Ένσταση επί του κατηγορητηρίου στην δίκη για Ανδρονίκου-Έδειξε ελαττωματικότητα η υπεράσπιση, επιφυλάχθηκε η απόφαση

Με προδικαστικές ενστάσεις ξεκίνησε και η σημερινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου για την υπόθεση δολοφονίας του Δημήτρη Ανδρονίκου που διαπράχθηκε τον περασμένο Απρίλιο στην Ανθούπολη και για την οποία παραπέμφθηκαν σε δίκη έξι πρόσωπα, εκ των οποίων ο ένας, ο οδηγός της μοτοσικλέτας που πλησίασε και σκότωσε το θύμα, παραδέχθηκε ενοχή και μετατράπηκε σε μάρτυρα κατηγορίας.

Με την έναρξη της διαδικασίας, ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου κάλεσε την Κατηγορούσα Αρχή να απαντήσει επί των αιτημάτων για λεπτομέρειες των αδικημάτων, λέγοντας πως είχε λάβει επιστολή από τους δικηγόρους των τριών εκ των κατηγορουμένων, ενώ είχε απαντήσει προηγουμένως και στον δικηγόρο του κατηγορούμενου δύο.

Κακουργιοδικείο: Έχουν δοθεί απαντήσεις; Θα πρέπει να κατατεθούν στο Δικαστήριο.

Κατηγορούσα Αρχή: Στις 26/9/2023 αποστάλθηκε επιστολή και απαντήθηκε στις 28/9/2024 στον δικηγόρο του κατηγορούμενου δύο. Όσον αφορά την διευκρίνιση που ζήτησε ο δικηγόρος του κατηγορούμενου δύο, απαντήθηκε στις 28/9/2024. Στις 13/10/2024 απαντήθηκε το αίτημα του δικηγόρου του κατηγορούμενου τρία και στις 8/10/2024 τα αιτήματα του δικηγόρου του κατηγορούμενου πέντε.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώτου κατηγορουμένου, Αντώνης Δημητρίου (σ.σ μαζί με Βίκτωρα Ακάμα και Μαρίνο Καουλλα) ανέφερε πως οι λεπτομέρειες που τους δόθηκαν δεν είναι ικανοποιητικές και εξέφρασε την θέση πως το κατηγορητήριο είναι ελαττωματικό. Την θέση του υιοθέτησαν και οι υπόλοιποι συνήγοροι υπεράσπισης, Αγαθοκλής Κορέλλης, Ανδρέας Ανδρέου, Αλέξανδρος Κληρίδης και Ανδρέας Τσεντίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ξεκαθάρισμα λογαριασμών» πριν την έναρξη της δίκης για Ανδρονίκου-Οι ενστάσεις και η λευκή επιταγή του μάρτυρα

Παίρνοντας τον λόγο, ο Αντώνης Δημητρίου ανέφερε πως ετοιμάστηκε σχετική αγόρευση, έκτασης περίπου 40 σελίδων, όπου μεταξύ άλλων, καταγράφονται αποφάσεις Δικαστηρίων, σε σχέση με το κατηγορητήριο, επί του οποίου εγέρθηκε η πρώτη ένσταση, ενώ έθεσε θέμα για το γεγονός πως στις λεπτομέρειες άλλαξε το πρόσωπο, το οποίο φέρεται να παρακίνησε ο πελάτης του, κατηγορούμενος ένα.

«Η συνάδελφος στην επιστολή της, μας πληροφορεί ότι ο κατηγορούμενος ένα διέπραξε τα εν λόγω αδικήματα, που σκοπό είχαν την φόνευση του θύματος. Θεωρώ, με όλο το σεβασμό, πως ο παράνομος κοινός σκοπός έπρεπε να είναι όχι η φόνευση του θύματος, αλλά αυτό που αναφέρεται στις κατηγορίες δυο με έξι. Γιατί, εάν αναγνώσει κάποιος το άρθρο 21, η συνάδελφος το έχει αντιστρέψει. Όσον αφορά την πρώτη κατηγορία, η Κατηγορούσα Αρχή μας έχει ενημερώσει πως ο κατηγορούμενος παρακίνησε και συμβούλευσε τον κατηγορούμενο πέντε να διαπράξει τον φόνο εκ προμελέτης. Αυτό είναι αντιληπτό και θεμιτό. Το πρόβλημα όμως είναι πως στην πρώτη κατηγορία, υπάρχουν ακόμα οι λεπτομέρειες, επέφεραν τον θάνατο του Δημήτρη Ανδρονίκου. Με λίγα λόγια, οι λεπτομέρειες είναι αντιφατικές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραδέχθηκε χωρίς δικηγόρο τη δολοφονία Ανδρονίκου ο οδηγός της μοτοσικλέτας-Μονόδρομος τα ισόβια

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Αγαθοκλής Κορέλλης, ανέφερε πως η ελαττωματικότητα του κατηγορητηρίου μόνο προδικαστικά μπορεί να τεθεί, εξού και τίθεται στην παρούσα φάση, ενώ υπέδειξε πως δεν υπάρχει μαρτυρία που στοιχειοθετεί τα αδικήματα σε βάρος του πελάτη του.

«Σύμφωνα με την ολότητα του ογκώδους μαρτυρικού υλικού, ουδόλως αποκαλύπτεται η παρακίνηση του κατηγορουμένου πέντε από τον κατηγορούμενο δύο. Βεβαίως, ήρθε η αοριστία αλλά κατά περιεχόμενο αντίκειται στο σύνολο του μαρτυρικού υλικού στην όψη του. Δεν υπάρχει υποστηρικτική της κατηγορίας μαρτυρίας».

Από την πλευρά της η Κατηγορούσα Αρχή, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως το θέμα της επάρκειας των λεπτομερειών εξετάζεται από το Δικαστήριο, ενώ υπέδειξε πως η υπεράσπιση έχει στα χέρια της το σύνολο του μαρτυρικού υλικού, το οποίο κατατέθηκε και ενώπιον Κακουργιοδικείου.

Περαιτέρω, ανέφερε πως «είναι η θέση της Κατηγορούσας Αρχής πως οι κατηγορίες είναι σαφείς και υπάρχει επαρκής πληροφόρηση και περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία των αδικημάτων», ενώ πρόσθεσε πως «δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες σε έκαστο κατηγορούμενο. Οι επιστολές είναι στο Δικαστήριο, το οποίο θα πρέπει να τις έχει υπόψιν του, όταν θα εξετάσει το αίτημα της υπεράσπισης. Συνεπώς, έχει αποσαφηνιστεί, κατά πόσο ένας κατηγορούμενος διώκεται στην βάση του άρθρου 20 ή 21, και όχι ως αυτουργός και επί της ουσίας τι έπραξε στη βάση αυτών των δύο άρθρων του ποινικού κώδικα».

«Όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν τέτοια πληροφόρηση που δύναται να απαντήσουν στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν», ανέφερε η Κατηγορούσα Αρχή, καλώντας το Κακουργιοδικείο να απορρίψει την ένσταση που τέθηκε από την υπεράσπιση ως προς την ελαττωματικότητα του κατηγορητηρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγέλλει στημένη κατάθεση με υποδείξεις και εκβιασμούς η πρώην μάρτυρας στην υπόθεση Ανδρονίκου-Όσα ισχυρίζεται

Το Κακουργιοδικείο όρισε την 22η Οκτωβρίου για απάντηση επί της ένστασης, με την σημερινή διαδικασία να διακόπτεται.

Σημειώνεται πως κατά την σημερινή διαδικασία, ήταν προγραμματισμένο να ακουστούν γεγονότα και να επιβληθεί ποινή στον εν λόγω κατηγορούμενο, ο οποίος όπως είχε αναφέρει η Κατηγορούσα Αρχή κατά την προηγούμενη διαδικασία, θα μαρτυρήσει εναντίον των υπολοίπων και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, για αυτό και κρατείται σε χώρο εκτός Κεντρικών Φυλακών.

Ωστόσο, το Κακουργιοδικείο ανέφερε πως η διαδικασία θα πρέπει να γίνει στις 22 Οκτωβρίου, άφοτου αποφασιστεί κατά πόσο θα απορριφθεί ή όχι η ένσταση, αφού ενδεχομένως να διαφοροποιηθούν δεδομένα για όλους τους κατηγορούμενους.

Η Κατηγορούσα Αρχή ζήτησε όπως οι κατηγορούμενοι παραμείνουν υπό κράτηση, ωστόσο ο δικηγόρος του κατηγορούμενου δύο φέρει ένσταση, λέγοντας πως υπάρχει μεταβολή μαρτυρίας. Ωστόσο, ανέφερε πως το θέμα της ένστασης του θα τεθεί την επόμενη φορά, χωρίς να επιθυμεί να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς όπως είπε ο Αντώνης Δημητρίου, πρόκειται για ευαίσθητα θέματα. Ένσταση αναμένεται να φέρει και ο δικηγόρος του δεύτερου κατηγορούμενου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλαξαν τα δεδομένα οι μάρτυρες κατηγορίας που αποσύρθηκαν στην υπόθεση Ανδρονίκου-«Μάχη» στο Κακουργιοδικείο

Δειτε Επισης

Οδηγείται στο Υπουργικό η πρόταση για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Δεν τα βρίσκουν για το 12%
Άγνωστοι μπούκαραν στο σπίτι ηλικιωμένης-Άρπαξαν χρήματα και χρυσαφικά υπό απειλή ξύλου
Ένσταση επί του κατηγορητηρίου στην δίκη για Ανδρονίκου-Έδειξε ελαττωματικότητα η υπεράσπιση, επιφυλάχθηκε η απόφαση
Χειροπέδες σε δυο πρόσωπα για εικονικό γάμο στην Πάφο
Σε κρίσιμη κατάσταση 39χρονος μετά από τροχαίο στη Λευκωσία-Πήρε φωτιά το όχημα του μετά τη σύγκρουση
Δύσκολο το εγχείρημα της τεχνητής βροχής-Η προσπάθεια που έγινε ξανά στην Κύπρο πριν από 52 χρόνια
Φρένο (και) στην ιδιωτική ποινική κατά Κατσουνωτού, ξεδοντιασμένη η Αρχή-Εκκρεμότητα οι δύο πειθαρχικές
Ξανά στο προσκήνιο τα προβλήματα σε δομές φιλοξενίας-Λόγια πολλά και από ουσιαστικές λύσεις τίποτα
Οι προφάσεις εν αμαρτίαις για την εμπορία προσώπων και οι δυσανάλογες ευθύνες στο Υφ. Μετανάστευσης
Στο ίδιο τραπέζι αλλά σε μεγάλη απόσταση ο Πρόεδρος και ο Τατάρ-Η ώρα της αλήθειας για το Κυπριακό