Προσπαθεί να επιβάλει την ατζέντα του στην τριμερή ο Τατάρ-«Ας λένε ότι θέλουν στην νότια Κύπρο»

Είναι ένα άτυπο δείπνο χωρίς ατζέντα που θα γίνει στον 38ο όροφο του κτιρίου των ΗΕ στο οποίο θα μεταφέρει για άλλη μια φορά τη θέση του που είναι η ίδια από την αρχή και πως η νέα του πολιτική, την οποία ακολουθεί σταθερά τα τελευταία 4 χρόνια, διατηρείται ίδια, με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αναχωρώντας το πρωί από τα κατεχόμενα, μέσω Τουρκίας, για τη Νέα Υόρκη. Αναφέρθηκε σε «εθνική πολιτική» που ακολουθεί με την Τουρκία και στα 3 Α (απευθείας εμπόριο, πτήσεις, επαφές), κάνοντας λόγο για ανισότητα με την Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και μέλος της ΕΕ.

Ο κ. Τατάρ, σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου, είπε ότι υπάρχουν πολλές εικασίες σε διάφορα μέσα ενημέρωσης στην ε/κ πλευρά και στον διεθνή Τύπο. «Αλλά φυσικά σε κανένα από αυτά δεν πρέπει να δοθεί σημασία. Κανένα από αυτά δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη. Σημασία έχει τι λέμε. Θα είμαστε εκεί για να υπερασπιστούμε τη σωστή θέση μας, με την εξουσία που λάβαμε από τον λαό και φυσικά, μετά από διαβούλευση με την εγγυήτρια χώρα, μητέρα πατρίδα Τουρκία. Θα διατηρήσουμε και θα προστατέψουμε αυτή τη θέση», είπε.

Αναφέρθηκε και πάλι στον διορισμό της κ. Ολγκίν και πως με τη λήξη των καθηκόντων δεν βρέθηκε κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών και σημείωσε ότι η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ δεν είχε την εξουσία να κάνει σύσταση. «Επαναλαμβάνω, έχει καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος.

Ποιο είναι το κοινό έδαφος, διερωτήθηκε κι απάντησε: «Το κοινό έδαφος είναι η κυριαρχική μας ισότητα, το ίσο διεθνές καθεστώς, εν ολίγοις, το δικαίωμά μας στην κυριαρχία, που προέρχεται από τις διεθνείς συμφωνίες». Πρόκειται, συνέχισε, για ένα εγγενές δικαίωμα από το Σύνταγμα του 1960, που προέρχεται από τον αγώνα επιβίωσης που έδωσε για χρόνια σε αυτά τα εδάφη ο τ/κ «λαός». «Εγώ πάντα λέω, ποιος είναι πίσω από τις συμφωνίες του 1960; Ναι, ήταν ο Μακάριος ως ο Ε/κ ηγέτης, αλλά υπάρχει και η υπογραφή του δρ Φαζίλ Κιουτσιούκ ως Τ/κ ηγέτη. Υπάρχουν και οι εγγυήτριες χώρες η Τουρκία, η Ελλάδα και η Βρετανία. Όμως αυτή η συμφωνία χωρίς την υπογραφή του δρ Κιουτσιούκ δεν θα υπήρχε».

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, οι Τουρκοκύπριοι είναι και οι ιδρυτικοί εταίροι της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Σε τι θέση βρισκόμαστε τώρα; Πήραν την Κυπριακή Δημοκρατία υπό την απειλή των όπλων μετά τα αιματηρά Χριστούγεννα του 1963 και έφυγαν. Μετά το ψήφισμα του 1964, προσπάθησαν να παρουσιάσουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε όλο τον κόσμο σαν να ήταν ιδιοκτησία τους και μετά το σχέδιο Ανάν του 2004, έγιναν μονομερώς δεκτοί στην ΕΕ ως κράτος μέλος, παρόλο που είπαμε ναι και είπαν όχι».

Τώρα, είπε, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με διαφορετικά τεχνάσματα με συλλήψεις τους τελευταίους μήνες που αυξάνουν την πίεση και την ένταση μεταξύ των «δύο λαών», καθώς και με ενέργειες στον τουρισμό και τα «πανεπιστήμια» για να δημιουργήσουν (οι Ε/κ) περισσότερες δυσκολίες στην οικονομία του ψευδοκράτους.

