Διαμαρτυρία τ/κ οργανώσεων για τις συλλήψεις για σφετερισμό ε/κ περιουσιών

Διαμαρτυρία ενάντια στις συλλήψεις που αφορούν τον σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα πραγματοποίησε το πρωί στην τ/κ πλευρά του οδοφράγματος του Αγίου Δομετίου η τ/κ «πρωτοβουλία προστασίας δικαιωμάτων», με τη στήριξη του συνδέσμου Τ/κ εργολάβων οικοδομών, του τ/κ εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου, της ένωσης Τ/κ ξενοδόχων, του τ/κ δικηγορικού συλλόγου και της ένωσης Τ/κ κτηματομεσιτών.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση ξεκίνησαν πορεία από σημείο της κατεχόμενης Λευκωσίας και φορούσαν μπλούζες με τα πρόσωπα των τριών συλληφθέντων στην Κυπριακή Δημοκρατία, Σιμόν Αϊκούτ, Ewa I. Künzel και Ilona Lesko. Κρατούσαν πανό που έγραφαν στα ελληνικά, στα τουρκικά και στα αγγλικά «Δεν θα μπορέσετε να καταστρέψετε τους Τουρκοκύπριους» με αίτημα την απελευθέρωση των συλληφθέντων.

Κοινή δήλωση, η οποία δόθηκε και στα ΗΕ, ανέγνωσε στο τ/κ σημείο ελέγχου στο οδόφραγμα ο πρόεδρος του τ/κ δικηγορικού συλλόγου, Χασάν Εσένταγλι, ο οποίος αναφέρθηκε σε "αδικίες" στο περιουσιακό ζήτημα, λέγοντάς ότι περιουσιακό δεν είναι μόνο ένα τοπικό πρόβλημα αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία από άποψης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απόρριψη ένστασης περί μη δίκαιης δίκης κατηγορούμενης για σφετερισμό Ε/κ γης-Συνεχίζεται την Πέμπτη η διαδικασία

«Παρά τις συνεχείς και ειλικρινείς προσπάθειες των Τουρκοκυπρίων στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν και τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα, που θα επέλυαν όλες τις πτυχές του Κυπριακού, περιλαμβανομένου του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, δεν βρέθηκε ακόμη μια συνολική λύση και αυτό είναι πηγή μεγάλης θλίψης. Η άρνηση της ε/κ κοινότητας να συμβιβαστεί είναι ο κύριος λόγος για αυτό το αδιέξοδο», υποστήριξε.

Ο κ. Εσένταγλι ισχυρίστηκε ότι αυτή η κατάσταση αποκαλύπτει την "άδικη απομόνωση" που επιβάλλεται στους Τουρκοκύπριους, και δείχνει ότι η διεθνής κοινότητα "έχει αναγνωρίσει αυτήν την αδικία". Ωστόσο, πρόσθεσε, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει αναληφθεί καμία απτή πρωτοβουλία για την εξάλειψη της "απομόνωσης" των Τουρκοκυπρίων.

«Το στάτους κβο στην Κύπρο αυξάνει περαιτέρω τις εντάσεις και δημιουργεί ένα περιβάλλον στο οποίο μονομερή μέτρα, όπως νομικής φύσεως πρωτοβουλίες, μπορούν να απειλήσουν τη σταθερότητα στο νησί», ανέφερε.

Ως εκ τούτου, ανησυχούμε βαθιά για τις πρόσφατες νομικής φύσεως ενέργειες της ε/κ ηγεσίας κατά επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη «βόρεια Κύπρο», δήλωσε ο τ/κ δικηγόρος λέγοντας ότι οι προσπάθειες της ε/κ πλευράς "να μετατρέψει σε όπλο τη δικαιοσύνη για τους δικούς της πολιτικούς σκοπούς αυξάνουν τις εντάσεις και πλήττουν τις προσπάθειες συμφιλίωσης».

