Επαναβεβαίωσε στον Πρόεδρο την προσήλωση του ΗΒ στο συμφωνημένο πλαίσιο ο Στάρμερ

Διαβεβαιώσεις από τον Βρετανό Πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, για την προσήλωση του Ηνωμένου Βασιλείου στο συμφωνημένο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, έλαβε σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο. Λόγω του χρόνου της σχετικής αναφοράς, πρόκειται για μία ενίσχυση της κυπριακής θέσης, έναντι των απαράδεκτων, εκτός πλαισίου αξιώσεων του Ερσίν Τατάρ, αφού το ΗΒ είναι ο penholder του Κυπριακού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, αν και πρόκειται για θέση που επαναβεβαιώθηκε και πρόσφατα, καθώς και τα μόνιμα μέλη του ΣΑ έδωσαν σχετικές διαβεβαιώσεις στην Κυβέρνηση κατά την παρουσία του Προέδρου στη Γενική Συνέλευση.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό βρέθηκαν σε πρώτο πλάνο, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, από την στιγμή που η βρετανική πρωτεύουσα λειτούργησε ως ενδιάμεσος σταθμός στον δρόμο για τη Νέα Υόρκη και ο κ. Στάρμερ εξέφρασε την στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε προς τον Πρωθυπουργό του ΗΒ, πως ως εγγυήτρια δύναμη και συντάκτρια των ψηφισμάτων στο ΣΑ, η Βρετανία έχει πολύ σημαντικό ρόλο. «Βασίζομαι στην υποστήριξη σας για να τερματίσουμε τα 50 χρόνια διαίρεσης και κατοχής της χώρας μου», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζήτησε την υποστήριξη του ΗΒ για τερματισμό της κατοχής ο Πρόεδρος-Ελπίδα για επανέναρξη των συνομιλιών

Πέραν του Κυπριακού, επί τάπητος τέθηκαν και οι περιφερειακές εξελίξεις, με τον κ. Στάρμερ να αναγνωρίζει για άλλη μία φορά τον ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή και τη σημασία την πρωτοβουλίας «Αμάλθεια», στην οποία η χώρα του είχε ενεργό συμμετοχή. Αναγνώρισε, επίσης την σημαντική δράση της Λευκωσίας στην απομάκρυνση πολιτών από τις εμπόλεμες ζώνες, μέσω του σχεδίου ΕΣΤΙΑ.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, διαπιστώθηκε ότι αυτές βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο και συζητήθηκαν τρόποι περεταίρω ενίσχυσής τους, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου των δύο χωρών, ο δεύτερος γύρος του οποίου είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του χρόνου. Αποφασίστηκε, επίσης, εντατικοποίηση και εμβάθυνση της συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της στρατηγικής συνεργασίας, του τουρισμού και της ενέργειας.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, στη δημόσια τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος τις χαρακτήρισε «πολύτιμες» και δήλωσε ότι υπάρχει «ξεκάθαρη πολιτική βούληση» από την κυπριακή πλευρά για περαιτέρω ενίσχυση αυτής της «στρατηγικής συνεργασίας». Από την πλευρά του, ο Βρετανός Πρωθυπουργός στάθηκε στις ιστορικές διμερείς σχέσεις «τόσο χώρα προς χώρα, όσο και λαό προς λαό» και σημείωσε ότι στη Βρετανία υπάρχει «μία πολύ υπερήφανη κοινότητα» Κυπρίων που ενδυναμώνει τη Βρετανία ως χώρα.

Επί τάπητος τέθηκαν και οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΒ, οι οποίες είναι ιδιαίτερα περίπλοκες στη μετά-Brexit εποχή και συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσής τους, ιδιαίτερα ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία το 2026. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στάρμερ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον τομέα της αλιείας, ο οποίος πλέον θα έχει στο τιμόνι του τον Κύπριο Επίτροπο, Κώστα Καδή.

Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη με σαφή στόχο ο ΠτΔ, είμαστε στη «ίδια σελίδα» με ΗΒ λέει

Κύπρος και Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται «στην ίδια σελίδα» ως προς τη μορφή λύσης του Κυπριακού δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξερχόμενος της συνάντησης διάρκειας περίπου 40 λεπτών με τον Βρετανό Πρωθυπουργό σερ Κιρ Στάρμερ στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Όπως δήλωσε, η συνάντηση έγινε σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, παραμονές του δείπνου στη Νέα Υόρκη, με το ρόλο του ΗΒ να είναι «καθοριστικής σημασίας».

