Αξιοποίηση συνεργειών για ανταγωνιστικό αμπελοοινικό τομέα ζήτησε η υπουργός Γεωργίας

«Διεθνείς συνέργειες, ανταλλαγή καλών πρακτικών και το εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών του Διεθνή Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV) πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως, ώστε να μπορέσει ο αμπελοοινικός τομέας να είναι βιώσιμος και ανταγωνιστικός», ανέφερε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, σε παρέμβασή της στη Σύνοδο Υπουργών της 45ης Διάσκεψης του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου στη Γαλλία.

Σημείωσε ότι για αυτόν τον λόγο η Κύπρος προσυπογράφει την Κοινή Υπουργική Δήλωση με την οποία επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της στον Διακυβερνητικό Επιστημονικό και Τεχνικό Οργανισμό, ενώ διαβεβαίωσε για τη στήριξη της Κύπρου προς τον OIV και τη βούληση της χώρας για περαιτέρω συνεισφορά στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων του αμπελοοινικού τομέα.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αναφέρεται ότι η 45η Διάσκεψη του OIV, στην οποία συμμετέχουν αρμόδιοι Υπουργοί από τα 50 Κράτη Μέλη του OIV, αποτελεί ορόσημο, καθώς φέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας από την ίδρυση του Οργανισμού το 1924, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί μια νέα αρχή με τη μεταφορά της έδρας του Οργανισμού από το Παρίσι στην πόλη Ντιζόν, πρωτεύουσα της Βουργουνδίας, μιας περιοχής με μακρά αμπελοοινική παράδοση.

Η κ. Παναγιώτου ανέφερε στην παρέμβασή της ότι «από το 1963, έτος ένταξής της Κύπρου στον OIV, έχουμε εφαρμόσει πολυάριθμες πολιτικές σε τεχνικό και επιστημονικό επίπεδο με βάση τους στρατηγικούς στόχους και το όραμα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου».

Η Κύπρος, συνέχισε, «μια ιστορική αμπελοοινική περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένει προσηλωμένη στη θέσπιση και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών προς όφελος του αμπελοοινικού τομέα, για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων της εποχής σε αριθμό ζητημάτων, όπως, μεταξύ άλλων, η κλιματική αλλαγή και η βιωσιμότητα των παραγωγών, η διαφοροποιήσεις των καταναλωτών ως προς το είδος του κρασιού που επιλέγουν κ.ά.»

Η Υπουργός αναφέρθηκε και στη σημασία της κυπριακής κουμανδαρίας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας οινικής κληρονομιάς και η οποία γιορτάζει φέτος 800 χρόνια ιστορίας, από την βράβευση της στον 1ο μεσαιωνικό διαγωνισμό οίνου.

Ανακοίνωσε, επίσης, πως με την ευκαιρία της εν λόγω επετείου, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος διοργανώνει αύριο εορταστική εκδήλωση, στο πλαίσιο του 45ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αμπέλου και Οίνου, με στόχο την ανάδειξη και προβολή της κουμανδαρίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν 1,5 εκ. ευρώ
Κ. Καδής: Οι πόλεις-λιμάνια να γίνουν κέντρα βιωσιμότητας
Η Βουλή είναι υπέρ της αποδοχής της διαφορετικότητας, λέει ο Προεδρεύων της
Η ανάγκη επένδυσης στη νοσηλευτική φροντίδα τονίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής
Διπλάσια από μέσο όρο ΕΕ η αύξηση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από οικονομία στην Κύπρο
Ζητά κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης στα Πότιμα ο Δήμαρχος Ακάμα-Η απάντηση του Υπ. Γεωργίας
Η Βουλή ψήφισε νόμο που θεσμοθετεί διάλογο διοικητικών υπηρεσιών με εποπτική αρχή
Ηλεκτρονικά διαθέσιμη η ύλη για εξετάσεις διορισίμων
Αυξήθηκε το 2024 το βάρος του φορτίου που μεταφέρθηκε οδικώς
Πράσινο Βουλής για αποκεντρωμένη διοίκηση σε δημόσια νοσηλευτήρια-Πυρά κατά Κυβέρνησης για ανάληψη ευθυνών