ΒΙΝΤΕΟ: Εντυπωσιακή η νέα δοκιμαστική πτήση του γιγαντιαίου Starship του Έλον Μασκ

Με επιτυχία στέφθηκε η πιο φιλόδοξη, μέχρι σήμερα, δοκιμή του γιγάντιου διαστημόπλοιου Starship από την εταιρεία SpaceX του Έλον Μασκ.

Η εκτόξευση της Πτήσης 5 (Flight 5), όπως ονομάστηκε η αποστολή, πραγματοποιήθηκε στις 3:25 μ.μ. ώρα Ελλάδος από τις εγκαταστάσεις Starbase της εταιρείας κοντά στην παραλία Boca Chica, στο Νότιο Τέξας.

Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, η Πτήση 5 ήταν η πέμπτη δοκιμαστική πτήση του διαστημοπλοίου Starship με τον τεράστιο προωθητικό πύραυλο Super Heavy.

Μετά την εκτόξευση, το Starship πραγματοποίησε, χωρίς απρόοπτα, πτήση μίας ώρας σε ύψος τροχιάς και στη συνέχεια επανήλθε στην ατμόσφαιρα για να προσθαλασσωθεί ομαλά στον Ινδικό Ωκεανό, δυτικά της Αυστραλίας.

Η πρωτοτυπία, και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της Πτήσης 5, έγκειται στην επιστροφή του προωθητικού Super Heavy: Το πρώτο στάδιο του πυραύλου επέστρεψε στην εξέδρα εκτόξευσης, όπου το συνέλαβε στον αέρα μία γιγαντιαία «δαγκάνα» στην εξέδρα, η οποία έχει το χαρακτηριστικό όνομα «Mechazilla».

«Οι μηχανικοί της SpaceX έχουν περάσει χρόνια προετοιμασίας και μήνες δοκιμών για την προσπάθεια σύλληψης του εκτοξευτήρα, με τους τεχνικούς να αφιερώνουν δεκάδες χιλιάδες ώρες στην κατασκευή της υποδομής για να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας μας», έγραψε η SpaceX σε μια επισκόπηση της αποστολής.

Αν τα δεδομένα κατά τη διάρκεια της πτήσης δεν συνηγορούσαν στην απόπειρα σύλληψης του Super Heavy, η εταιρεία μπορούσε επίσης να προσθαλασσώσει τον πύραυλο στον Κόλπο του Μεξικού, όπως και στην προηγούμενη δοκιμαστική πτήση.

«Δεν δεχόμαστε συμβιβασμούς όταν πρόκειται να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του κοινού και της ομάδας μας και η επιστροφή θα επιχειρηθεί μόνο αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες», προσθέτει η SpaceX.

Το Starship και ο πύραυλος Super Heavy, όταν βρίσκονται το ένα πάνω στο άλλο, έχουν ύψος σχεδόν 122 μέτρα. Το πρώτο στάδιο του Super Heavy έχει 33 κινητήρες Raptor και το διαστημόπλοιο Starship άλλους έξι κινητήρες.

Κατά την προηγούμενη δοκιμαστική πτήση, την Flight 4, η SpaceX πέτυχε την επιστροφή του Starship, αν και με ζημιές στα πτερύγιά του λόγω της φλεγόμενης επανεισόδου στην ατμόσφαιρα. Ο Super Heavy πραγματοποίησε ομαλή προσθαλάσσωση στον Κόλπο του Μεξικού.

Εάν η SpaceX επαναλάβει το προφίλ της Πτήσης 4 στη σημερινή δοκιμή, η αποστολή θα διαρκέσει λίγο περισσότερο από μία ώρα.

starship-super-heavy

starship-star-base

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Εντυπωσιακή η νέα δοκιμαστική πτήση του γιγαντιαίου Starship του Έλον Μασκ
Οδηγία Κομισιόν για πιο εύχρηστες ηλεκτρονικές συσκευές-Τι αλλάζει από τις 28 Δεκεμβρίου
Ανήλικες συνευρίσκονται με αγνώστους και «χάνουν» όσες μείνουν έγκυοι-Ανησυχία για το challenge
Κάθε τρία δευτερόλεπτα νοσεί κάποιος στον κόσμο με άνοια
Τι ισχύει και φέτος με την αλλαγή ώρας-Πότε ξεκινά η χειμερινή
Η επιλογή που μπορεί να «σώσει» την υγεία της μπαταρίας του iPhone
Κορίτσια φοβούνται για τις ρυτίδες από το Δημοτικό λόγω tik tok
Στην παγωμένη «Ευρώπη» το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο της ΝΑΣΑ για πλανητική αποστολή
Γιατί δεν θα διαθέσει στην Ευρώπη την AI του iPhone 16 η Apple
ΒΙΝΤΕΟ: Πρώτη φορά ιδιώτες αστροναύτες έκαναν διαστημικό περίπατο-«Μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο»