Η τέχνη της αργής ωρίμανσης στο ψωμί!

Τι θέλει μια τέχνη για τα ωριμάσει ; Χρόνο! Το ίδιο ισχύει και για την τέχνη του ψωμιού! Την οποία γνωρίζουν καλά οι Φούρνοι Ζορπάς, αφού ζυμώνουν ψωμιά για κάθε κυπριακό σπίτι εδώ και σχεδόν μισό αιώνα. Φέτος τον Οκτώβριο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωμιού (16 Οκτωβρίου), πρόσθεσαν στη γκάμα τους τρία νέα ψωμιά αργής ωρίμανσης, τα οποία ωριμάζουν για 48 ολόκληρες ώρες πριν ψηθούν και φτάσουν στο τραπέζι σας, αποκτώντας τραγανή κρούστα, πλούσια υφή και το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση του καλού προζυμένιου ψωμιού.

Τι είναι αργή ωρίμανση ;

Μία από τις σημαντικότερες τεχνικές της αρτοποιίας, είναι η διαδικασία αργής ωρίμανσης, ή αλλιώς ζύμωση. Αυτή η παραδοσιακή τεχνική συνεισφέρει σημαντικά στη γεύση, στην υφή αλλά και στη διατροφική αξία του ψωμιού.

Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από αρκετές ώρες μέχρι και ημέρες και κατά τη διάρκεια αυτής, οι φυσικές ζύμες και τα βακτήρια που υπάρχουν στο αλεύρι και το περιβάλλον δρουν συνδυαστικά για να διασπάσουν τους υδατάνθρακες, προσφέροντας στο ψωμί πιο σύνθετες γεύσεις και αρώματα. Η αργή ωρίμανση του ψωμιού δημιουργεί φυσικές οξύτητες που βελτιώνουν τη γεύση, προσθέτοντας έναν ελαφρύ, ξινό χαρακτήρα, χαρακτηριστικό του καλού ψωμιού.

Ένα από τα κύρια οφέλη της αργής ωρίμανσης, που ανεβάζει ποιοτικά και θρεπτικά το ψωμί, είναι η θετική επίδραση που έχει στην πεπτικότητα. Ο παρατεταμένος χρόνος επιτρέπει στα ένζυμα να διασπάσουν τη γλουτένη κι έτσι το ψωμί γίνεται πιο εύπεπτο. Επιπλέον ενισχύει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, καθιστώντας αυτομάτως το ψωμί αργής ωρίμανσης μία επιλογή υψηλότερης θρεπτικής αξίας.

Νέα ψωμιά ΖΟΡΠΑΣ 48ωρης ωρίμανσης

Τρία νέα ψωμιά 48ωρης ωρίμανσης, σας περιμένουν να τα δοκιμάσετε στον φούρνο Ζορπάς της γειτονιάς σας.

Λευκό: Με χρυσαφένια και τραγανή κρούστα, ένα από τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής ρουστίκ αρτοποιίας. Στο εσωτερικό παραμένει υγρό, με γεμάτο σώμα, κάνοντάς το μια χορταστική επιλογή για κάθε γεύμα. Συνδυάζεται υπέροχα με λαδερά & ψητά, αλλά αποτελεί και ωραία βάση για πρωινό.

Ολικής άλεσης: Με τραγανή, σχεδόν «άγρια» κρούστα, που θυμίζει παλιό χωριάτικο ψωμί, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τη μαλακή, πυκνή του ψίχα. Συνδυάζεται με όσπρια, ψητά, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για ένα χορταστικό σάντουιτς. Είναι φυσικά πλούσιο σε φυτικές ίνες.

Πολύσπορο: Αυτό το ψωμί χαρακτηρίζεται από πλούσια υφή, τραγανότητα και ξεχωριστή γεύση. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα. Η γήινη γεύση του από τους σπόρους, και η μαστιχωτή του σύνθεση το κάνει κατάλληλο για να συνοδεύσετε ένα πλατό τυριών ή μια πλούσια σαλάτα. Είναι επίσης ιδανικό για φρυγάνισμα, για να το απολαύσετε απλά με λίγο βούτυρο.

Το ψωμί θέλει και τον χρόνο του!

Δειτε Επισης

Διεθνής Ημέρα της Αγρότισσας: Αναγνώριση της Προσφοράς της και Στήριξη στη Γυναίκα της Υπαίθρου
Η τέχνη της αργής ωρίμανσης στο ψωμί!
«Ξυπνήστε». Ώρα για ύπνο!
Εκδήλωση σταδιοδρομίας «Find your career in Europe»
SkillsCyprus 2024: Για ταλαντούχους νέους και ταλαντούχες νέες Παράταση στην υποβολή αιτήσεων
Αντίστροφη μέτρηση για το 6ο ετήσιο «Τουρνουά Φούτσαλ TELETHON 2024»
Το “Shawarma by Punin” φέρνει μια αυθεντική εμπειρία shawarma στη Λεμεσό
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης: Μοχλός ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής για την Kύπρο
Αντίστροφη μέτρηση για το 6ο ετήσιο «Τουρνουά Φούτσαλ TELETHON 2024»
Παρουσιάσεις έργων στρατηγικής σημασίας στο Περίπτερο του Visit Nicosia