Ψάχνουν απαντήσεις μέσω ερευνών για το θάνατο του 79χρονου αιχμαλώτου πολέμου

Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα, γύρω από την υπόθεση θανάτου του 79χρονου Μιχάλη Κυριάκου, αιχμαλώτου πολέμου του 1974, ο οποίος κατέληξε στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, περί τα τέλει Σεπτεμβρίου, έπειτα από ανατροπή του αμαξιδίου του, που φαίνεται να προέκυψε κατόπιν ρυμούλκησής του με ιμάντα.

Όλα ξεκίνησαν στις 24 Σεπτεμβρίου, όταν το αμαξίδιο του άτυχου 79χρονου, είχε υποστεί βλάβη, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί σε δρόμο στους Αγίους Τριμιθιάς. Ακολούθως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου αιχμαλώτων πολέμου, Βάσο Χρίστου, ενημερώθηκε συγχωριανός του 79χρονου για να τον βοηθήσει και ο οποίος έσπευσε αμέσως στο σημείο, όπου φέρεται να επιχείρησε να δέσει το τροχοκάθισμα με ιμάντα στο όχημά του, για να τον μεταφέρει στο σπίτι του.

Τότε, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, το τροχοκάθισμα φαίνεται να ανατράπηκε, με αποτέλεσμα ο 79χρονος να τραυματιστεί και να διακομισθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου κατέληξε τρεις μέρες αργότερα. Η Αστυνομία ενημερώθηκε για το περιστατικό στις 8 Οκτωβρίου, μετά από δημοσίευση της υπόθεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ανάδειξή της από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σημειώνεται πως εν διερευνάται η υπόθεση θανάτου του 79χρονου, αλλά οι λόγοι που δεν ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή η Αστυνομία για το περιστατικό, παρά μετά από δεκαπέντε ολόκληρες ημέρες.

Ανάμεσα, λοιπόν, στα ερωτήματα που τίθενται για την υπόθεση, είναι γιατί δεν ενημερώθηκε η Αστυνομία για το περιστατικό, πριν μεταφερθεί το θύμα στο νοσοκομείο, ως επίσης και κατά πόσον η μεταφορά έγινε με ασθενοφόρο ή με άλλο όχημα. Επίσης, ένα άλλο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, είναι κατά πόσον ήταν εις γνώση των επί καθήκοντι ιατρών οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τραυματίστηκε το θύμα και σε περίπτωση που γνώριζαν οι γιατροί ότι είχε προηγηθεί ατύχημα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι λόγοι που δεν ενημερώθηκαν οι Αρχές.

Εξάλλου, σε περίπτωση που δεν ενημερώθηκαν από το πρόσωπο ή τους διασώστες που μετέφερε/αν τον 79χρονο στο Νοσοκομείο, θα πρέπει να απαντηθεί ποιος είναι ο λόγος που δεν το έπραξε/αν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Αστυνομία για το περιστατικό, αναφέρει ότι μετά από ενέργειες της, εντοπίστηκε ο οδηγός του ενεχόμενου αυτοκινήτου, άντρας ηλικίας 72 ετών, ο οποίος στις 9/10/2024, συνελήφθη βάσει δικαστικού εντάλματος και αφού ανακρίθηκε, στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Μάλιστα, απηύθυνε έκκληση σε οποιονδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε σε σχέση με την υπό διερεύνηση υπόθεση, να επικοινωνήσει με την Τροχαία Λευκωσίας ή με τη Γραμμή του Πολίτη (1460) ή με τον Πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι Αρχές συνομίλησαν και με την οικογένεια του άτυχου 79χρονου, ενώ έγιναν εξετάσεις και στο σημείο όπου σημειώθηκε το ατύχημα, σε μια προσπάθεια να εξαχθούν επιπρόσθετα συμπεράσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έρευνες για το θάνατο του αιχμαλώτου πολέμου που απεβίωσε στο Νοσοκομείο-Συνελήφθη οδηγός οχήματος

Τραγικό στην όλη υπόθεση, είναι το γεγονός ότι στις 23 Απριλίου, ο 79χρονος Μιχάλης Κυριάκου, είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο περιθώριο των εγκαινίων του μνημείου των αιχμαλώτων πολέμου, στο Λήδρα Παλλάς, όπου ζήτησε ένα ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο, για να μπορεί να ζει ποιο ανθρώπινα.

Όπως ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου, Βάσος Χρίστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του υποσχέθηκε ότι θα το διευθετήσει και την επόμενη μέρα έδωσε οδηγίες στους αρμόδιους, ώστε να μεριμνήσουν για το συγκεκριμένο αμαξίδιο.

Στις 5 Ιουνίου, έγιναν συναντήσεις στο Προεδρικό, με τους αιχμαλώτους πολέμου και ο κ. Χρίστου ήγειρε το θέμα για το νέο αμαξίδιο, όπου έλαβε την απάντηση ότι τροχοδρομήθηκαν οι διαδικασίες και η ευθύνη μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Υγείας,

Περί τα τέλη Αυγούστου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αιχμαλώτων, κάλεσε το Υπουργείο, όπου ρώτησε για το κατά πόσον προέκυψαν εξελίξεις, όπου τον ενημέρωσαν ότι δεν ήταν ευθύνη τους η αγορά του εν λόγω αμαξιδίου και δόθηκαν οδηγίες στο αρμόδιο τμήμα. Τελικά, τίποτα δεν άλλαξε, μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, όταν ο Μιχάλης Κυριάκου κατέληξε στο νοσοκομείο, τρεις μέρες μετά από το ατύχημα.

Ο κ. Χρίστου εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι παρότι παρήλθαν πέντε μήνες και παρότι δόθηκαν οδηγίες από τον ίδιο τον Πρόεδρο να διευθετηθεί το θέμα, δεν συνέβη οτιδήποτε και τελικά υπήρξε τραγική κατάληξη στην υπόθεση.

Δειτε Επισης

Κρατούμενη επιτέθηκε και κλώτσησε αστυνομικό κατά τη μεταφορά της από τη Λευκωσία στην Πάφο
Ανέκοψαν όχημα και εντόπισαν ναρκωτικά στη Λεμεσό-Κρυμμένη σε θάμνο μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης
Αρχές 2025 ξεκινά η εγκατάσταση των 125 έξυπνων φώτων σε Λευκωσία και Λεμεσό-Έργα εκατομμυρίων
Περισσότερα από ολόκληρο το 2023 τα θανατηφόρα μέχρι τον Οκτώβρη-Σε υψηλά επίπεδα η ασυνειδησία οδηγών
Ψάχνουν απαντήσεις μέσω ερευνών για το θάνατο του 79χρονου αιχμαλώτου πολέμου
Κραυγή αγωνίας από τη μητέρα του 31χρονου Μάριου-Χάθηκαν τα ίχνη του στη Λεμεσό (pics)
Έρευνες Αστυνομίας για φωτιά σε συνεργείο αυτοκινήτων στην Αραδίππου
Εγκύκλιος Ησαΐα μετά την απόφαση του Συνοδικού-«Δεν υφίσταται αδελφότητα της Μονής Αββακούμ»
Στις φλόγες όχημα στην Τερσεφάνου-Ψάχνουν τα αίτια οι Αρχές
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε δομή ασυνόδευτων ανήλικων στην Πάφο-«Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές»