Εκδήλωση σταδιοδρομίας «Find your career in Europe»

Συζήτηση με τον Αντώνη Κάφουρο, Ανώτερο Λειτουργό Εργασίας και Υπεύθυνο των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και δικτύων στο Τμήμα Εργασίας.

Τι θα δούμε στην έκθεση “Find your career in Europe”?

Στις 15 Οκτωβρίου 2024, στο Royal Hall στη Λευκωσία, το Τμήμα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το EURES Cyprus, διοργανώνει την πρώτη ευρωπαϊκή εκδήλωση σταδιοδρομίας στην Κύπρο με τίτλο “Find Your Career in Europe 2024”. Η εκδήλωση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για όσους αναζητούν εργασία και εκτός συνόρων της Κύπρου, να συναντηθούν με αντιπροσώπους από γραφεία εργασίας από διάφορες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ενημερωθούν για εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε διάφορους κλάδους.

Στο "Find Your Career in Europe 2024" θα συμμετέχουν επίσημοι εκπρόσωποι από τα γραφεία εργασίας της Τσεχίας,Γερμανίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Μάλτας, Πολωνίας, Σλοβακίας, Σουηδίας και Ολλανδίας, προσφέροντας ευκαιρίες σε επαγγελματίες και νέους που αναζητούν να ξεκινήσουν ή να εξελίξουν την καριέρα τους στο εξωτερικό.

Σε ποιούς απευθύνεται η εκδήλωση και τι αναμένεται να αποκομίσουν με τη συμμετοχή τους;

Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλους όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν ευκαιρίες εργασίας στην Ευρώπη και να γνωρίσουν τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας άλλων χωρών. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να: Ανακαλύψουν θέσεις εργασίας από διάφορες χώρες της ΕΕ, να συμμετάσχουν σε workshops και σεμινάρια που αφορούν στην προετοιμασία για εργασία στο εξωτερικό, να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες που θα εκπροσωπηθούν και να δικτυωθούν με επαγγελματίες και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας

⁠Σε ποιούς κλάδους εργασίας έχουμε τις περισσότερες κενές θέσεις και σε ποιές χώρες;

Στην Ευρώπη, οι ανάγκες σε εργατικό δυναμικό ποικίλλουν ανάλογα με τη χώρα και τον τομέα της οικονομίας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι τομείς που παρατηρούνται συστηματικά ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Οι μεγαλύτερες ανάγκες εστιάζονται στους εξής κλάδους:

Πληροφορική και Τεχνολογία (IT & Tech): Οι ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας, ανάπτυξης λογισμικού, ανάλυσης δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης είναι περιζήτητοι σε πολλές χώρες της Ευρώπης, καθώς η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων αυξάνεται ραγδαία.

Υγεία και Κοινωνική Φροντίδα: Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για επαγγελματίες υγείας, όπως νοσηλευτές, γιατρούς, φροντιστές ηλικιωμένων και φυσιοθεραπευτές, ειδικά λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Κατασκευές: Η οικοδομική δραστηριότητα συνεχίζει να αυξάνεται, ιδιαίτερα στις χώρες με υψηλή ανάπτυξη, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, δημιουργώντας έλλειψη σε τεχνίτες, μηχανικούς και εργάτες.

Ενέργεια και Ανανεώσιμες Πηγές: Με την Ευρώπη να μεταβαίνει σε πράσινη ενέργεια, υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για επαγγελματίες σε τομείς όπως η ηλιακή και αιολική ενέργεια, καθώς και οι μηχανικοί ενέργειας.

Μεταφορές και Logistics: Η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει προκαλέσει αυξημένες ανάγκες σε επαγγελματίες στις μεταφορές, τα logistics, καθώς και τους οδηγούς φορτηγών.

Τουρισμός και Εστίαση: Οι χώρες με υψηλό τουρισμό, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, αντιμετωπίζουν συχνά ελλείψεις προσωπικού σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις.