«Αυτά σίγουρα θα εγερθούν στο γεύμα στη Νέα Υόρκη. Από τη μια προσπαθούν να φέρουν τις δύο πλευρές κοντά, από την άλλη ο ΟΗΕ και οι εκπρόσωποί του προσπαθούν να μας φέρουν κοντά σε κοινό έδαφος και από την άλλη, αυτά είναι τα παιχνίδια που παίζονται. Τι κάνουν οι Τουρκοκύπριοι; Οι Τουρκοκύπριοι αναζητούν τα δικά τους δικαιώματα, δεν έχουμε βλέψεις σε κάτι άλλο. Ζητούμε μόνο τα δικά μας δικαιώματα. Διεξάγουμε έναν αγώνα για να συνεχίσουμε την ύπαρξή μας σε αυτή τη χώρα στη βάση της ισότητας και φυσικά να άρουμε ορισμένους από τους περιορισμούς στην οικονομία».

Ο Ερσίν Τατάρ είπε πως είχε δηλώσει και στην κ. Ολγκίν πως εάν πρόκειται να ξεκινήσει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, θα πρέπει οπωσδήποτε «να μας δοθούν τα υφιστάμενα δικαιώματά μας όσον αφορά τις απευθείας πτήσεις, το απευθείας εμπόριο και οι απευθείας επαφές. Γιατί η απέναντι πλευρά διάνυσε απόσταση και ως Κυπριακή Δημοκρατία και ως χώρα μέλος της ΕΕ. Αλλά εμείς από εδώ αντιμετωπίζουμε όλες αυτές τις δυσκολίες, τα εμπάργκο και τις απομονώσεις. Αυτή η ανισότητα, που είναι μια μεταχείριση που δεν συνάδει με καμία δικαιοσύνη, κανέναν κόσμο ή πολιτισμό, πρέπει να εξαλειφθεί. Ποιος Τουρκοκύπριος μπορεί να αντιταχθεί σε αυτό; Κανείς. Αυτός είναι ο βασικός μας αγώνας».

Υπενθύμισε την τελευταία ομιλία του Τούρκου Προέδρου στην ΓΣ του ΟΗΕ και είπε «δόξα τω Θεώ πίσω μας υπάρχει μια δυνατή μητέρα πατρίδα» σημειώνοντας τις αναφορές Ερντογάν ότι «το δεφτέρι της ομοσπονδίας έκλεισε». Δήλωσε δε τη «μεγάλη μου αντίθεση» στη θέση της ε/κ πλευράς για μηδέν εγγυήσεις – μηδέν στρατεύματα και στη χθεσινή αναφορά του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην αντικατοχική εκδήλωση της Μόρφου πως «η Μόρφου δεν είναι θέμα προς διαπραγμάτευση και θεωρεί ότι είναι δικό του έδαφος (ΣΣ της ΚΔ)».

Στο κάτω κάτω, είπε, «υπάρχουν οι κόκκινες γραμμές μας. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ οι Τουρκοκύπριοι να γίνουν πρόσφυγες ξανά. Δεν μπορούμε να κάνουμε συμβιβασμούς για την κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων. Οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να συνεχίσουν πια στο δρόμο τους με το δικό τους κράτος».

Ο κ. Τατάρ έκανε ειδική μνεία στη γεωστρατηγική σημασία της περιοχής, την περιφερειακή και διεθνή ισορροπία δυνάμεων, τη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας «και την επιτυχημένη βιομηχανία εθνικής άμυνας», τη Γαλάζια Πατρίδα και τη σημασία του εναέριο χώρου στην περιοχή, για να πει ότι για όλα αυτά δίνουν «έναν εθνικό αγώνα που δεν είναι εύκολος, ούτε και απλός». «Ας λένε ό,τι θέλουν στην νότια Κύπρο. Εμείς εφαρμόζουμε μια εθνική πολιτική με την Τουρκία».

Πρέπει να αφήσουν, συνέχισε, ένα στέρεο έδαφος στις επόμενες γενιές κι αυτό το στέρεο έδαφος είναι αυτό που και ο Ραούφ Ντενκτας είχε πει «το κράτος και η κυριαρχία». «Δεν θα κάνουμε πίσω από το κράτος και την κυριαρχία μας. Εάν το κάνουμε, στο μέλλον θα μας περιμένουν πολλοί κίνδυνοι», Αυτό, είπε, το αντιλαμβάνεται κάποιος εάν δει τί γίνεται στη Γάζα και τη Βηρυτό, στο Λίβανο και πως τα ΗΕ και το ΣΑ έχουν μείνει απλώς θεατές. «Γι’ αυτό δεν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω, ειδικά στην προ του 1974 περίοδο».

«Επομένως, εάν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία, βάση για διαπραγμάτευση προς μια συμφωνία, όπως έχουμε δηλώσει, μια τέτοια διαδικασία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής μας ισότητας, του ίσου διεθνούς καθεστώτος και του νέου κυριαρχικού μας δικαιώματος. Ελπίδα και προσδοκία μας είναι μια λύση δύο κρατών που θα ανταποκρίνεται και σε γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές προσδοκίες, καθώς και σε ζητήματα ασφάλειας και ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο».

