Οδηγίες Υπ. Υγείας για το εμβολιαστικό πλάνο για Covid και γρίπη-Προτεραιότητα σε ευάλωτες ομάδες

Πληροφορίες και οδηγίες δίνει το Υπουργείο Υγείας για το εμβολιαστικό πλάνο έναντι της νόσου COVID - 19 και της γρίπης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, τα εμβόλια τα οποία θα διατεθούν για τον εμβολιασμό έναντι της εποχικής γρίπης είναι το Influvac sab-unit Tetra και το Efluelda.

Το Efluelda θα δίνεται μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών (αναλόγως της διαθεσιμότητας) και το εμβόλιο Influvac sab-unit Tetra σε άτομα άνω των 6 μηνών.

Επισημαίνεται ότι μέσω των συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνισης που λειτουργούν διεθνώς, δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου, το οποίο θεωρείται ασφαλές και αποτελεσματικό.

Το Υπουργείο Υγείας διαθέτει δωρεάν τα εμβόλια έναντι της εποχικής γρίπης και του ιού SARS-CoV2 και δικαιούχοι για εμβολιασμό είναι όλοι οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ άνω των 6 μηνών, αναφέρεται. 

Το Υπουργείο σημειώνει ότι προτεραιότητα θα δίνεται στις ευάλωτες ομάδες και στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, θα διεκπεραιώνεται από τον προσωπικό ιατρό κατόπιν διευθέτησης ραντεβού και ο εμβολιασμός για τη νόσο COVID-19 θα διεκπεραιώνεται από τα Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων (για 12 ετών και άνω) και τα Κέντρα Προστασίας Μητρότητας και Ευημερίας Παιδιού (από 6 μηνών μέχρι 11 ετών), με ελεύθερη προέλευση (walk – in), σύμφωνα με το πρόγραμμα λειτουργίας τους. 

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιθυμεί να εμβολιαστεί ταυτόχρονα και με τα δύο εμβόλια, τότε θα μπορεί να εξυπηρετείται μέσω των προαναφερθέντων Κέντρων Εμβολιασμού με ελεύθερη προέλευση (walk – in).  

Υπενθυμίζεται ότι για τη χορήγηση των εμβολίων απαραίτητη είναι η προσκόμιση εγγράφου ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο, ARC).

Ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 μπορεί να γίνεται στους 4 μήνες μετά την πραγματοποίηση του τελευταίου εμβολιασμού και είναι απαραίτητο να τηρείται ένα ελάχιστο διάστημα 3 μηνών για εμβολιασμό έναντι της COVID-19,  μετά από το θετικό τεστ της νόσου COVID-19.

Σε άτομα με σοβαρή αναοσοκαταστολή, θα υπάρχει η δυνατότητα να λάβουν πρόσθετες δόσεις 4-6 μήνες μετά την πιο πρόσφατη δόση του εμβολίου έναντι της νόσου COVID-19, κατόπιν γραπτής σύστασης του γιατρού τους.

Σε ό,τι αφορά την εποχική γρίπη υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και εμφάνιση επιπλοκών διατρέχουν ενήλικα άτομα 60 ετών και άνω και παιδιά > 6 μηνών – 17 ετών και λοιποί ενήλικες  που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους  παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή ανοσοκατασταλτικής/ ανοσοτροποποιητικής θεραπείας), μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες σοβαρές αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, νοσογόνο παχυσαρκία (μεταβολικό σύνδρομο) με  δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ)>40 kg/m2, χρόνια νεφροπάθεια και ηπατοπάθεια και νευρομυϊκά ή νευρολογικά νοσήματα.

Επίσης ευάλωτες ομάδες θεωρούνται οι έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης, λεχωΐδες, θηλάζουσες και παιδιά και ενήλικες που λαμβάνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα), για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, για λόγους προληπτικούς και δημόσιας υγείας  πρέπει να εμβολιαστούν όλα τα άτομα που παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και εμφάνιση επιπλοκών, όπως περιγράφονται ανωτέρω, άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη, παιδιά > 6 μηνών – 17 ετών, κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων, νεοσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις κ.ά.), στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες, εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι), επαγγελματίες, όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

Σημειώνεται ότι βάσει της ροής των ποσοτήτων παραλαβής εμβολίων και του ιατρικού ιστορικού κάθε ασθενούς θα διενεργείται προτεραιοποίηση από τον Προσωπικό του Ιατρό.

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό έναντι του COVID-19, υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και εμφάνιση επιπλοκών διατρέχουν οι άνω των 60 ετών, ανεξαρτήτως ηλικίας που διαμένουν ή εργάζονται σε στέγες ευγηρίας και κλειστές δομές, εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, με σακχαρώδη διαβήτη, με σοβαρή παχυσαρκία: BMI ≥40 ή ≥35, με μεταβολικό σύνδρομο, με σοβαρή χρόνια καρδιακή και αγγειακή νόσο, με χρόνια σοβαρή νεφρική νόσο, με σοβαρή χρόνια ηπατική νόσο, με σοβαρή χρόνια νευρολογική νόσο, με αιμοσφαιρινοπάθειες, έγκυες ανοσοανεπαρκείς και ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς ανεξαρτήτως ηλικίας με ιστορικό μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων που παίρνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία, με ιστορικό μεταμόσχευσης αρχέγονων αιμοποιητικών οργάνων που παίρνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία, με κληρονομική ανοσοανεπάρκεια, με HIV Λοίμωξη /AIDS, σε ανοσοκατασταλτική θεραπεία περιλαμβανομένων βιολογικών παραγόντων, με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.

'Οσον αφορά στη λήψη κορτιζόνης αυτή αφορά σε άτομα που έλαβαν ή λαμβάνουν συνολική δόση >10 mg πρεδνιζόνης/μέρα (=8 mg μεθυλπρεδνιζολόνης) για ένα μήνα το τελευταίο εξάμηνο και άτομα σε ενεργό θεραπεία για συμπαγείς όγκους και αιματολογικές κακοήθειες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρία τ/κ οργανώσεων για τις συλλήψεις για σφετερισμό ε/κ περιουσιών
Μετακινεί το σχολείο για παραβατικούς μαθητές το ΥΠΑΝ-«Αδικαιολόγητη στοχοποίηση παιδιών»
Καλλυντικά προϊόντα αποσύρθηκαν από την ευρωπαϊκή αγορά-Δείτε τη λίστα
Οδηγίες Υπ. Υγείας για το εμβολιαστικό πλάνο για Covid και γρίπη-Προτεραιότητα σε ευάλωτες ομάδες
Αποσύρθηκε βότκα από την αγορά για μη συμμόρφωση με το Νόμο
Βλάβη άφησε χωρίς νερό περιοχές της Λάρνακας-Διορθώνεται μέχρι το απόγευμα
Διευθύντρια άρπαξε το ημερολόγιο παιδιού με ΔΕΠΥ και αρνείτο να το δώσει πίσω-Φωνάζουν οι γονείς
Σε φθινοπωρινή διάθεση ο καιρός-Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
Ψάχνει τη φόρμουλα ο ΟΚΥπΥ για την υποστελέχωση της ΘΕΜΕΑ μετά τις ανησυχίες των νοσηλευτών
Καυτή πατάτα η εμπορία προσώπων στο μεταναστευτικό-Μπαλάκι οι ευθύνες, φωνές για πρόχειρες αποφάσεις