Διευθύντρια άρπαξε το ημερολόγιο παιδιού με ΔΕΠΥ και αρνείτο να το δώσει πίσω-Φωνάζουν οι γονείς

Την έντονη αντίδραση των αρμόδιων φορέων, που εκπροσωπούν τα παιδιά με ΔΕΠΥ, προκάλεσε ένα απίστευτο περιστατικό που σημειώθηκε σε σχολείο στη Λευκωσία, όταν η διευθύντρια άρπαξε το προσωπικό ημερολόγιο μαθητή και αρνείτο να το επιστρέψει. Το περιστατικό έχει γνωστοποιηθεί και στο Υπουργείο Παιδείας, με τις οργανώσεις να ζητούν λήψη μέτρων.

Το περιστατικό σημειώθηκε σε Γυμνάσιο στη Λευκωσία και αποτελεί το αποκορύφωμα μίας σκληρής συμπεριφοράς της Διεύθυνσης του Σχολείου σε βάρος του μαθητή με ΔΕΠΥ. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε στον REPORTER ο πατέρας του παιδιού, από την προηγούμενη σχολική χρονιά υπήρχαν προβλήματα με τη Διεύθυνση του Σχολείου, η οποία έδωσε εντολή να μην επιτρέπεται στο παιδί του να πηγαίνει στην τουαλέτα.

Αυτή η απόφαση έχει θεωρηθεί λανθασμένη, δεδομένου ότι ένας από τους βασικούς τρόπους διαχείρισης ενός παιδιού με ΔΕΠΥ είναι να του δίδεται η ευκαιρία να εκτονώνεται και να κάνει διαλείμματα και πρέπει να έχουν την επιλογή να βγουν από την αίθουσα και να κινούνται. Ο πατέρας, που έκανε σκέψεις για μετακίνηση του παιδιού του από το σχολείο από την αρχή της σχολικής χρονιάς, αποφάσισε να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στη Διεύθυνση του Σχολείου.

Ωστόσο, η κατάσταση δεν ομαλοποιήθηκε αλλά έγινε πιο έντονη, όταν η διευθύντρια του σχολείου έδωσε οδηγίες σε καθηγήτρια να αρπάξει το προσωπικό ημερολόγιο του παιδιού και να της το δώσει. Όπως εξήγησε ο πατέρας, πρόκειται για ένα τετράδιο στο οποίο το παιδί του, με την προτροπή του ψυχολόγου, έγραφε τα περιστατικά που το ενοχλούσαν ή το τάραξαν. Μάλιστα, μόνο δύο περιστατικά είχε γράψει ο μαθητής.

Μετά το περιστατικό, ο πατέρας ζήτησε το λόγο από τη διευθύντρια, η οποία ανέφερε πως είχε οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας να μην το επιστρέψει, κάτι που δεν πίστεψε ο πατέρας. Το περιστατικό έχει γνωστοποιηθεί στο Υπουργείο Παιδείας, μέσω επιστολής που έστειλε ο πατέρας και ζητά την πειθαρχική διερεύνηση της εν λόγω διευθύντριας.

Σημειώνεται πως όταν ο πατέρας διαπίστωσε πως η συμπεριφορά της Διεύθυνσης παραμένει η ίδια, υπέβαλε αίτηση για να αλλάξει σχολείο το παιδί του, η οποία απορρίφθηκε. Ωστόσο, ο πατέρας έκανε ένσταση και τελικά έγινε αποδεκτή η αίτηση και το παιδί πλέον φοιτά σε άλλο σχολείο.

Είναι το δεύτερο περιστατικό στο συγκεκριμένο σχολείο

Το εν λόγω περιστατικό έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό, για τον τρόπο διαχείρισης των παιδιών με ΔΕΠΥ. Πάντως, όπως ανέφερε στον REPORTER η πρόεδρος του Συνδέσμου για Παιδιών με ΔΕΠΥ, Μαρίνα Γεωργίου, πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό, καθώς την προηγούμενη σχολική χρονιά, ακόμη ένα παιδί με ΔΕΠΥ αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το σχολείο, λόγω των αποφάσεων της Διεύθυνσης. Μάλιστα, στην εν λόγω περίπτωση, οι γονείς αναγκάστηκαν να κάνουν και κατ’ οίκον εκπαίδευση.

«Δεν είναι θετικό ότι τα παιδιά αναγκάζονται να αλλάξουν σχολείο, επειδή υπάρχουν καθηγητές που δεν είναι επιμορφωμένοι. Δεν είναι εύκολο για τα παιδιά να αλλάζουν συνεχώς σχολεία. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να επιμορφωθούν οι εκπαιδευτικοί. Η φυγή δεν είναι η λύση, η λύση είναι να έχουμε πιο ανθρωποκεντρικό σχολείο».

Η κα. Γεωργίου σημείωσε πως το Υπουργείο Παιδείας είναι ενήμερο και για τις δύο περιπτώσεις, καθώς έλαβε επιστολές με τις καταγγελίες των παιδιών, με την απάντηση να είναι ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Όλα ξεκινούν από την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Πρέπει να γίνουν βήματα προς αυτή την περίπτωση. Η υπουργός Παιδείας γνωρίζει τα θέματα και μας είχε ενημερώσει ότι θα προβεί σε επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, για όσους έχουν παιδιά με αναπηρία. Αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει».

Δειτε Επισης

Βλάβη άφησε χωρίς νερό περιοχές της Λάρνακας-Διορθώνεται μέχρι το απόγευμα
Διευθύντρια άρπαξε το ημερολόγιο παιδιού με ΔΕΠΥ και αρνείτο να το δώσει πίσω-Φωνάζουν οι γονείς
Σε φθινοπωρινή διάθεση ο καιρός-Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
Ψάχνει τη φόρμουλα ο ΟΚΥπΥ για την υποστελέχωση της ΘΕΜΕΑ μετά τις ανησυχίες των νοσηλευτών
Καταρρίφθηκε ρεκόρ Guinness σε φιλανθρωπικό φεστιβάλ στο περιβόλι Αγίου Λαζάρου
Αξιοποίηση συνεργειών για ανταγωνιστικό αμπελοοινικό τομέα ζήτησε η υπουργός Γεωργίας
Επιστολή Δημάρχου ανατολικής Πάφου σε υπουργό Μεταφορών για έργο κυματοθραυστών
Έχουν δικαίωμα στην εργασία άτομα με ψυχικές διαταραχές-Στιγματισμένα και στην Κύπρο
Παραμένει ταμπού η κατάθλιψη στην Κύπρο-Οι τρόποι αντιμετώπισης και η αύξηση των περιστατικών
Ζητά από ΥΠΑΝ να μετακινήσει το κέντρο για παραβατικούς μαθητές εκτός Παγκύπριου η ΟΕΛΜΕΚ