Ψάχνει τη φόρμουλα ο ΟΚΥπΥ για την υποστελέχωση της ΘΕΜΕΑ μετά τις ανησυχίες των νοσηλευτών

Με πρόταση για πρόσληψη φροντιστών υγείας στην Θεραπευτική Μονάδα Εξαρτημένων Ατόμων (ΘΕΜΕΑ) στο νέο Κέντρο Ψυχικής Υγείας, επιχειρεί ο ΟΚΥπΥ να επιλύσει το ζήτημα που έθεσε η ΠΑΔΥΣΥ για έλλειψη νοσηλευτών στην συγκεκριμένη μονάδα.

Παρόλο που η ΠΑΔΥΣΥ, από τον περασμένο Μάιο είχε προτείνει το άνοιγμα καταλόγου ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός νοσηλευτών, για να μπορεί να στελεχωθεί πλήρως η μονάδα, από πλευράς ΟΚΥπΥ έγινε μία προσπάθεια, ώστε να βρεθεί ουσιαστική λύση στην υποστελέχωση της μονάδας, προτείνοντας την πρόσληψη φροντιστών για κάλυψη των κενών θέσεων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.

Ωστόσο, η ΠΑΣΥΔΥ από πλευράς της, συμφωνεί μεν στις προσλήψεις των φροντιστών, ωστόσο αντιπρότεινε όπως αυτοί να μην ενσωματωθούν μόνο στην ΘΕΜΕΑ, αλλά να καλύπτουν και ανάγκες άλλων τμημάτων του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, αφού θεωρεί πως δεν είναι απαραίτητη η συνδρομή τους στην μονάδα, καθώς αποτελεί εξειδικευμένο τμήμα του Κέντρου, στο οποίο προσφέρονται άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα συμβουλευτικές.

Όπως ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος της ΠΑΔΥΣΥ, Ανδρέας Ανδρέου, στη ΘΕΜΕΑ πριν την μεταφορά της στο νέο Κέντρο Ψυχικής Υγείας, όταν δηλαδή λειτουργούσε στο νοσοκομείο Αθαλάσσας, εργάζονταν συνολικά 18 νοσηλευτές, ενώ στην παρούσα φάση υπάρχουν οκτώ.

«Για να μπορέσει η μονάδα να λειτουργήσει με τον ελάχιστο δυνατό αριθμό κλινών, θα πρέπει μαζί με τους υφιστάμενους νοσηλευτές, να προσληφθούν και άλλοι οκτώ φροντιστές, γιατί λόγω της συμφωνίας που υφίσταται για την αναβάθμιση των κλιμάκων των νοσηλευτών, θα πρέπει να γίνει εξοικονόμηση θέσεων νοσηλευτών με την ένταξη των φροντιστών υγείας και σε βάθος χρόνου η αναλογία ανάμεσά τους θα είναι 50-50. Όμως για το συγκεκριμένο, θα πρέπει να γίνει μελέτη από εμπειρογνώμονα και να αξιολογηθεί το κάθε τμήμα ξεχωριστά», επισήμανε ο κ. Ανδρέου.

Όπως ανέφερε, οι νοσηλευτές που εργάζονται στην ΘΕΜΕΑ, «δεν μπορούν να εργαστούν αυτόνομα, αφού για να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών, θα πρέπει να τυγχάνουν εργασιακής στήριξης από το ίδιο το Κέντρο Ψυχικής Υγείας».

Υπενθυμίζεται πως προ ημερών η ΠΑΣΥΔΥ, εξέφρασε την ανησυχία της για την αδυναμία λειτουργίας της Θεραπευτικής Μονάδας Εξαρτημένων Ατόμων, λόγω, όπως αναφέρει, έλλειψης Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας. Συνεπώς, αυτό που αναμένει στην παρούσα φάση, είναι να διαπιστώσει τις επόμενες κινήσεις από πλευράς ΟΚΥπΥ, ώστε να μπορέσει η μονάδα να λειτουργήσει με τον απαραίτητο αριθμό νοσηλευτών για να δοθεί η δυνατότητα σωστής λειτουργίας της και να προσφερθούν αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς.

Η ΘΕΜΕΑ θα αποτελέσει εξειδικευμένο τμήμα του νέου Κέντρου Ψυχικής Υγείας, μέσω του οποίου θα μπορούν να νοσηλεύονται ασθενείς που παρουσίασαν προβλήματα με το αλκοόλ. Αν και η μονάδα λειτουργούσε από το 2019 ως τμήμα στο νοσοκομείο Αθαλάσσας, ωστόσο κατά την περίοδο του κορωνοϊού προέκυψαν προβλήματα στις κτιριακές εγκαταστάσεις και ως εκ τούτου, μετά από διαβουλεύσεις, αποφασίστηκε η μεταφορά της μονάδας, αφού μετά τις επιδιορθώσεις, το κτίριο τελικά χρησιμοποιήθηκε και σκοπούς εξυπηρέτησης ασθενών με κορωνοϊό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωνές από ΠΑΣΥΔΥ για τη Μονάδα Εξαρτημένων Ατόμων-«Με τι προσωπικό θα ανοίξει η μονάδα;»

Δειτε Επισης

Σε φθινοπωρινή διάθεση ο καιρός-Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
Καυτή πατάτα η εμπορία προσώπων στο μεταναστευτικό-Μπαλάκι οι ευθύνες, φωνές για πρόχειρες αποφάσεις
Καταρρίφθηκε ρεκόρ Guinness σε φιλανθρωπικό φεστιβάλ στο περιβόλι Αγίου Λαζάρου
Αξιοποίηση συνεργειών για ανταγωνιστικό αμπελοοινικό τομέα ζήτησε η υπουργός Γεωργίας
Επιστολή Δημάρχου ανατολικής Πάφου σε υπουργό Μεταφορών για έργο κυματοθραυστών
Έχουν δικαίωμα στην εργασία άτομα με ψυχικές διαταραχές-Στιγματισμένα και στην Κύπρο
Παραμένει ταμπού η κατάθλιψη στην Κύπρο-Οι τρόποι αντιμετώπισης και η αύξηση των περιστατικών
Ζητά από ΥΠΑΝ να μετακινήσει το κέντρο για παραβατικούς μαθητές εκτός Παγκύπριου η ΟΕΛΜΕΚ
Βγήκαν στους δρόμους οι κάτοικοι Άλασσας-Διαμαρτυρήθηκαν για την ακύρωση εκλογής Σάββα (pics)
Συννεφιασμένος ο καιρός-Στους 32 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία