Οι προφάσεις εν αμαρτίαις για την εμπορία προσώπων και οι δυσανάλογες ευθύνες στο Υφ. Μετανάστευσης

Έντονο προβληματισμό προκαλεί η στάση που κρατά το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αναφορικά με το θέμα του συντονισμού της πολυθεματικής επιτροπής για την εμπορία προσώπων, που δεν παρουσιάζεται πρόθυμο να αναλάβει την ευθύνη, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ζήτημα καθαρά ποινικό, με τους βουλευτές να κάνουν λόγο για έλλειψη πολιτικής ευθύνης.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε να αγγίξει το σημαντικό θέμα, που αφορά στην εμπορία προσώπων και το γεγονός ότι η ευθύνη αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Υφυπουργείο Μετανάστευσης, καλώντας τους αρμόδιους φορείς να δώσουν απαντήσεις επί του θέματος. Αυτό που ξεκαθαρίστηκε από όλους τους εκπροσώπους των Υπουργείων και των Υφυπουργείων είναι ότι υπάρχει ένας αρκετά καλός συντονισμός, ανάμεσα στις υπηρεσίες που συμμετέχουν στην πολυθεματική επιτροπή και θεωρούν ότι ο λόγος που βρίσκεται η ευθύνη στο Υφυπουργείο Μετανάστευσης, είναι επειδή άπτεται του μεταναστευτικού ζητήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σοβαρές καταγγελίες για εμπορία γυναικών από συντρόφους τους-Μετακυλίζει την ευθύνη το Υπ. Δικαιοσύνης

Τοποθετήσεις που έχουν προκαλέσει την έντονη ενόχληση των βουλευτών, που θεωρούν ότι υπάρχει έλλειψη πολιτικής θέλησης, από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου, για να αναλάβει ουσιαστικά ένα θέμα που ανήκει ξεκάθαρα στη δική του πολιτική ευθύνη, δεδομένου ότι αφορά το οργανωμένο έγκλημα. Αυτό που προκάλεσε έντονη ενόχληση είναι το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης, κανένας αρμόδιος δεν αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα στον τρόπο διαχείρισης του προβλήματος, καθώς δεν θεωρείται οργανωμένο έγκλημα και αυτό που προέβαλαν όλοι ήταν ότι υπάρχει καλός συντονισμός.

Πάντως, από πλευράς Υπουργείου Δικαιοσύνης η αντίδραση ήταν έντονη. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος στην Επιτροπή επαναλάμβανε στις τοποθετήσεις του, ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο το ποινικό κομμάτι, αλλά αφορά στην πρόληψη, καθώς και την καταστολή του προβλήματος. Μάλιστα, υπήρξε αναφορά στο προφίλ των θυμάτων, τονίζοντας πως στην πλειοψηφία τους, πρόκειται για γυναίκες με καταγωγή από τρίτες χώρες, όπως Νεπάλ, Αφρική, Ρωσία κλπ.

Οι συγκεκριμένες αναφορές μόνο προβληματισμό προκαλούν, καθώς μαρτυρούν τον τρόπο που το Υπουργείο Δικαιοσύνης αντιμετωπίζει ένα σοβαρό ζήτημα, που άπτεται της ασφάλειας αρκετών πολιτών. Είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί πως θύματα εμπορίας δεν είναι μόνο γυναίκες και μόνο για σεξουαλικής φύσεως υποθέσεις, αλλά και οποιοδήποτε άτομο έρχεται με ένα συγκεκριμένο καθεστώς στην Κύπρο, είτε για εργασία, είτε για σκοπούς ιατρικής φύσεως.

Παρά το γεγονός ότι είναι διεθνώς αναγνωρισμένο πως η εμπορία προσώπων αναγνωρίζεται ως μία πτυχή του οργανωμένου εγκλήματος, στην Κύπρο δεν φαίνεται ότι αναγνωρίζεται ως τέτοιο ή τουλάχιστον η στάση των αρμόδιων Υπουργείων αυτό δείχνει. Το γεγονός ότι το Υπουργείο που φέρει την πολιτική ευθύνη της Αστυνομίας, η οποία καλείται να διερευνήσει τέτοιες υποθέσεις, ως το σώμα ασφαλείας, δεν δείχνει καμία πρόθεση και βούληση να αναλάβει την ευθύνη του ζητήματος, αφήνοντας την ευθύνη συντονισμού στο Υφυπουργείο Μετανάστευσης, είναι αρκετά ανησυχητικό.

Κι αυτό επειδή από τη μία πρόκειται για ένα νεοσύστατο Υφυπουργείο, που καλείται να αναλάβει ένα αρκετά βαρύ φορτίο, όσον αφορά στο μεταναστευτικό πρόβλημα, ειδικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Από την άλλη, το Υφυπουργείο Μετανάστευσης δεν είναι σε θέση να λάβει πολιτική απόφαση, η οποία να επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας και αντίδρασης της Αστυνομίας, καθώς δεν είναι πολιτικά αρμόδια για να δίνει οδηγίες στο σώμα ασφαλείας, σε αντίθεση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καυτή πατάτα η εμπορία προσώπων στο μεταναστευτικό-Μπαλάκι οι ευθύνες, φωνές για πρόχειρες αποφάσεις

Στο μεταξύ, κατά τη συζήτηση έγινε αναφορά σε ένα νομοσχέδιο, το οποίο ετοιμάστηκε, προωθήθηκε στη Νομική Υπηρεσία, ωστόσο όταν το Υπουργείο Δικαιοσύνης βρέθηκε ένα βήμα πριν την ανάληψη της ευθύνης, εξέφρασε ανησυχίες και ουσιαστικά το νομοσχέδιο έμεινε στα συρτάρια και εκτός Βουλής. Αυτό έγινε επί υπουργίας Στέφης Δράκου και η ίδια άποψη εκφράζεται και από τον Μάριο Χαρτσιώτη. Κι ενώ οι εμπλεκόμενοι απορρίπτουν τους ισχυρισμούς περί απουσίας βούλησης για ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, οι στάσεις και απόψεις τους δείχνουν το αντίθετο, με προφάσεις εν αμαρτίαις, ώστε να προβάλει ότι η κατάσταση ως έχει είναι θεμιτή και σωστή.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αυτό που αναμένουν οι βουλευτές είναι να ακούσουν ότι η κατάσταση είναι προσωρινή και την ευθύνη αναμένεται να αναλάβει το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, η εν λόγω κατάσταση αφήνει εκτεθειμένο τον Νικόλα Ιωαννίδη, ο οποίος παρουσιάζεται θετικός να αναλάβει την ευθύνη, ωστόσο το βάρος της είναι δυσανάλογο των δυνατοτήτων του Υφυπουργείου που προΐσταται.

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε δυο πρόσωπα για εικονικό γάμο στην Πάφο
Σε κρίσιμη κατάσταση 39χρονος μετά από τροχαίο στη Λευκωσία-Πήρε φωτιά το όχημα του μετά τη σύγκρουση
Δύσκολο το εγχείρημα της τεχνητής βροχής-Η προσπάθεια που έγινε ξανά στην Κύπρο πριν από 52 χρόνια
Ξανά στο προσκήνιο τα προβλήματα σε δομές φιλοξενίας-Λόγια πολλά και από ουσιαστικές λύσεις τίποτα
Οι προφάσεις εν αμαρτίαις για την εμπορία προσώπων και οι δυσανάλογες ευθύνες στο Υφ. Μετανάστευσης
Στο ίδιο τραπέζι αλλά σε μεγάλη απόσταση ο Πρόεδρος και ο Τατάρ-Η ώρα της αλήθειας για το Κυπριακό
Επαναβεβαίωσε στον Πρόεδρο την προσήλωση του ΗΒ στο συμφωνημένο πλαίσιο ο Στάρμερ
Νεκρός 62χρονος Βρετανός τουρίστας που κολυμπούσε σε παραλία της Πέγειας
«Τα πολύ λεπτά συνταγματικά θέματα» θα επεξεργάζεται η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Νομικής Υπηρεσίας
Μετακινεί το σχολείο για παραβατικούς μαθητές το ΥΠΑΝ-«Αδικαιολόγητη στοχοποίηση παιδιών»