Οι ΗΠΑ στέλνουν στο Ισραήλ αντιπυραυλικό σύστημα απέναντι στην ιρανική απειλή

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την Κυριακή τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν σύστημα αντιβαλλιστικών πυραύλων στο Ισραήλ (THAAD) με σκοπό να ενισχύσουν την ισραηλινή αεράμυνα έπειτα από την ιρανική επίθεση.

Το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί «για να βοηθήσει στην ενίσχυση της αεράμυνας του Ισραήλ μετά τις πρωτοφανείς επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ στις 13 Απριλίου και ξανά την 1η Οκτωβρίου», σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Είπε ότι η συστοιχία θα σταλεί μαζί με ένα «σχετικό πλήρωμα αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού» το οποίο θα χειρίζεται το σύστημα.

Η ανακοίνωση τελικά προσθέτει ότι «η ενέργεια αυτή υπογραμμίζει την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την άμυνα του Ισραήλ και την υπεράσπιση των Αμερικανών στο Ισραήλ από οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν», προστίθεται σε ανακοίνωση.

Το σύστημα THHAD (Terminal High-Altitude Area Defence) μπορεί να καταστρέψει βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου, μεσαίου και μικρού βεληνεκούς.

Το Associated Press σημειώνει ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη εγκαταστήσει μαι συστοιχία THAAD (αλλά και αντιπυραυλικά συστήματα Patriot) στη Μέση Ανατολή, οπότε δεν είναι σαφές από πού θα προέρθει αυτή η μονάδα.

Οι ΗΠΑ κατέχουν επτά συστοιχίες THAAD. Κάθε μία έχει έξι εκτοξευτές σε φορτηγά και 48 πυραύλους, ραντάρ, κέντρα ελέγχου και άλλα οχήματα. Το προσωπικό κάθε συστοιχίας είναι 95 στρατιώτες.

Μπορεί να χτυπήσει στόχους σε απόσταση που φτάνει ως και τα 150 με 200 χιλιόμετρα.

Από την πλευρά του το Sky News αναφέρει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ αναπτύσσουν μια συστοιχία THAAD στην περιοχή. Αυτό είχε συμβεί ξανά το 2019 και σε μια άσκηση αεράμυνας.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Ισραηλινή δημοσκόπηση καίει τον Νετανιάχου-«Τον νοιάζει περισσότερο η εξουσία παρά η απελευθέρωση των ομήρων»
ΕΕ: «Ζητάμε σεβασμό»–Η απάντηση της Ένωσης στις απειλές Τραμπ για επιβολή δασμών 50%
Επιστρέφει στα «ανοιχτά μέτωπά» του ο Τραμπ-Τα μηνύματα που στέλνει σε Χάρβαντ, Ευρώπη και Apple
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επισημοποίησε την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Συρίας
Επιθέσεις της Ρωσίας με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κίεβο
Τουλάχιστον πέντε νεκροί από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων ετών στην Αυστραλία
Ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε τέσσερα διατάγματα για την αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας
Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια λεηλατήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας
Με πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια μετά τη νέα «βόμβα» Τραμπ για δασμούς
Επίθεση με μαχαίρι στο Αμβούργο με τουλάχιστον 12 τραυματίες-Συνελήφθη μία γυναίκα