Απαράδεκτες οι επιθέσεις κατά UNIFIL-Ζητά εξηγήσεις από το Ισραήλ ο Μπορέλ

Οι επιθέσεις κατά της UNIFIL αποτελούν «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και είναι εντελώς απαράδεκτες», τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, σε γραπτή ανακοίνωση του εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση κατά μήκος της Μπλε Γραμμής και καταδικάζοντας την όποια επίθεση κατά κυανόκρανων.

«Περιμένουμε επειγόντως εξηγήσεις και ενδελεχή έρευνα από τις ισραηλινές αρχές σχετικά με τις επιθέσεις κατά της UNIFIL, η οποία διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στη σταθερότητα του νότιου Λιβάνου» τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

Η ΕΕ, σημειώνει ο κ. Μπορέλ, «εκφράζει ιδιαίτερα σοβαρή ανησυχία για τις επιθέσεις των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ (IDF) κατά της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL), οι οποίες προκάλεσαν τον τραυματισμό αρκετών ειρηνευτών».

«Τέτοιες επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ συνιστούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και είναι εντελώς απαράδεκτες. Οι επιθέσεις αυτές πρέπει να σταματήσουν αμέσως» υπογράμμισε ο κ. Μπορέλ, τονίζοντας πως όλοι οι εμπλεκόμενοι «έχουν την υποχρέωση να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίζουν την ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας του ΟΗΕ και να σέβονται ανά πάσα στιγμή το απαραβίαστο των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος κάλεσε όλα τα μέρη να τηρήσουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους να εγγυηθούν την ασφάλεια και την προστασία του προσωπικού της UNIFIL ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να εφαρμόζει την εντολή της

Η ειρηνευτική δύναμη και το προσωπικό της UNIFIL, στην οποία όπως επεσήμανε ο κ. Μπορέλ «συνεισφέρουν επί του παρόντος δεκαέξι κράτη μέλη της ΕΕ», εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες για την προάσπιση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. «Η ΕΕ αποτίει φόρο τιμής στον επαγγελματισμό τους και ανανεώνει την αμέριστη υποστήριξή της στο ρόλο της UNIFIL» υπογράμμισε.

Ο κ. Μπορέλ εξέφρασε επίσης βαθιά ανησυχία «για τη συνεχιζόμενη εκτόξευση ρουκετών από τη Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ, η οποία πρέπει να σταματήσει, και για τις επιθέσεις του IDF σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του Λιβάνου, που προκαλούν βαρύ φόρο αίματος σε αμάχους και τον εκτοπισμό πολλών» και κάλεσε όλα τα μέρη να σεβαστούν το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Η ΕΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή της για άμεση κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο και για όλα τα μέρη να δεσμευτούν και να εργαστούν για την πλήρη εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατέληξε ο κ. Μπορέλ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό Χριστοδουλίδης και Δημητρίου-Επανέλαβε στήριξη ο ΔΗΣΥ
Προσπαθεί να επιβάλει την ατζέντα του στην τριμερή ο Τατάρ-«Ας λένε ότι θέλουν στην νότια Κύπρο»
Βανδαλισμοί στο δημοτικό Κιτίου-Έρευνες εάν συνδέεται με τις ζημιές στο Γυμνάσιο
Ζήτησε ενοχή του πάτερ Αντώνιου για το σκάνδαλο της Κιβωτού ο Εισαγγελέας
Ήχησαν σειρήνες προειδοποίησης στο κεντρικό Ισραήλ-Η Χεζμπολάχ έπληξε ναυτική βάση κοντά στη Χάιφα
Απαράδεκτες οι επιθέσεις κατά UNIFIL-Ζητά εξηγήσεις από το Ισραήλ ο Μπορέλ
Έστειλε μήνυμα για το Κυπριακό η ΠτΒ-«Θα πρέπει να εμμένουμε σε επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Ψάχνει πώς τρύπησε η αντιπυραυλική αεράμυνα του το Ισραήλ-Τι είναι το drone Mirsad-1 της Χεζμπολάχ
Διευθύντρια άρπαξε το ημερολόγιο παιδιού με ΔΕΠΥ και αρνείτο να το δώσει πίσω-Φωνάζουν οι γονείς
Σ. Κασσελάκης: Να γεμίσουμε με χιλιάδες "είμαι εδώ", μην φύγετε από τον ΣΥΡΙΖΑ, γραφτείτε για το συνέδριο