Αυτοί οι τομείς παρουσιάζουν σταθερή ζήτηση για εργατικό δυναμικό και προβλέπεται να συνεχίσουν να έχουν αυξημένες ανάγκες στο μέλλον.

Πώς η ΕΕ βοηθά την κινητικότητα των εργαζομένων και τη μείωση της ανεργίας ιδιαίτερα στους νέους;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εφαρμόζει μια σειρά πολιτικών και προγραμμάτων που στοχεύουν στην προώθηση της κινητικότητας των εργαζομένων και στη μείωση της ανεργίας, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων. Ορισμένες από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν:

Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης και Ελεύθερη Κινητικότητα των Εργαζομένων

Η ΕΕ εγγυάται το δικαίωμα των πολιτών της να μετακινούνται ελεύθερα ανάμεσα στα κράτη μέλη και να αναζητούν εργασία χωρίς διακρίσεις. Οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να ζουν και να εργάζονται σε οποιαδήποτε χώρα της Ένωσης χωρίς να χρειάζονται άδειες εργασίας, και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας είναι προστατευμένη με ίσα δικαιώματα.

Το Δίκτυο EURES (European Employment Services)

Το EURES είναι μια ευρωπαϊκή πύλη για την εύρεση εργασίας που συνδέει εργοδότες και εργαζομένους σε όλη την ΕΕ. Προσφέρει στους πολίτες πληροφορίες για θέσεις εργασίας, ενώ βοηθά τους εργοδότες να βρουν το κατάλληλο εργατικό δυναμικό από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το EURES οργανώνει επίσης εκδηλώσεις εύρεσης εργασίας και παρέχει συμβουλές σε θέματα κινητικότητας.

Το Πρόγραμμα Erasmus+

Το Erasmus+ δεν αφορά μόνο φοιτητές αλλά και νέους επαγγελματίες και εκπαιδευόμενους. Δίνει τη δυνατότητα στους νέους να αποκτήσουν διεθνή επαγγελματική εμπειρία μέσω πρακτικής άσκησης και εκπαίδευσης σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτό ενισχύει τις δεξιότητες και την απασχολησιμότητά τους.

Ευρωπαϊκά Ταμεία

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ταμείο Συνοχής παρέχουν σημαντική χρηματοδότηση σε προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης, και απασχόλησης. Ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας, αυτά τα ταμεία υποστηρίζουν δράσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της απασχολησιμότητας των νέων και άλλων ευάλωτων ομάδων.

Με αυτές τις πρωτοβουλίες, η ΕΕ προσπαθεί να δημιουργήσει καλύτερες ευκαιρίες για τους νέους, να βελτιώσει τις δεξιότητες τους και να προωθήσει την κινητικότητα και την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

career

Δειτε Επισης

SkillsCyprus 2024: Για ταλαντούχους νέους και ταλαντούχες νέες Παράταση στην υποβολή αιτήσεων
Αντίστροφη μέτρηση για το 6ο ετήσιο «Τουρνουά Φούτσαλ TELETHON 2024»
Το “Shawarma by Punin” φέρνει μια αυθεντική εμπειρία shawarma στη Λεμεσό
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης: Μοχλός ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής για την Kύπρο
Αντίστροφη μέτρηση για το 6ο ετήσιο «Τουρνουά Φούτσαλ TELETHON 2024»
Παρουσιάσεις έργων στρατηγικής σημασίας στο Περίπτερο του Visit Nicosia
Η Πολιτιστική δημιουργική επιχειρηματικότητα ως πυλώνας αστικής ανάπτυξης της Λευκωσίας
Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Eνημερωτική ημερίδα με θέμα Παγκόσμια ημέρα όρασης-Αιτίες τύφλωσης
Inspire 2024: Tο μεγαλύτερο επιχειρηματικό φεστιβάλ της χρονιάς ξεκινά αύριο
Το Βραβείο Φιλίας της Κίνας στον τ. Πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κ. Γουλιάμο