Ανέφερε δε ότι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», η οποία γίνεται αποδεκτή ως εσωτερικό ένδικο μέσο από το ΕΔΑΔ, εξακολουθεί να παρέχει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό λήψης αποφάσεων για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν ακίνητες περιουσίες. «Τα περιουσιακά ζητήματα στην Κύπρο συνδέονται άμεσα με το Κυπριακό και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, οι απειλές για σύλληψη και ποινική δίωξη κατά Τουρκοκυπρίων και άλλων ξένων επενδυτών σίγουρα δεν αποτελούν λύση και έρχονται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ», πρόσθεσε.

Ο Χασάν Εσένταγλι είπε ότι οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ επιβεβαιώνουν ότι η «επιτροπή» είναι συμβατή με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. "Για τον λόγο αυτό, οι Ελληνοκύπριοι που έχουν αξιώσεις για περιουσίες στην 'τδβκ', δεν θα πρέπει να προσφεύγουν απευθείας στα δικαστήρια χωρίς να εξαντλήσουν τα εσωτερικά ένδικα μέσα», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα σύλληψη γυναίκας για σφετερισμό Ε/Κ περιουσιών στα κατεχόμενα

Ζητούν, είπε, από τη διεθνή κοινότητα να ενθαρρύνει την Κυπριακή Δημοκρατία να απόσχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις, όπως η κράτηση Τουρκοκυπρίων, Ευρωπαίων πολιτών και άλλων ξένων επενδυτών, και από το "να χρησιμοποιεί τη δικαιοσύνη ως όπλο".

Πρόσθεσε δε ότι «η παράνομη σύλληψη και κράτηση υπό σκληρές συνθήκες του 74χρονου επιχειρηματία Σιμόν Αϊκούτ και η επακόλουθη κράτηση των επιχειρηματιών Ewa Künzel, Ilona Lesko και Melinda Ladanyi, όχι μόνο παραβίασαν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά προκάλεσαν ζημιά στην οικονομική κατάσταση και επιβίωση Τ/κ επιχειρηματιών, που είναι ένα σημαντικό κομμάτι της τ/κ οικονομίας».

Αυτές οι "συστηματικές επιθέσεις της ε/κ πλευράς, με άμεσο στόχο τους Τουρκοκύπριους, υπονομεύουν επίσης την αναζήτηση κοινού εδάφους που είναι πιθανό να επιτευχθεί στο μέλλον", υποστήριξε.

Εκ μέρους της «πρωτοβουλίας προστασίας δικαιωμάτων», ο κ. Εσένταγλι είπε ότι δεσμεύονται να τηρούν το διεθνές δίκαιο και είναι έτοιμοι να επιλύσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα μέσω διαλόγου. «Υπογραμμίζουμε επίσης ότι θα σταθούμε ενάντια σε κάθε προσπάθεια καταστροφής των Τουρκοκυπρίων», επεσήμανε.

Η κοινή δήλωσε επιδόθηκε σε εκπρόσωπο της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρία τ/κ οργανώσεων για τις συλλήψεις για σφετερισμό ε/κ περιουσιών
Μετακινεί το σχολείο για παραβατικούς μαθητές το ΥΠΑΝ-«Αδικαιολόγητη στοχοποίηση παιδιών»
Οδηγίες Υπ. Υγείας για το εμβολιαστικό πλάνο για Covid και γρίπη-Προτεραιότητα σε ευάλωτες ομάδες
Αποσύρθηκε βότκα από την αγορά για μη συμμόρφωση με το Νόμο
Βλάβη άφησε χωρίς νερό περιοχές της Λάρνακας-Διορθώνεται μέχρι το απόγευμα
Διευθύντρια άρπαξε το ημερολόγιο παιδιού με ΔΕΠΥ και αρνείτο να το δώσει πίσω-Φωνάζουν οι γονείς
Σε φθινοπωρινή διάθεση ο καιρός-Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
Ψάχνει τη φόρμουλα ο ΟΚΥπΥ για την υποστελέχωση της ΘΕΜΕΑ μετά τις ανησυχίες των νοσηλευτών
Καυτή πατάτα η εμπορία προσώπων στο μεταναστευτικό-Μπαλάκι οι ευθύνες, φωνές για πρόχειρες αποφάσεις
Καταρρίφθηκε ρεκόρ Guinness σε φιλανθρωπικό φεστιβάλ στο περιβόλι Αγίου Λαζάρου