Είπε ότι ήθελε να περάσει κάποια μηνύματα και να υπάρξει από κοινού εργασία. «Χαίρομαι που έχω ακούσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού εκτός του πλαισίου που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο διαπίστωσε βρετανική ετοιμότητα για ενεργή στήριξη σε μεταγενέστερο στάδιο της διαδικασίας, απάντησε ότι βλέπει από τη νέα βρετανική Κυβέρνηση επιθυμία ενίσχυσης της σχέσης και συνεργασίας και ότι αυτό ισχύει και σε σχέση με την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών και επίλυσης του Κυπριακού, λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο της Βρετανίας ως εγγυήτρια δύναμη, μόνιμο μέλος του ΣΑ και συντάκτρια των ψηφισμάτων του ΣΑ.

Σε ερώτηση για την προσδοκία του λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο για Νέα Υόρκη απάντησε: «Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι πηγαίνω να πράξω ό,τι είναι δυνατό για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Για εμάς θετικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Γνωρίζουμε παρά πολύ καλά πού θέλουμε να πάμε, τους στόχους μας και είμαστε έτοιμοι να επαναρχίσουν τις συνομιλίες. Μόνο αν καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπορούμε με περισσότερη σιγουριά να δούμε και τις προοπτικές για επίλυση. Για εμάς η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση».

Τόνισε δε ότι η πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ λαμβάνεται εν μέσω δύο πολέμων, ως ένδειξη για την ισχυρή βούληση και δέσμευσή του για πρόοδο.

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς σχέσεις, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε είναι σε πολύ καλό επίπεδο, όπως στον τομέα της ασφάλειας και πως συμφωνήθηκε να διευρυνθούν, αλλά και ότι συζητήθηκε η προοπτική εξάπλωσης και σε άλλους τομείς.

Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σημείωσε πως δέχθηκε τις ευχαριστίες του σερ Κιρ για την πρωτοβουλία θαλάσσιου διαδρόμου προς τη Γάζα και ότι ο ίδιος ευχαρίστησε για το ότι η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που πίστεψε σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Εκφράστηκε ανησυχία για την κατάσταση και σημειώθηκε πως πρέπει να υπάρξει διεθνής πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός σε πρώτη φάση.

Απηύθυνε δε πρόσκληση στον Κιρ Στάρμερ να επισκεφθεί την Κύπρο. Βρετανός ηγέτης δεν έχει επισκεφθεί την Κύπρο από το 1993.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατευθύνθηκε στο αεροδρόμιο από όπου αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη και την τριμερή συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ.

Δειτε Επισης

Αιματηρό επεισόδιο με δυο τραυματίες στο παλαιό λιμάνι στη Λεμεσό
Κύπριος αστυνομικός πυροβόλησε καταλάθος 60χρονο στο μάτι-Είχαν πάει για κυνήγι στην Ελλάδα
Μαρτυρίες για το ατύχημα στο χιονοδρομικό κέντρο της Ισπανίας-«Είδα 60 άτομα να πέφτουν»
Όταν η Ιβάνκα Τραμπ αναζητείτο από την αστυνομία-Η θυελλώδης πορεία της
Συνελήφθη 35χρονος που καταζητείτο για κλοπή στην επαρχία Αμμοχώστου
Απειλές από Νετανιάχου-«Το Ισραήλ δεν θα εφαρμόσει την συμφωνία μέχρι να λάβει τον κατάλογο των ομήρων»
Καταζητείται ο 21χρονος Ιωάννης για ληστεία στη Λεμεσό (pic)
Το Ισραήλ θα απελευθερώσει περισσότερους των 1890 Παλαιστίνιους κρατούμενους
BINTEO: Καρέ καρέ η στιγμή της επίθεσης με μαχαίρι κατά του πλήθους στο Τελ Αβίβ
Εντόπισαν είκοσι κιλά κάνναβης στο αεροδρόμιο Λάρνακας-Συνελήφθη 46χρονος