. Οι αποφάσεις έχουν διαμορφώσει ένα εμπορικό περιβάλλον που μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να συνιστούν ότι πρέπει να διαφοροποιηθεί, επειδή δεν εντοπίζονται παραβιάσεις».

Ο κ. Παναγιώτου ξεκαθάρισε, παράλληλα, πως ως εκτελεστική εξουσία λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις συστάσεις της Νομικής Υπηρεσίας, ώστε να αξιολογηθεί κατά πόσο πρόνοιες της νομοθεσίας, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, χρειάζεται να διαγραφούν από τη νομοθεσία και κατά πόσο χρειάζεται να εκδοθεί οποιαδήποτε απόφαση, με τη μορφή του διατάγματος, για να προσδιορίζει οτιδήποτε χρειάζεται.

«Είμαστε πρόθυμοι να προβούμε σε ενέργειες τροποποίησης της νομοθεσίας. Μαζί με το Υπουργείο Εμπορίου, που έχει εκ των πραγμάτων τη μεγαλύτερη εξειδίκευση με τη λειτουργία της αγοράς και των κανόνων για εμπορική δραστηριότητα, να προβούμε σε αλλαγές. Το εμπορικό περιβάλλον που λειτουργεί, χωρίς να υπάρχουν αρνητικά στοιχεία που να προκαλεί προβλήματα για τους εργαζόμενους, θεωρούμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και δεν υποστηρίζουμε οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτό το περιβάλλον. Θεωρούμε πως η επαναφορά και επανάληψη θεμάτων, δημιουργεί επενδυτική ανασφάλεια, σε μία περίοδο που δεν είναι χρήσιμο να γίνεται λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραμένουν τα κενά για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων-Ανοίγει ξανά τη συζήτηση η Βουλή

Δεν πείστηκαν οι βουλευτές της Επιτροπής

Οι απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός Εργασίας δεν έπεισαν τους βουλευτές, με τον πρόεδρο της Επιτροπής και βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Καυκαλιά, να αναφέρει πως πρόκειται για μία συζήτηση που είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα και μάλιστα πάρα πολλές φορές και το βασικό ερώτημα της Επιτροπής παραμένει αναπάντητο.

«Υπάρχει νομοθετικό κενό ή όχι; Θα το καλύψουμε; Μας είπατε ξανά ότι είστε σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία. Η νομοθεσία λέει ότι γενικά καταστήματα είναι κλειστά τις Κυριακές, εκτός αν υπάρχει διάταγμα σε ισχύ. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σε ισχύ διάταγμα. Είναι πολιτική θέση αυτό και δεν μπορώ να το αλλάξω, εκτός αν είμαι στην εκτελεστική εξουσία».

Απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα ζήτησαν και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, με τον Γιάννη Παναγιώτου να αναφέρει πως «μόλις έχουμε κάτι ενώπιον μας θα σας ενημερώσουμε. Είμαστε στη διάθεσή σας κάθε 2-3 μήνες να το εγγράφετε το θέμα και να επαναλαμβάνουμε τη συζήτηση. Όμως, από εκεί και πέρα αποτελεί απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας αν θα καταθέσει ενώπιον της Βουλής τροποποιήσεις για αλλαγή της νομοθεσίας ή πτυχή της εμπορικής δραστηριότητας. Εάν εσείς εντοπίζετε ότι η Βουλή χρειάζεται να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, είστε σε θέση να το πράξετε και όταν είστε εσείς εκτελεστική εξουσία να κλείνετε τα καταστήματα την Κυριακή».

Ο κ. Καυκαλιάς επέμενε ότι δεν έλαβε απάντηση στο ερώτημα της Επιτροπής κατά πόσο υπάρχει νομοθετικό κενό ή όχι και ο κ. Παναγιώτου επανέλαβε, από πλευράς του, ότι υπάρχουν πρόνοιες στην υφιστάμενη νομοθεσία που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Ανώτατο και δεν είναι σε ισχύ αυτή τη στιγμή.

