Εκτοξεύτηκε αποστολή της NASA που θα αναζητήσει ζωή σε δορυφόρο του Δία
20:05 - 14 Οκτωβρίου 2024
Για ένα ταξίδι έξι ετών που θα το φέρει στον Δία και τον παγωμένο δορυφόρο του, την Ευρώπη, ξεκίνησε τη Δευτέρα η αποστολή Europa Clipper.
Το διαστημικό σκάφος εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα στις 12:06 (τοπική ώρα, 19:06 στην Κύπρο) τη Δευτέρα. Το αρχικό πλάνο ήταν να εκτοξευτεί την Πέμπτη αλλά η αποστολή αναβλήθηκε λόγω του τυφώνα Μίλτον.
Leaving our water world, to explore another 🚀@EuropaClipper launched from @NASAKennedy at 12:06pm ET (16:06 UTC) on a @SpaceX Falcon Heavy, beginning a 1.8-billion-mile journey to explore the mysteries of Europa, Jupiter’s ocean moon. pic.twitter.com/IQ7uRSviMb
— NASA (@NASA) October 14, 2024
Η πορεία του θα το φέρει κοντά στον Άρη και έπειτα κοντά στη Γη για να εκσφενδονιστεί προς τον Δία. Θα φτάσει στον προορισμό του το 2030 έπειτα από ταξίδι 3,6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων.
Το βάρους έξι τόνων σκάφος είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχει κατασκευάσει ποτέ η NASA, γράφει ο Guardian. Το μήκος του θα φτάνει τα 30 μέτρα όταν ανοίξουν οι τεράστιοι ηλιακοί συλλέκτες για να παίρνει ενέργεια σε τόσο μεγάλη απόσταση από τον Ήλιο.
Αποστολή του είναι να μελετήσει την Ευρώπη, το παγωμένο φεγγάρι του Δία, ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα μαζί με τον Γανυμήδη, την Καλλιστώ και την Ιώ.
Εδώ και δύο δεκαετίες γνωρίζουμε ότι κάτω από την παγωμένη επιφάνεια υπάρχει ένας τεράστιος ωκεανός. Οι συνθήκες μέσα στον ωκεανό μπορεί να ευνοούν την ύπαρξη ζωής.
Το Europa Clipper θα φωτογραφίσει όλη την επιφάνεια της Ευρώπης και με τα όργανά του θα αναζητήσει στην επιφάνεια «αποτυπώματα» οργανικών ενώσεων και θα ανιχνεύσει αέρια που απελευθερώνονται.
Προηγούμενες παρατηρήσεις της Ευρώπης είχαν αποκαλύψει γιγάντιους πίδακες νερού που εκτοξεύονται από την παγωμένη επιφάνειά της. Υπολογίζεται ότι ο ωκεανός, που είναι κάτω από ένα στρώμα πάγου 15-20 χιλιομέτρων, έχει βάθος πάνω από 100 χιλιόμετρα, με διπλάσιο σε όγκο αλμυρό νερό από όσο έχει όλη τη Γη.
Κοντά στον Δία το διαστημικό σκάφος θα αντιμετωπίσει και τα πολύ υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας που απειλούν με καταστροφή τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά του. Για λόγους προστασίας το Clipper δεν θα πετά γύρω από την Ευρώπη αλλά σε τροχιά που θα το βγάζει έξω από την επικίνδυνη ζώνη. Ωστόσο κάθε φορά που θα πλησιάζει θα δέχεται ακτινοβολία ίση με ένα εκατομμύριο ακτινογραφίες θώρακα.
Πηγή: protothema.gr