Προσέρχεται, κατέληξε ο κ. Τατάρ, στο δείπνο έχοντας επίγνωση της ευθύνης που έχει και θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τ/κ και την «εθνική πολιτική», ανακοινώνοντας ότι θα ενημερώσει την κοινή γνώμη και όταν επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη.

Στο δείπνο θα εξηγήσω το αίτημά μας για κυριαρχία

«Η διαδικασία διαπραγματεύσεων μπορεί να ξεκινήσει όταν ικανοποιηθεί το αίτημα για την κυριαρχία μας», δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ενώ ανέφερε πως στο δείπνο της 15ης Οκτωβρίου θα εξηγήσει στους συνομιλητές του ότι το αίτημα του για κυριαρχία πρέπει να εκπληρωθεί και πρέπει να ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις και απευθείας εμπόριο.

Σε δηλώσεις του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία θα γίνει στο εξής στην Κύπρο θα έχει τη μορφή συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών».

Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος, ότι «η έκκληση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν προς τη διεθνή κοινότητα για αναγνώριση της τδβκ στην ομιλία του στην 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ήταν πολύτιμη για μας», και είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με βάση την ομοσπονδία για το Κυπριακό δεν είναι πλέον στην ατζέντα τους.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι το δείπνο όπου θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη «θα γίνει σε τριμερή μορφή χωρίς καμία ατζέντα και ότι η ε/κ πλευρά επιθυμεί οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα το 2017». Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι «η επίσημη διαδικασία διαπραγματεύσεων δεν θα ξεκινήσει ποτέ μέχρι να γίνουν αποδεκτά τα κεκτημένα δικαιώματα των Τ/κ και να εκπληρωθούν οι ξεκάθαρες και σαφείς προϋποθέσεις».

Ο Τ/κ ηγέτης υποστήριξε ακόμη ότι «δεν είναι δυνατή μια συμφωνία στην οποία οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι απόλυτο μέρος του κράτους». «Οι όροι μας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους Ελληνοκύπριους είναι ξεκάθαροι και σαφείς. Η διαδικασία διαπραγματεύσεων μπορεί να ξεκινήσει όταν ικανοποιηθεί το αίτημα για την κυριαρχία μας. Πρέπει να γίνει αποδεχτή η κυριαρχία μας. Στο δείπνο θα εξηγήσω στους συνομιλητές μου ότι το αίτημα της κυριαρχίας μας πρέπει να εκπληρωθεί, πρέπει να ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις και απευθείας εμπόριο προς την τδβκ και ότι πρέπει να αρθεί το απαρχαιωμένο εμπάργκο, οι απομονώσεις και τα εμπόδια στον αθλητισμό, τη μουσική και τις διακρατικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ.

Ο Τ/κ ηγέτης δήλωσε επίσης ότι δεν θα υποχωρήσουν από την πολιτική τους για δύο κράτη, κυρίαρχο και ισότιμο διεθνές καθεστώς, προσθέτοντας ότι «αυτό το δείπνο είναι μια ευκαιρία να εξηγήσουμε τις θέσεις μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Έφτασε Λονδίνο ο ΠτΔ-Συνάντηση με Βρετανό Πρωθυπουργό
Η έκθεση Ολγκίν, ο αποκλεισμός της ομοσπονδίας και τα σενάρια για την τριμερή στον τ/κ Τύπο
Αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό Χριστοδουλίδης και Δημητρίου-Επανέλαβε στήριξη ο ΔΗΣΥ
Προσπαθεί να επιβάλει την ατζέντα του στην τριμερή ο Τατάρ-«Ας λένε ότι θέλουν στην νότια Κύπρο»
Συνήλθε η Βουλή των Νέων-«Προτεραιότητα η επένδυση στη νέα γενιά»
Έστειλε μήνυμα για το Κυπριακό η ΠτΒ-«Θα πρέπει να εμμένουμε σε επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Μήνυμα ότι «υπάρχει πάντοτε ελπίδα για το Κυπριακό» από τους Βρετανούς πριν τη συνάντηση με Χριστοδουλίδη
Τα σενάρια Γκουτέρες, το concept paper της Ολγκίν και τα επόμενα βήματα επί τάπητος
Καρφιά από Αννίτα-«Ο Αβέρωφ έχασε γιατί το επέλεξαν οι πολίτες, θα μπορούσε να είναι πιο υποστηρικτικός»
Εξηγεί την «εθνική πολιτική» στο δείπνο στη Νέα Υόρκη ο Τατάρ-Θα καλέσει την ε/κ πλευρά σε συνεργασία