«Πρακτικά, πέραν από τις ανησυχίες που εκφράζονται, δεν δημιουργούν οποιοδήποτε πρόβλημα. Για τη δυνατότητα έκδοσης διατάγματος που να καθορίζει τα ωράρια, δεν αποτελεί υποχρέωση της εκτελεστικής εξουσίας να το πράξει. Είναι μία δυνατότητα, που αν κριθεί ανάγκη να αξιοποιηθεί. Ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της Νομικής Υπηρεσίας, αν υπάρχει αναγκαιότητα για κάτι τέτοιο, θα το πράξουμε».

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Ελένη Κουζούπη, στην τοποθέτησή της, σημείωσε πως όσα ανέφερε ο υπουργός Εργασίας είναι ορθά. «Υπήρχε πρόταση νόμου, που ρύθμιζε το θέμα, ήταν αντισυνταγματικός και οι διατάξεις που ήταν στο νόμο για τα ωράρια, είναι ανενεργές. Με άλλη τροποποίηση επανήλθε η εξουσία στον υπουργό για έκδοση διατάγματος για να ρυθμιστεί το θέμα. Η εισήγησή μας είναι και την έχουμε θέσει και γραπτώς, καλό είναι, κάποια στιγμή, αν και εφόσον είναι η πολιτική θέση της Κυβέρνησης, να τροποποιηθεί ο νόμος και να ρυθμιστεί το θέμα. Εμείς έχουμε γνωματεύσει και την στείλαμε στην εκτελεστική εξουσία. Αναμένουμε το Υπουργείο να πάρει την απόφασή του και να ετοιμάσει τα νομοθετήματά του. Εσείς ως Βουλή δεν μπορείτε να προχωρήσετε στη ρύθμιση της αγοράς».

Θα επανέλθει η Επιτροπή

Οι τοποθετήσεις του υπουργού Εργασίας δεν έπεισαν τους βουλευτές, που εξακολουθούν να εντοπίζουν νομοθετικό κενό και αναμένεται να επαναφέρουν το θέμα προς συζήτηση. Ουσιαστικά, τα μέλη της Επιτροπής θεωρούν ότι η λύση είναι εύκολη και με μία έκδοση διατάγματος, μπορεί να βρεθεί λύση, εντούτοις το Υπουργείο δεν την εφαρμόζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέο «όχι» Παναγιώτου για ωράριο καταστημάτων-Παρέπεμψαν το ΑΚΕΛ σε Μαυρογιάννη, Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ

Δειτε Επισης

Διαφωνία Δήμου Π. Χρυσοχούς με προτεινόμενες χρεώσεις πόσιμου νερού
Το Τμήμα Γεωργίας διερευνά διάθεση χαλλουμιού κατά παράβαση προδιαγραφών ΠΟΠ
Στο Υπουργικό οι προϋπολογισμοί των ΕΟΑ-Μάχη για διόρθωση των προβλημάτων με τον «Ιππόδαμο»
«Οι εργαζόμενοι βιώνουν βάναυσες συμπεριφορές»-Δέσμη νομοσχεδίων για τη βία στο χώρο εργασίας
Μέσο ποσοστό κέρδους 165% για 15 προϊόντα στο «eΚοφίνι»
Έως το 2029 σε ισχύ Σχέδιο Κατάρτισης Εργαζομένων σε ξενοδοχεία
Έκοψε την κουβέντα για το ωράριο των καταστημάτων ο Παναγιώτου-Δεν κλείνουν την Κυριακή
Δίνει το στίγμα του ο νέος Ελεγκτής-«Η ανεξαρτησία είναι ένα θεμελιώδες θέμα για την Υπηρεσία»
Σοβαρές καταγγελίες από ασθενείς-Περιπτώσεις ιατρικής αμέλειας και κακομεταχείρισης ηλικιωμένων
Μνημόνιο μεταξύ Κύπρου και εταιρείας Khazna, για αναβάθμιση ψηφιακών υποδομών